Noticēt Ziemassvētku brīnumam šogad aicina Liepājas Leļļu teātris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Noticēt Ziemassvētku brīnumam šajos Ziemassvētkos aicina Liepājas Leļļu teātra režisore un lugu autore Lelde Kaupuža. Jaunākais autores darbs "Puika, kurš neticēja Ziemassvētkiem" šobrīd jau nonācis pie mazajiem skatītajiem. Izrādes galvenais varonis mēģina pierādīt, ka brīnumi neeksistē. Stāsts gan nebūs par svētku noliegumu, bet gan par īstās svētku nozīmes atrašanu.

Noticēt Ziemassvētku brīnumam šogad aicina Liepājas Leļļu teātris
00:00 / 05:04
Lejuplādēt

"Puika, kurš neticēja Ziemassvētkiem" ir Liepājas Leļļu teātra radošās komandas jaunākais iestudējums. Kopā ar lugas autori un režisori Leldi Kaupužu tā tapšanā iesaistīta māksliniece Agnese Kaupere, kura veidojusi scenogrāfiju, komponists Mikus Frišfelds un leļļu meistare Alīda Pērkone, savukārt ar mīmiskajām lellēm darbojas aktieri Ilze Jura, Denisa Braša un Andris Zeļonka. Kā radies stāsts par puiku, kurš neticēja Ziemassvētkiem, atklāj režisore: "Katru gadu gribas kaut kā savādāk paskatīties uz Ziemassvētku tēmu. Tas skatu leņķis ir no tās pozīcijas, ja Ziemassvētki ir tādi skumīgāki. Ja kaut kas atgadījies, ka varbūt neesi ar saviem draugiem, vai ir kāds bēdīgs notikums, neesi tādā Ziemassvētku priekā, – tad kā atrast brīnumu tādos Ziemassvētkos."

Izrādes galvenais varonis Dāvis ticību brīnumiem un Ziemassvētkiem ir zaudējis, viņš par to mēģina pārliecināt arī Dārtu un Martu. Diskusijās savā starpā par notikušo iesaistās arī mazie skatītāji, kuri saskatās un apspriež izrādē redzētos notikumus.

"Viņam ir vairāki iemesli, kāpēc. Pirmkārt – pārejas vecums, sāk iet skolā un viņam interesē fakti. Vai ziemeļbrieži var lidot, ja viņiem nav spārnu? Sāk apšaubīt arī to. Viņam tētis ir aktieris, kurš strādā Ziemassvētkos par vecīti, redzējis, kā notiek pārģērbšanās, kā kostīms karājas skapī un bārda. Tas liek visu apšaubīt. Labākais draugs ir pārvācies, kas ir dzīvojis kaimiņos, arī par to viņš ir bēdīgs. Dāvis protestē šajos Ziemassvētkos, jo visi ir priecīgi, bet viņš ir bēdīgs," stāsta režisore.

Izrādē darbojas vairāki kolorīti tēli – sunītis, divi baloži un kāmītis, kura iesprūšana alā no pārēšanās izraisa smieklu jūru mazajos skatītājos.

Lelde Kaupuža Liepājas Leļļu teātrī strādā jau desmit gadus. Pirmā izrāde "Kā Brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu" gan tapusi Liepājas teātrī. Savukārt Leļļu teātrī Lelde Kaupuža veidojusi vairākus stāstus par Ziemassvētkiem. "Olafa Ziemassvētki" ir arī šī gada kalendārā. Olafs nolēmis rīkot Ziemassvētku koncertu, uz kuru ieradīsies pati Sniega karaliene. Režisore stāsta, ka gluži bibliotēkas plauktā lugu Ziemassvētkiem un leļļu teātrim neatradīsi, stāsti ir jārada no pašas piedzīvotā un iedvesmojoties.

Viens no kvalitātes rādītājiem arī leļļu teātra izrādei ir vecāku interese, stāsta režisore, arī pārdomas, ko tās raisa gan par svētkiem, gan attiecībām vienam ar otru šajā svētku laikā.

Liepājas Leļļu teātrī gada nogalē un nākamā gada sākumā skatāmas trīs Leldes Kaupužas izrādes, arī "Elfiņa pirmie Ziemassvētki".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti