Labrīt

Vjačeslavs Dombrovskis ar pārsteigumu, bet bez aizvainojuma par vēlēšanu rezultātiem

Labrīt

Agnis Driksna: Projektā "Rail Baltica" noslēdzas projektēšanas fāze un sākas būvniecība

Daugavpils teātrī iestudēta izrāde bērniem latgaliešu valodā

Nekur nav tik labi kā mājās – Daugavpils teātrī Brigaderes «Sprīdītis» iestudēts latgaliski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Annas Brigaderes pasaku luga "Sprīdītis" Daugavpils teātrī 6. decembrī pie skatītājiem nāks jaunās skaņās un ietērpā, un ar latgalisku nosaukumu –"Spreideits". Šī pasaku luga par to, ka nekur nav tik labi kā mājās, uz teātra skatuves latgaliski izskanēs pirmo reizi. "Annas Brigaderes radītā Sprīdīša laimes meklējumi ir labi zināmi gan lielajiem, gan mazajiem, savukārt jaunais skanējums ietērps tos latgaliešiem raksturīgā sirds siltumā un dzīvespriekā," par izrādi saka tās veidotāji.

Māri Korsieti Daugavpils teātrī var droši dēvēt par bērnu izrāžu veidotāju, arī "Sprīdītis" jeb latgaliski "Spreideits" top viņa režijā. "Mēs varētu teikt un nosaukt to par pasaules pirmizrādi, jo latgaliski profesionālajā teātrī bērnu izrāde nekad nav bijusi. Tā ka tas ir tāds jau lielāks notikums," uzsver režisors.

Izvēle par labu tieši "Sprīdītim" Mārim Korsietim nav bijusi nejauša: "Sprīdītis ir mana pirmā loma vispār, ne uz profesionālās skatuves, bet vispār dzīvē pirmā loma. Skolas dramatiskajā kolektīvā mamma mani piespieda spēlēt Sprīdīti. Toreiz es ļoti negribēju, jo ļoti daudz teksta vajadzēja mācīties. Un tad, nospēlējot to "Sprīdīti" un pēc tam – pirms 20 gadiem šeit Daugavpils teātrī uz skatuves arī bija "Sprīdītis" Vladimira Dupaka režijā, un likās, ka sen nav bijis "Sprīdītis"."

Jau zinot, ka izrādei bērniem jābūt pilnīgi un vienīgi latgaliski, tieši "Sprīdītis" ir labākais, ko varēja iestudēt, pārliecināts Māris Korsiets: "Ja "Raganiņa" teātrī mums bija daļēji latgaliski, te parādījās variants, ka tikai latgaliski jābūt izrādei. Un tad es nonācu pie tā "Sprīdīša", jo, ja bērns pat nezina un nesaprot latgaliešu valodu, viņš jau zina sižetu, zina, kas notiek. Monika Zīle mums pārtulkoja latgaliski visu, un tad no kaut kādām 46 lapām mēs pārgājām uz 18. Diezgan daudz ko vajadzēja noīsināt, jo daudz ko jau var panākt ar darbību, nav obligāti jārunā."

Iestudējums latgaliski ir izaicinājums teātrim, kurā ne visiem aktieriem latgaliešu ir dzimtā valoda, tostarp Sīkstuļa lomas atveidotājam liepājniekam Marģeram Eglinskim.

"Uz skatuves jau paliek tā jocīgi, jo vienmēr jau esmu mācīts runāt pareizi, bet te pēkšņi jārunā kaut kādā tā kā citā valodā, un tad liekas, ka nepareizi runā. Tad baigi ir jāpiedomā, bet tā jau nekāda vaina, nav jau nekāds sarežģīts teksts un tik grūti, lai tas baigi traucētu," teic aktieris.

Vēl lielāki izaicinājumi šajā iestudējumā galvenās – Sprīdīša lomas atveidotājai Zandai Mankopai, jo uz skatuves jāpārtop par puiku – Spreideiti.

"Nu, grūti, tāpēc, ka es esmu meitene, bet viņš ir puika. Tīri varbūt ārēji, fiziski ķermenī grūti, bet tā jau forši, jo var jau izdauzīties kā puika. Man lielākie izaicinājumi ir valoda noteikti, tad iemācīties blokflautu kaut nedaudz paspēlēt. Nu vispār man bērnu izrādes ir visgrūtākās, kurās spēlēt, jo bērni ir vispatiesākie skatītāji," atzīst aktrise.

Zanda Mankopa Sprīdīša lomā
Zanda Mankopa Sprīdīša lomā

Izrāde "Spreideits", kas domāta bērniem un viņu vecākiem, noteikti liks aizdomāties, jo tēma par to, ka nekur nav tik labi kā mājās, savu aktualitāti nav zaudējusi, saka režisors Maris Korsiets: "Īstenībā tas jau ir arī tāds pamācošs stāsts, jo mēs jau nonākam pie tā paša labā teiciena, ka nekur nav tik labi kā mājās. Un to mēs varam savilkt ar mūsdienām, jo daudzi skrien uz tām ārzemēm, jo liekas – tur būs tā laimīgā zeme. Bet citreiz tu atgriezies un saproti, ka tomēr mājās ir vislabāk. Tāpat jau arī Sprīdītis, viņš jau meklē to laimīgo zemi, kur viņš būs bagāts, bet atgriežas beigās jau viņš faktiski ne ar ko, viņš saprot, kur tā laimīgā zeme ir, laimīgā zeme ir mājās."

"Spreideiti" latgaliskāku un jestrāku darīs mūzika, ko speciāli šim iestudējumam rakstīja grupas "Laimas muzikanti" vadītājs Arturs Uškāns, sava loma arī scenogrāfijai un kostīmiem. Kostīmus radīja Egils Viļumovs, kurš stāsta: "Gribējās padarīt "Sprīdīti" dabiskāku, nedaudz aizejot projām tālāk no tiem priekšstatiem, par to, kāds bija "Sprīdītis". "Sprīdītis" pie mums ir dabisks un arī mūsdienīgs, es ceru, ka skatītāji to novērtēs un ieraudzīs kaut ko no sevis gan Sprīdītī, gan citos tēlos."

Laimīgās zemes meklējumos Sprīdītis dodas plašajā pasaulē, sastop un cīnās ar dažādiem ļaundariem, arī Lutausi, ko atveido Ritvars Gailums: "Pūkains – tā ir tikai tāda āriene, īstenībā es esmu Lutausis, bet es vēl neesmu uzvilcis parūku, kur man viena liela auss būs un vēl būs lieli zābaki. "Sprīdītī" mani pirmkārt uzrunāja latgaliešu valoda, "Spreideits" latgalīšu volūdā jau ir kaut kas! Bet tā ir jautra, jestra izrāde, mūzika, atraktīvi spēlējam "Sprīdīti", domāju, ka bērniem patiks. Jo bērniem ir vajadzīgs gan tas vizuālais, gan tās ašās izrādes, nevis lai izrāde velkas un gribas gulēt. Bērniem visu laiku vajag tvert, lai bildīte mainītos un būtu forši."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti