Kultūras ziņas

Mūzika Tiguļkalnā jau desmito reizi

Kultūras ziņas

"Instrumenti" gatavojas koncertam Mežaparkā

Neatkarīgie teātri atklāj sezonu

Neatkarīgie teātri sāk sezonu; gaidāmas telefonizrādes, tālizrādes un citi eksperimenti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lielie profesionālie teātri jau sezonas atklāšanas faktu atzīmējuši ar kopīgu fotografēšanos un jaunumu izziņošanu. Savukārt neatkarīgie profesionālie teātri, kā Ģertrūdes ielas teātris, “Kvadrifrons” un “Dirty Deal Teatro” ir mūžīgā kustībā, uztur pozitīvu skatu uz gaidāmo sezonu, sola novatoriskus jauniestudējumus un sadarbību ar visjaunākās paaudzes režisoriem un horeogrāfiem.

Latvijas profesionālo teātru ainava jau šķiet neiedomājama bez neatkarīgo teātru nepieradinātās domāšanas veida un izdzīvotmākas jebkuros laikos. Bez fanfarām un oficiāliem paziņojumiem, bet ar saulrieta krāsas organzas auduma telti kā jaunās izrādes dekorācijas elementu starp Rīgas botāniskā dārza dobēm “Dirty Deal Teatro” atklāj sezonu ar iestudējumu brīvā dabā “Ēdenes dārzs”, kas norisināsies Botāniskajā dārzā. Biļetes esot pieprasītas, kaut arī to cena pieaugusi un šobrīd pielīdzināta citu profesionālo teātru biļešu vidējai cenai.

“Dirty Deal Teatro” direktore Anna Sīle atklāj, ka šosezon gaidāma dramaturga un režisora Jāņa Baloža sadarbība ar ārzemju māksliniekiem, veidojot telefonizrādi “Piederības vingrinājumi”.

Visi aptaujātie neatkarīgie teātri ir solidāri un izrādes iekštelpās spēlēs publikai ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātiem. Tāpat visi neatkarīgie teātri ir koriģējuši cenas, tās pieaugušas apmēram par 20 procentiem, tomēr cerot, ka publika spēs tās atļauties.

Teātra apvienības “Kvadrifrons” pārstāve, aktrise Ance Strazda stāsta, ka esot optimisma pilni, bet piesardzīgi: “Skaidrs, ka mēs nevaram sākt [sezonu] ar tādu vērienu, kā gribētos. Ļoti rūpīgi sekojam notikumiem valstī, domājam par lietām, ko varam darīt attālināti, plānojam, ko varētu realizēt neatkarīgi no Covid-19.”

Septembrī gaidāms “Pirmās reizes” festivāls. “Kvadrifrona” producente Anna Ulberte skaidro, ka pagājušajā sezonā tapušas četras Latvijas Kultūras akadēmijas diplomdarbu izrādes, kas būs skatāmas festivālā.

Par savu divdesmitgadi, kas gan pienāks pēc 9 gadiem, sāk domāt Gertrūdes ielas teātris. Arī viņi, tāpat kā citi neatkarīgie teātri, šosezon dos iespēju absolventiem – jaunajiem horeogrāfiem un režisoriem. 

“Mēs droši vien sezonu neatklāsim, jo neesam to tā īsti beiguši,” teic Ģertrūdes ielas teātra producente Maija Pavlova. Visi teātrī radītie iestudējumi ir piedzīvojuši pirmizrādes un šobrīd tiek aktīvi strādāts pie jaunām iecerēm.

Kā vienu no saviem meklējumiem viņi turpinās iestudēt audio izrādes, kas aizsākās jau pandēmijas laikā, bet galvenais jaunās sezonas iestudējums būs Andreja Jarovoja izrāde “Nothing Special”, kur ne tikai notis, bet arī visi izrunātie vārdi ir sakārtoti partitūrā pēc mūzikas principiem

Neatkarīgie teātri ir gatavi darbam, ļoti cerot, ka vīruss netraucēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti