Kultūras rondo

Sansusī festivāls klātienē un digitālajā vidē un radošā provokācija Cēsīs

Kultūras rondo

Iepazīstam Lestenes un Gaiķu baznīcas kopā ar sakrālā mantojuma pētnieci Mārīti Putniņu

Valmieras vasaras teātra festivāls būs!

Notiktu pat bez skatītājiem. Valmieras vasaras teātra festivālā būs 10 unikāli notikumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valmieras vasaras teātra festivāls šogad norisināsies no 7. līdz 9. augustam. "Jau aprīlī nācām klajā ar ziņu, ka festivāls notiks, vienalga, kādi būs apstākļi. Tas ir mans ieskats: teātris ir dzīvā māksla, un dzīvai mākslai ir jāreaģē dzīvi, kamēr vien ir tāda iespēja," sarunā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" norāda festivāla direktors Reinis Suhanovs.

"Es teicu festivāla dalībniekiem – strādājiet, veidojiet izrādes, sliktākajā gadījumā taisīsim festivālu bez skatītājiem, ar pirmizrādi skatītājiem pēc gada. Tam procesam, kas ir teātris, ir jānotiek visu laiku. Pat ja tas ir samazināts process, ir jāatrod veidi, kā ar pusklibu kāju ir saikne ar skatītāju, ar pilsētu, ar vietām, citam citu ir jāuztur," uzskata Suhanovs.

Šovasar Valmieras vasaras teātra festivāls notiks atbilstoši pandēmijas krīzes apstākļiem valstī un pasaulē. Rūpēs par skatītāju un pasākuma veidotāju drošību un veselību radošais darbs pie programmas satura turpinās, rēķinoties ar dažādiem scenārijiem.

"Festivāls šogad būs ļoti mazs, tāpēc arī biļešu tirdzniecību turam uz pauzi. Nākamā nedēļā izziņos programmu, un arī sāksies biļešu tirdzniecība. Protams, sēdvietas uz katru izrādi būs krietni samazinātas. 20-30% no tā, kas bijis iepriekš," skaidro Reinis Suhanovs.

Režisore Inga Tropa festivālā veido izrādi-instalāciju "Vijolīšu apsēstība".

"Jebkuri apstākļi ir pietiekami labi, lai radoši izpaustos.

Sākotnēji izrāde bija iecerēta citādi, bet laika gaitā, trīs četras reizes mainoties veidam, tas ir rezultējies izrādē-instalācijā. Tas nav sliktākais veids, varbūt pat labāks veids, kā šo stāstu izstāstīt.

Katrs skatītājs varēs individuāli piedzīvot izrādi un būs tieši iesaistīts sava veida sarunā starp diviem radošiem cilvēkiem – mākslinieci Ingu Tropu un japāņu mūsdienu mākslinieci Jo Jo Kusamu," iepazīstina Inga Tropa.

Elmārs Seņkovs veido izrādi "Alpha Sapiens".

"Mēs ne tikai daudz domājām, kā mainās forma, mums ir mainījies saturs. Ik pa laikam, skatoties, kas notiek pasaulē, mēs mēģinājām domāt par aktualitāti.

Cilvēki pēdējā laikā vispār sāk uzdot šos jautājumus, kurp mēs ejam, kas mēs esam. Attiecīgi pandēmijas laiks mūs piespieda par to domāt.

Gribējām apskatīties cilvēka evolūciju, bet, protams, tas nebūs tikai par cilvēka evolūciju. Tas būs zinātnieka monologs un viņa attiecības ar morāli un ētiku šodien," atklāj Elmārs Seņkovs.

Iestudējumu veido vērienīga komanda, tas top sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas 3. kursa studentiem, horeogrāfi Elīnu Lutci, komponistu Edgaru Mākenu. Izrāde notiks Valmieras estrādē.

Seņkovs atzīst, ka festivāls Valmierā ir platforma idejām, ko nevar īsti realizēt sezonas laikā telpās. Tur var tapt pilnīgi negaidīti darbi.

Suhanovs min, ka Valmieras vasaras teātra festivālā būs 10 dažādi unikāli notikumi. Festivāla tēma ir saistīta ar saskarsmi un satikšanos.

Izrādes veido arī Valters Sīlis, viņa izrāde būs par futbolu. Savukārt Krišjānis Sants un Ieva Gaurilčikaite-Sants veido darbu, kas balstīts uz lietuviešu sutartīņu dziedājumiem. Mārtiņa Eihes iestudētu izrādi "Inišmoras leitnants" festivālā piedāvās Valmieras drāmas teātris.

Būs arī festivāla paralēlā programma, kas ietver distancēto diskotēku, kā arī podcast diskotēkas, ko vadīs Latvijā zināmi aktieri, kuru kaislība ir mūzika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti