Kultūras ziņas

Igauņu un latviešu jaunās dramaturģijas festivāls

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Pirmizrāde Leļļu teātra izrādei "Nīna un Lekorbizjē"

No dusmām nav jābaidās – Leļļu teātrī tapusi izrāde par emocijām «Nīna un Lekorbizjē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pagājušā gada rudenī Latvijas Leļļu teātris aizsāka video ciklu par lelli Nīnu un viņas draugu, bruņurupuci Lekorbizjē. Miniseriāla nolūks – iepazīstināt jaunos skatītājus ar emocijām. Nu Leļļu teātrī tapusi un 29. aprīlī pirmizrādi piedzīvos jauna izrāde par Nīnu un Lekorbizjē.

Bailes, dusmas, pārsteigums un riebums. Tās ir dažas no emocijām, kādas galvenā varone – astoņgadīgā Nīna izjūt laikā, kad meklē savu pazudušo draugu – bruņurupuci Lekorbizjē. Izrāde tās skatītāju ievelk pārdomu virpulī, parādot, cik sāpīgi bērns var uztvert drauga zaudējumu.

Aktieris Artūrs Putniņš par izrādi stāsta: "Es to raksturotu kā tādu poētisku emociju ceļojumu. Šī meitene, galvenā varone Nīna iziet cauri sešām tādām emocijām. Tās, protams, nav visas emocijas, bet tādā mākslinieciskā, poētiska veidā mēs palīdzam, visa ģimene un krustēvs Indulis palīdz viņai izdzīvot šīs emocijas."

"Izrādes tapšanas procesā mēs paši ļoti daudz runājām par to, kā mēs bērnībā esam saskārušies ar kaut kādām nāvītēm. Es nezinu, katrs bērns iziet cauri tam, ka nomirst kāmītis vai kaķītis, vai kaut kas. Tas jau ir svarīgi, kā vecāki par to runā ar bērnu. Tāpēc ir tik svarīgi, man šķiet, ka šī izrāde ir par tām emocijām, ka tu izej cauri tām emocijām," atzīmē aktrise Elīna Bojarkina.

Izrāde parāda dažādos veidus, kā tikt galā ar emocijām un kā iemācīties ar tām sadzīvot.

Izrādes režisors Edgars Niklasons skaidro: "Neatkarīgi no vecuma mēs mēdzam baidīties no negatīvajām emocijām. Bailes, teiksim, dusmas vai satraukums kaut kāds. Citreiz vienā teikumā ir pat svarīgi nodot informāciju, ka tev nāksies saskarties ar šīm emocijām un tas ir pilnīgi okei. [..] Man ir liels prieks, ja izrāde iedvesmo uz kopīgo izzināšanu bērniem ar vecākiem. Mēs apzināti ik pa laikam tekstā arī ielikām, ka no dusmām nav jābaidās vai ka bailes mūs patiesībā ļoti daudzās situācijās var izglābt. Un, protams, ka nav tikai negatīvas vai pozitīvas emocijas, bet viņas savā starpā kaut kā mijiedarbojas un pēc jebkuras negatīvas emocijas nāks arī pozitīva emocija. Manuprāt, arī kaut kāda ticība tam ir jāsaglabā."

Viens no izrādes veidošanas izaicinājumiem bijis, kā spilgtās emocijas attēlot tā, lai starp tām nepazustu pati Nīna. Horeogrāfe Alise Putniņa stāsta: "Atrast tādu kopīgo izrādes elpu, ritmu, dinamiku. Jā, jo es strādāju kustībā gan ar aktieriem, gan arī ar lelli. Un tad atrast to līdzsvaru, lai nepazūd šīs izrādes galvenais tēls Nīna, un tad attiecīgi ar visu pārējo darbību, fonu un pārējiem tēliem, lai mēs varam atrast to līdzsvaru."

Lai gan iedvesma par stāstu radās no iepriekš izdotā miniseriāla, režisors norāda, ka nav nepieciešams pirms izrādes noskatīties visas no epizodēm. To drīzāk var darīt pēc tās noskatīšanās, tā vēl vairāk iepazīstot savas emocijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti