«Oblomovam» Sanktpēterburgas festivālā – žurnālistu balva

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jaunā Rīgas teātra (JRT) izrāde „Oblomovs" Alvja Hermaņa režijā šā gada teātra festivālā Sanktpēterburgā „Baltijas nams" (Baltijskij dom) saņēmusi augstu novērtējumu – preses jeb žurnālistu balvu.

Izrādes galvenās lomas atveidotājs Gundars Āboliņš, sazvanīts Krievijā, to sauc par lielu pagodinājumu:

„No teātra kritiķiem tas ir augstākais novērtējums, ja vēl ņem vērā, ka teātra kritika Peterburgā ir īpaši augstā profesionālā līmenī, tad varam to  tiešam par labu atzinību uztvert."

Balvā saņemta vairākus kilogramus smaga bronzas statuete – vīriņš pakāpies iededz gaismu laternā, tāds skaists simbols.

Teātra festivālā «Baltijas nams», kurā JRT viesojies jau vairākkārt, piedalās pārsvarā Baltijas reģiona valstis, bet tā pastāvēšanas laikā piedalījušies vairāk nekā simts teātru no trīsdesmit valstīm.

Kā zināms, izrāde pēc Ivana Gončarova romāna „Oblomovs" iestudēta 2011. gadā, estētiskā un filozofiskā ziņā tā ir ļoti sarežģīta. 19.gadsimta vidus, Pēterburga. Tas ir tāsts par krievu muižnieku, kurš visu savu dzīvi, figurāli izsakoties, pavada tā arī „neizkāpjot no gultas". Pretēji klišejiskai interpretācijai, kurā Oblomovs tiek uzskatīts par slinkuma simbolu (līdzīgi „Sūnu ciemam", tikai krievu variantā), JRT šis stāsts vairāk rādās kā ļoti poētiska un filozofiska līdzība par dzīves eksistenciālo trauslumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti