Labrīt

Latvijas Ārstu biedrības prezidente aicina saglabāt Covid piemaksas mediķiem

Labrīt

Nesadzirdētās iedzīvotāju vēlmes ir iemesls zemajai aktivitātei pašvaldību vēlēšanās

Teātra trupa "Kvadrifrons" sezonu sāks ar jauno režisoru diplomdarbu skati "Pirmā reize"

Nauda, lībieši un «Pirmā reize» – teātra trupa «Kvadrifrons» atklāj ceturto sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar bagātīgu jaunu izrāžu birumu savu ceturto darba sezonu 9. septembrī uzsāks teātra trupa "Kvadrifrons". Izrādes būs skatāmas teātra pagaidu mājvietā – Āgenskalnā, Zeļļu ielā 25, jo līdzšinējās teātra mājās –  Rīgas cirka ēkā – notiek renovācijas darbi.

"Kvadrifrona" kodolu veido 11 teātra profesionāļi, kas ir atvērti daudzpusīgām sadarbībām. Viens no piemēriem ir sadarbība ar jaunajiem režisoriem, ar kuru diplomdarbu izrādēm arī sezona sāksies.

"Mēs jūtamies stabili un cerību pilni un ceram, ka mums izdosies īstenot visu, ko esam ieplānojuši," tā trupas vārdā saka viens no "Kvadrifrona" dalībniekiem Reinis Boters. Plānos patiešām ir daudz interesantu jaunumu un sadarbību, kā allaž – tēmu loks aptver daudzas tieši šobrīd aktuālas problēmas. Boters atklāj: "Jaunumu ir diezgan daudz. Mums ir veseli četri jaunumi jau tagad septembrī. Mums katru nedēļu būs pirmizrāde."

Četras pirmizrādes septembrī ir sadarbība ar jaunajiem režisoriem, proti, ‘’Kvadrifrons’’ dos iespēju noskatīties viņu diplomdarbu izrāžu skati. Visas izrādes tapa ārkārtas situācijas laikā, tās izrādīja tikai augstskolas komisijai, bet tagad tās beidzot varēs iepazīt arī plašāks skatītāju loks.

Pavisam kodolīgi jauno režisoru rokrakstu Reinis Boters un Rūdolfs Gediņš raksturo kā ļoti daudzpusīgu: "Interesanti ir tas, ka šie jaunie režisori nāk no cita informācijas lauka, viņiem ir cits skatījums un citas intereses, salīdzinot ar mums. Pie tam

katrs no viņiem ir citādāks, ar savu īpašu skatījumu par to, kādam ir jābūt teātrim, un tas ļoti labi atklājas arī šajos diplomdarbos."

9. septembrī skati atklās un publisko pirmizrādi piedzīvos Andra Zeļonkas izrāde "Vecākošanās". Tās pamatā lietuviešu dramaturga Justas Terteļa luga, kas vēsta par pārmaiņām, kas notiek ar cilvēku, kad viņa dzīvē ienāk bērns. Kā liecina publiskotais izrādes fragments – bērna ienākšana ģimenē izrādē apskatīta kā no nopietnās, tā no komiskās un paradoksālās puses.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jaunais režisors Jurģis Lūsis skatē piedalīsies ar darbu "Zelta zirgs", kas ir komentārs par Raiņa lugas iestudēšanu, Uldis Sniķeris ar izrādi – "Daudz laimes, Pauli!", kas pievēršas mūsdienu cilvēkam raksturīgajām skumjām, bet Sabīne Alise Ozoliņa ar iestudējumu "Dabiskais romāns", kas ir komiska eksistenciāla drāma.

Jauno režisoru darbu skatei sekos Reiņa Botera multimediāla darba pirmizrāde, kas ir veltījums lībiešiem, stāsta režisors: "Izrādi sauc "Nēmiz pǞl!", kas lībiešu valodā nozīmē "Uz redzēšanos!", un tad ir jautājums šīs izrādes laikā – vai tas ir "uz redzēšanos" kā uz nesatikšanos, vai "uz redzēšanos", ka redzēsimies pavisam drīz.

Izrādē arī tiek apskatīts šis lībiešu jautājums, kas tagad ir kļuvis  daudz aktuālāks, atkal uzpeldējis sarunu virspusē.

Jā, un izrādē es apskatu šo problemātiku caur savu dzimtu, jo es pats esmu ar lībiešu saknēm, un caur konkrētu ģeogrāfisku vietu, kas ir Miķeļtornis."

Izrāde būs neparasta formā, dokumentāli materiāli tajā savīsies ar lībiešu pēcteču balsīm, horeogrāfiju, mūziku un daudziem citiem elementiem. Kustību režiju izrādei veido horeogrāfs Rūdolfs Gediņš: "Man liels prieks, ka šī izrāde "Kvadrifronā" ir, jo tā ir arī kaut kāda citas formas notestēšana. Vārds "multimediāls" tik bieži tiek izmantots, ka jau ir nodeldēts, bet šajā gadījumā tā tiešām ir multimediāla izrāde."

Horeogrāfs Rūdolfs Gediņš oficiāli darbu "Kvadrifronā" uzsāka pirms pusgada, bet arī iepriekš viņam bija laba sadarbība ar trupu. Lai arī viņa galvenais uzdevums ir kustību režija, viņš līdz ar citiem aktīvi līdzdarbojas arī pārējos procesos, un tā kopumā "Kvadrifronam" ir ļoti raksturīga iezīme: "Es ceru, ka tieši tāpēc mani draugi pasauca kļūt par viņu kolēģi, jo es ar savu iesaisti izkāpju no šiem tikai kustību rāmjiem un ar savu ambīciju režisēt mēdzu būt gan bieds, gan palīgs, bet es turpinu palikt pie tā, ka

jebkura mākslinieka vērtība ir tā, ka viņš dara tieši tā, kā viņš dara.

Un ir brīnišķīgi būt kopā ar domubiedriem, kuri jūt un dara līdzīgi."

"Kvadrifrons" sadarbībā ar fondu "Initium" izveidojuši arī pilsētvides notikumu un performanču ciklu "Nauda lido, nauda deg". Vairāki no cikla pasākumiem notika 4. septembrī ''Baltajā naktī'' Āgenskalna tirgū, kur darbojās arī īpaša radio stacija "Radio Nauda", ko vadīja aktieris Āris Matesovičs sadarbībā ar Aigaru Graubu.

Arī turpmāk "Kvadrifrons" veidos performances par naudu dažādos kontekstos, kuru mērķis galu galā būs izkristalizēt arī vienotu kopsaucēju. Reinis Boters skaidro: "Mēs visos šajos notikumos ievācam informāciju, un tad ir tā doma, ka trešajā posmā mēs visi nākam kopā un no šīm refleksijām par naudu veidojam gala noslēguma darbu, kas apkopos visus mūsu viedokļus un iespaidus. Tā varētu būt gan izrāde, gan pilsētvides objekts, gan varbūt kaut kas cits, mēs sevi neierobežojam šajā ziņā."

Savu ceturto darbības sezonu "Kvadrifrons" uzsāk ceturtdien, 9. septembrī, ar jauno režisoru diplomdarbu skati "Pirmā reize".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti