Kultūra

Notiks Māras Zālītes jubilejas koncertuzvedums "Sapnis un mīlestība"

Kultūra

Siguldas pils kompleksā sākti vērienīgi atjaunošanas darbi

Teātra muzejā šovakar pirmizrāde izrādei "Kukainīt" neparastajā objektu teātra žanrā

Objektu izrāde «Kukainīt» - atmosfēriska un nedaudz mistiska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

 

Teātra muzejā 17. februāra vakarā būs pirmizrāde iestudējumam „Kukainīt”, kas veidots Latvijā reti sastopamajā objektu teātra žanrā. Izrādes režisore ir Kristīne Vītola, kuru darbam iedvesmojis Imanta Ziedoņa dzejolis un viņas dēla izgatavotais objekts elektronikas pulciņā. Izrādes noskaņa tiek solīta atmosfēriska un nedaudz mistiska un tajā interesanti būšot gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Ziedoņa dzejoli interpretē objektu izrādes aktieris Armands Berģis. Tieši šis dzejolis bijis atspēriena punkts, lai izveidotu stāstu par pasauli un dzīvi kā nemitīgo kustību, kurā ikviens kukainītis nemitīgi rosās, knosās, meklē un griežas vienā lielā kopumā uz Zemes apkārt Saulei.

Visa šī mistērija izrādē tiks atklāta, dažādā veidā pielietojot un apspēlējot dažādus parastus un neparastus priekšmetus. Režisore Kristīne Vītola stāsta, ka viss sācies, kad viņas dēls no elektronikas pulciņa atnesis staigājošu zobubirstīti, ko darbina vibrējošs motoriņš un kas aprīkota ar gaismas diodēm, kas reaģē uz šķēršļiem:

„No tās staigājošās zobubirstītes es kaut kā iedomājos par Ziedoņa dzejoli, un tad arī radās ideja par izrādi."

Staigājošās zobubirstītes - patiešām ļoti līdzīgas kukainīšiem! - izrādē apdzīvos gaismas kasti, bet tās būs tikai vienas no ļoti, ļoti daudzajiem objektiem izrādē, kas atainos to, ka visa mūsu dzīve ir nepārtraukta kustība. Aktieru vadībā dažādos tēlos iejutīsies, piemēram, tosteris, krāns, tējkanna, matracis, atvilktne, arī laivas pumpis,

un par to, kāda loma tam būs iedalīta, stāsta aktieris Armands Berģis.

"Mums tas ir uztaisīts kā tāds klepojošais pumpis, un vizuāli varēs redzēt, kā tas izskatīsies. Tajā caurulē mēs iebērām miltus iekšā, un kad viņš klepos (mēs uzspiedīsim), tie milti nāks ārā ar tādu mākoni," saka Berģis. "Mēs esam izdomājuši visādas viltībiņas un knifiņus, lai būtu interesanti skatīties”.

Armands Berģis izrādē būs vadošais objektu kustinātājs un apdzīvotājs, ar viņu saspēlēsies arī pati izrādes režisore Kristīne Vītola, kā arī Normunds Griestiņš, kurš rūpēsies par skaņu un gaismām, kam arī izrādē būs ļoti svarīga nozīme.

Objektu teātris Latvijā ir visai reta parādība, bet Kristīni Vītolu, kuras pirmā izglītība ir scenogrāfe, tas ļoti piesaista. Viņa jau veidojusi izrādes kopā ar Mārtiņu Eihi un Kristu Burāni, bet šī būs viņas pirmā pašas režisētā objektu izrāde.

Kristīne Vītola: „Specifika objektu teātrim ir tāda, ka tas tēls rodas no objekta, Vispirms ir objekts, tad tu tam pievieno kādu detaļu, vai paskaties uz to objektu savādāk, un tad rodas raksturs un arī stāsts."

Izrādes noskaņu tās veidotāji raksturo kā atmosfērisku un nedaudz mistisku, jo tā vedīšot ceļojumā pa daudzām dimensijām. Jau pārbaudīts, ka bērniem tas ir aizraujošs piedzīvojums, bet interesanti vajadzētu būt arī pieaugušajiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti