Kultūras ziņas

Muzikāli eksperimenti "Skaņu mežā 2015"

Kultūras ziņas

Jānim Rokpelnim – 70!

"Neglītais pīlēns" Leļļu teātrī arī latviski

«Neglītais pīlēns» Leļļu teātrī būs arī latviešu valodā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šā gada 14.februārī ar jauniestudējumu "Neglītais pīlēns” Latvijas Leļļu teātra krievu trupā veiksmīgi debitēja režisors Dmitrijs Petrenko. Izrāde nominēta "Spēlmaņu nakts 204/2015" balvai kategorijā "Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem". Nu Hansa Kristiana Andersena pazīstamo pasaku viņš iestudējis arī latviski.

Par savu ieceri stāsta režisors Dmitrijs Petrenko: "Rakstot savas pasakas, Hanss Kristians Andersens bieži vien rakstīja par sevi - par savu vientulību svešajā sabiedrībā, par to, cik grūti viņam bija pieņemt citu cilvēku vērtības, ko izkropļo laiks un tā laika vēsturiskā un politiskā situācija. Tāpēc viņa pasakas no vienas puses ir ļoti nežēlīgas un skumjas, bet tāpēc arī ļoti godīgas. Šīs pasakas viņš rakstījis bērniem. Tādus eksistenciālus jautājumus kā nāve, vientulība viņš spēja risināt caur spilgtiem, dzīviem, "krāsainiem" tēliem. Tāpēc mūsu radoša komanda izvēlējas vienu no pazīstamākajām Andersena pasakām iestudēt tieši bērnu auditorijai. Izrādes tēma ir cilvēka pieaugšana. Tas ir sāpīgs un nežēlīgs ceļojums, tikai pārvarot kuru cilvēks var pa īstam pieaugt un sāk apzināties sevi. Mūsu izrādē Neglītais pīlēns ne tikai atrod "savus cilvēkus", bet arī apzinās, ka viss šis garais ceļš, ko liek viņam noiet autors (liktenis, Dievs?) ir tas, kas viņš patiesībā ir."

Sadarbībā ar mākslinieci skulptori Lieni Mackus režisors atradis skatuvisko risinājumu, kas palīdz bērniem uztvert izrādes tēmu. Iestudējuma lelles atgādina baltas skulptūras. Tās ir fragmentāras - milzīgas kājas vai tikai galva, vai arī spārnu fragmenti. Šo objektu galvenais uzdevums ir rosināt bērnu iztēli. Aktieri "vada" objektus, kas kļūst par zīmēm, zīmes atšķirībā no aktiera maina savu nozīmi. Kaste kļūst par suni, suns par krēslu. Aktieris, kas tikko vadījis objektu, pēkšņi kļūst par tēlu.

Kopā ar pasakas dramatizējuma autoru Matīsu Gricmani režisors strādājis pie tā, lai galvenos atslēgas jautājumus, par ko runā Andersens "Neglītajā pīlēnā", var pārtulkot skatuves valodā, vēl jo vairāk - bērnu skatuves valodā. Ir tikuši ieviesti daži jauni raksturi, sižeta pagriezieni, lai stāsts būtu vieglāk un interesantāk uztverams tieši bērnu auditorijai. Tajā pašā laikā radošās komandas mērķis bija nepazaudēt to intonāciju, ko saviem stāstiem jau iedevis pats Andersens. Viņa patiesums, skumjas un nopietnība ir tas, bez kā viņa pasakas nevar būt īstas.

Izrādes muzikālo noformējumu veido īpaši komponēta Gata Grāvera oriģinālmūzika klavierēm. Izrādē spēlē Santa Didžus, Miķelis Žideļūns un Arnita Jaunzeme.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti