Dienas ziņas

Katru svētdienu svinēt kā Lieldienas

Dienas ziņas

Pieprasījums pēc paipalu olām aug

Ogres Tautas teātrim - 90

Ogres Tautas teātrim - 90

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ogres Tautas teātris šīs Lieldienas aizvada deviņdesmitās jubilejas zīmē. Teātra vēsture un iepriekšējo gadu veikums gadu apkopots izstādē “Teātra spēlēšana Ogrē”.

Neiztika arī bez fragmentiem no leģendārās izrādes “Skroderdienas Silmačos”,  kas ogrēniešu repertuārā ir jau 80 gadus, jo, kā smej teātra režisors Jānis Kaijaks, no Lieldienām līdz Jāņiem ir tikai viens solis.

20. gadsimta sākumā Ogrē darbojušās dažādas biedrības un teju katrai bijis savs teātra  kolektīvs, bet par Ogres Tautas teātra dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1928. gads. Tolaik  ogrēnieši iestudējuši tik vērienīgas lugas kā “Mērnieku laiki”, “Vaidelote” un citas. Pēckara gados teātra spēle bijusi  instruments, lai parādītu savu latviskumu. Aizvadīto gadu veikums tagad apkopots izstādē, bet sava loma  teātrim, kas kopš 1967. gada godam nes Tautas teātra nosaukumu, ir arī šodien.

“Mēs  pozicionējam sevi kaut kur tā pa vidu, kā tāds tiltiņš skatītājam no parastās teātra baudīšanas līdz jau tai mākslai, ko kādreiz skatītāji nemaz tā uzreiz nepieņem,” saka Ogres Tautas teātra režisors Jānis Kaijaks.

Pēdējos divus gadus kolektīvs  saņēmis augstāko novērtējumu amatierteātriem - titulu ''Gada izrāde''. Līdzās nopietnajai dramaturģijai, ogrēnieši gan toreiz, gan tagad neiztiek  bez dziesmotām izrādēm, to atceras arī Ogres tautas teātra dalībniece no 1975. gada līdz 1992. gadam Jana Iesalniece:

“Manā laikā teātris bija izteikti muzikāls, un man tas bija tā kā medus uz maizes. Mēs bijām ļoti spēcīgs dziedošs sastāvs. Dziedājām balsīs, sarežģītas dziesmas, un mums bija ļoti daudzas dziesmuspēles.”

Jau 80 gadus repertuārā ir arī  ''Skroderdienas Silmačos''. Jubilejas reizē leģendārās dziesmu spēles fragmenti kļuva par debiju kolektīva jaunpienācējiem. Haralds un Mārcis - Ogres Tautas teātra debitanti - atzīst, ka izdevies diezgan labi, un cer, ka drīz vien  būs izauguši arī līdz nopietnākām lomām.

Neiztrūkstošās ''Skroderdienas Silmačos'' ogrēniešus atkal priecēs ap Jāņiem, bet jubilejas izstāde Ogres muzejā būs apskatāma līdz 3. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti