Novembris - «Teātris.zip» mēnesis LTV7

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzija kopā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu turpina kultūras bagāto rudeni ar teātru vakariem. Novembra svētdienās pulksten 21 LTV7 ēterā būs skatāmas četras raidījumu cikla “Teātris.zip” izrādes – Nacionālā teātra “Sieviete, kura nav uzmanības vērta”, Jaunā Rīgas teātra “Jāņonkulis”, Nacionālā teātra "Kavalieru viltība" un Dailes teātra “Slazdā”.

Jaunajā sezonā “Teātris.zip” skatītājiem piedāvā jaunākās un izcilākās teātru izrādes, kas izpelnījušās lielu skatītāju un kritiķi ievērību. Jau šo svētdien, 8.novembrī, pulksten 21.30, LTV7 būs iespēja vērot 2013.gadā Nacionālajā teātrī iestudēto režisores Indras Rogas inscenējumu angļu dramaturga, rakstnieka un dzejnieka Oskara Vailda lugai “Sieviete, kura nav uzmanības vērta”. Kaut arī luga rakstīta pirms vairāk nekā simt gadiem, tās tēma par “glamūrīgo” sabiedrību, tās izlikšanos un sevis izrādīšanu ir aktuāla arī mūsdienās.

Lugas nosaukuma “Sieviete, kas nav uzmanības vērta” izcelsme meklējama vārdos, ko jaunekļa tēvs velta sava dēla mātei, bet šiem augstprātībā izteiktajiem vārdiem ir bumeranga daba. Šis darbs sniegs patiesu baudu acīm, vērojot kostīmu mākslinieces Lienes Rolšteinas izdomu tērpu radīšanā, par ko viņa tika nominēta 2012./2013. gada sezonas “Spēlmaņu nakts” nominācijai – “Gada kostīmu māksliniece”. Pirms izrādes, pulksten 21, raidījumā “Teātris.zip” Ojārs Rubenis tiksies ar Ditu Lūriņu, Egilu Melbārdi un Arturu Krūzkopu.

Savukārt 15.novembrī, LTV7 ēterā pulksten 21.30 būs skatāma Jaunā Rīgas teātra filiālē Talsu ielā tapusī režisores Māras Ķimeles izrāde “Jāņonkulis”, kas reālistiski, pat ar dzīvu trušu piedalīšanos, ieved mūs jebkurā Latvijas lauku sētā ražas novākšanas laikā, kad darba pilnas rokas, bet tā īsti nav, kas strādā. Tā ir vide, kurā tikai Čehovam raksturīgās attiecību mežģīnēs un ikdienas traģikomismā tiek izspēlēti cilvēku likteņi, kurus var un arī nevar mainīt paši varoņi. Vaņas lomā Gundars Āboliņš. Raidījumā “Teātris.zip”, pulksten 21, Ojārs Rubenis tiksies ar lugas režisori Māru Ķimeli, kas paskaidros, kāpēc tēvocis Vaņa labi zināmajā A.Čehova tāda paša nosaukuma lugā pārtapis par Jāņonkuli.

Izrādi "Jāņonkulis" pēc demonstrēšanas LTV7 nebūs iespējams noskatīties internetā, jo izrāde vēl ir teātra repertuārā.

22.novembra programmā veiktas izmaiņas. Sākotnēji bija paredzēta Valmieras teātra izrāde “Saules pelni”, bet sakarā ar to, ka Uldis Dumpis un Ģirts Jakovļevs ir saņēmuši “Spēlmaņu nakts” balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā, ciklā "Teātris.zip" pulksten 21.30 tiks rādīts Alfrēda Jaunušana  izrādes “Kavalieru viltība” 1979.gada ieraksts. Raidījumā "Teātris.zip" plkst. 21 - Ojāra Rubeņa saruna ar abiem aktieriem - Uldi Dumpi un Ģirtu Jakovļevu.

“Teātris.zip” novembra izrāžu ciklu 29.novembrī pulksten 21.30 noslēgs Dailes teātra izrāde “Slazdā”. Ar šo iestudējumu režisors Jans Villems van den Boss, kas skatītājiem ir labi pazīstams kā mākslinieciski veiksmīgo Dailes teātra izrāžu “Spilvencilvēks”, “Amadejs” un vērienīgās drāmas “Vējiem līdzi” režisors, radījis noskaņu, kāda valda kādā Īrijas ciemata krodziņā, kur nejaušība vai likumsakarība saved kopā četrus vīriešus un kādu jaunu sievieti, kas ir atbraukusi no pilsētas. Vakara gaitā viņi cits citam stāsta ticamus un ne tik ticamus stāstus, kuros atklājas katra personāža pagātnes iedomātie vai reālie rēgi. Pieci izcili aktieri: Vita Vārpiņa, Artūrs Skrastiņš, Juris Žagars, Pēteris Gaudiņš un liepājnieks Egons Dombrovskis meistarīgi notur skatītāju uzmanību. “Teātris.zip” viesis Juris Žagars intervijā pirms izrādes pulksten 21 Ojāram Rubenim stāstīs ne tikai par lomu, bet arī saviem dzīves uzskatiem.

Nākamās piecas “Teātris.zip” izrādes būs skatāmas janvārī LTV1 ēterā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti