Notiks baltkrievu un ukraiņu jaunās dramaturģijas lasījumi «Teātris sašķeltas atmiņas laikā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 25. līdz 27. oktobrim Ģertrūdes ielas teātrī norisināsies jaunāko baltkrievu un ukraiņu lugu lasījumi "Teātris sašķeltas atmiņas laikā", informēja teātra pārstāvji.

Mūsdienu ukraiņu un baltkrievu dramaturģijas lasījumu programmā iekļautas četras lugas, kuras vēsta par pārmaiņām sabiedrībā un kuras caurvij katastrofas tuvošanās priekšnojautas. Baltkrievu autora Dmitrija Bogoslavska luga "Katapulta" sarakstīta 2020. gada vasaras notikumu priekšvakarā Minskā, bet ukraiņu dramaturga Andrija Bondarenko lugu "Desafinado", kas rakstīta pagājušā gada rudenī, bija paredzēts prezentēt Kijivas Dramaturgu teātra atklāšanā 2022. gada martā. Abas lugas ir tulkotas latviešu valodā un vēlāk būs pieejamas iestudēšanai Latvijas teātrī.

27. oktobrī plkst. 17.00 notiks ukraiņu aktrises Višņas Višņevajas lasījums lugai "Bagāžas stāsti", kuru aktrise veidojusi kopā ar aktieriem no Rīgas. Luga balstīta dokumentālos stāstos par pirmajām kara dienām, par bēgšanu no kara šausmām un ceļu uz Eiropu, kurus Višņa Višņevaja kopā ar aktieriem apkopojusi, Rīgā tiekoties ar bēgļiem no Ukrainas.

27. oktobrī plkst. 19.00 anonīma Minskas autora lugu "SEXTILIS" lasīs dažādu valstu aktieri, tostarp ukrainis Volodimirs Gorislavecs, kurš šobrīd strādā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī; Poļina Vitorgana, kura šopavasar pametusi Maskavu; kā arī Natālija Ļeonova, kura bija spiesta 2020. gada rudenī atstāt Grodņu kopā ar teātra kolēģiem, kuri tika atlaisti par piedalīšanos protestos, un tagad dzīvo Viļņā.

Pirms lugu lasījumiem 27. oktobrī plkst. 14.00 interesenti aicināti pulcēties uz diskusiju Ģertrūdes ielas teātrī, lai runātu par jauno tekstu nozīmi teātra attīstībā. Kā jaunu lugu parādīšanās Ukrainā veidojusi jaunu aktiermākslas un režijas virzienu rašanos? Kā mūsdienu dramaturģija Baltkrievijā ļāvusi atspoguļot sociālās problēmas apstākļos bez brīvas preses? Diskusijā piedalīsies Andrijs Bondarenko, Dmitrijs Bogoslavskis (Dmitrija Bogoslavska klātbūtne Rīgā ir atkarīga no iespējām šķērsot robežu), kā arī Viļņā dzīvojošais Aleksandrs Marčenko, kurš iepriekš vadījis Baltkrievijas Drāmas centru Minskā.

Projekts "Teātris sašķeltas atmiņas laikā"  ir daļa no lielprojekta "Dažādas atmiņas – kopīga nākotne". "Dažādas atmiņas – kopīga nākotne" ir Gētes institūta projekts, kas tiek īstenots kā daļa no visaptveroša pasākumu kopuma ar VFR Ārlietu ministrijas mērķfinansējumu no 2022. gada budžeta papildinājuma Krievijas agresīvā kara Ukrainā seku mīkstināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti