Labrīt

Pasaules kauss futbolā Katarā skandāliem apvīts kopš rīkošanas tiesību piešķiršanas

Labrīt

Ārstu ikdiena Ukrainā: kara plosītajai valstij īpaši pietrūkst ārstu – protezētāju

No aktrises Veltas Skurstenes atvadoties

No aktrises Veltas Skurstenes atvadoties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dzirkstoša savā humorā, ar asu mēli, bet arī dziļi cilvēciska, silta un sirsnīga uz skatuves un dzīvē bija aktrise Velta Skurstene. Visciešāk viņas dzīve bija saistīta ar Jaunatnes teātri, kur viņa nospēlēja vairāk nekā 50 lomu, bet viņa daudz darbojās arī radio, televīzijā un kino. 17. novembrī atvadāmies no lieliskās un leģendārās aktrises. Atvadīšanās notiks Rīgas krematorijas Lielajā zālē, sākot no pulksten 11.00.

Ar savu pirmo dzejolīti Velta Skurstene dalījās sarunā ar LR3 "Klasiku" raidījumā "Mana mūzika". Tas atklāj viņas romantisko un sentimentālo stīgu, kas viņā cieši līdzās pastāvēja ar dzirkstošo temperamentu, asprātību un tiešumu. Arī viņa pati savā humorīgajā manierē atzina, ka viņai patīk runāt ģeķības un bieži vien viņa uzreiz bliež pa pieri.

Karjera Jaunatnes teātrī viņai sākās ar puiku lomām, kuru virsotnes bija dēkainis Haklberijs Fins, ielas zēns Gavrošs, kas cīnās uz Parīzes barikādēm, un mūsu pašu brašais Sprīdītis.

Puiku periodam sekoja kolorītu, šerpu, nepieradinātu un nepakļāvīgu sieviešu lomas, kurās – kā uzskata aktieris Gundars Āboliņš – varēja ieraudzīt arī gana daudz no viņas pašas: "Es domāju, ka viņa dzīvē arī bija diezgan nepakļāvīga. Ja kaut kas nebija lāgā vai kaut kas tika melots, Velta varēja būt arī ļoti asa un precīzi dzēlīga, varēja arī "iedurt".

Kaut vai šerpais gājiens filmā "Džimlai rūdi rallallā", kas vispār tagad ir muzejiska vērtība, jo tur ir visi mūsu vecākās paaudzes aktieri. Tur viss tas viņas skrējiens ar to bazuku, kas bija viņas bliežamais… Ja tā padomā, kura no viņām varētu ņemt pār plecu bazuku un bliezt pa bruņumašīnām? Man liekas ļoti skaidrs, ka tā ir Velta Skurstene.

Tajā pašā laikā bija arī lomas, kā piemēram, Vecāmāte izrādē "Ugunskurs lejā pie stacijas", kur viņa bija atkal ļoti klusa un maiga.

It kā atpazīstot viņas mazliet šerpo ārieni, iekšā bija klusa un maiga cilvēka dvēsele."

Veltas Skurstenes īpašā balss ļoti daudz skanējusi arī Latvijas Radio – gan savulaik vadot raidījumu bērniem "Atbildam jums, kāpēcīši", gan daudzos radio iestudējumos. Pēdējais bija pēc Jura Zvirgzdiņa darba veidotais uzvedums "Knorke! jeb Tobiass un Fufū meklē Mocartu", stāsta Radioteātra vadītāja Māra Eglīte: "Kad es šo grāmatiņu izlasīju, uzreiz bija doma, ka ir jāņem bijušās Jaunatnes teātra aktrises, jo neviens šīs lomas nevarēs labāk izpildīt kā Velta Skurstene un Tamāra Soboļeva. Darbs bija ļoti interesants, es domāju, arī viņām ļoti piepildīts, jo dāmas jau bija cienījamā vecumā, bija liela distance no viņu aktīvās radošās darbības.

Es nevaru neizstāstīt arī vienu smieklīgu gadījumu. Mēs satiekamies ar Veltiņu radio mājā uz kāpnēm, Veltiņa sēž uz palodzes. Es saku: "Veltiņ, vai tu meitiņu gaidi?". "Ā!" – viņa saka, "vai tad izskatās? Ir redzams jau?" Tas bija, protams, joks. Un tas mums aizgāja kā anekdote – vai tu meitiņu gaidi? Bet patiesībā viņa jau Zaņuku arī gaidīja, jo Zane Lāce pie mums strādā un ir ļoti laba žurnāliste."

Jaunatnes teātrī burvīga bija Veltas Skurstenes un Tamāras Soboļevas saspēle izrādē "Lācītis Pūks un viņa draugi", kur Tamāra Soboļeva bija Sivēns, bet Velta Skurstene Ezelītis Iā-iā. Tiem, kas redzējuši, tās ir neaizmirstamas atmiņas un daži citāti ausīs skan joprojām, arī Gundaram Āboliņam: "Tā jau ir Ēzelīša Iā-iā klasika: "Drausmīga ainava! Labrīt! Ja vien šīs rīts ir labs, par ko es stipri šaubos."

Es nezinu nevienu citu, kurš šo lomas stīgu būtu uztvēris tik jūtīgi, precīzi un ar tādu pašironiju kā Velta."

Ēzelītis Iā-iā bija arī pašas Veltas Skurstenes mīļākā loma, viņa to mēdza dēvēt par bērnu repertuāra Hamletu.

Līdzās viņas lieliskajām lomām nevar nepieminēt viņu arī kā nepārspētu ventiņu mēles pratēju, viņa pati atzina, ka tā viņai saistās ar bērnību, tāpēc dikti mīļi skan ausīs. Būt vienam pret otru mīļākiem – uz to aktrise savulaik aicināja arī sarunā ar radio "Klasika": "Man liekas, ka vairāk vajadzētu romantismu, mīļumu, mierīgumu, labestību. Jo mēs jau tā kā tādi traki lēkšojam pa pasauli, un tā diena paiet tādā steigā un ātrumā, ka tu pat neattopies, ka ir jau atkal otrā diena klāt. Gribas pateikt – nu, apstājieties drusku, ieklausieties vairāk viens otrā un samīļojiet viens otru! Nu, nopaijājiet to plecu! Varbūt, ka viņam drusku sāp… Un tad būs gaišāk un labāk, un varbūt, ka caur mākoņiem izlīdīs saule…"

Atvadīšanās no Veltas Skurstenes būs ceturtdien Rīgas krematorijas Lielajā zālē, no pulksten 11.00 līdz 12.00. Cilvēki ir lūgti nenest uz krematoriju ziedus.

Godinot mūžībā aizgājušo aktrisi, 17. novembrī pulksten 11.15 LTV1 pārraidīs raidījumu "Daudz laimes, jubilār! Aktrise Velta Skurstene", pulksten 11.55 – spēlfilmu "Džimlai rūdi rallallā".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti