Kultūras ziņas

Valmierā notiek XIX Starptautiskais jauno pianistu konkurss

Kultūras ziņas

Pasaku zinātne

JRT pirmizrāde "Peldošie -- ceļojošie"

Nastavševs JRT iestudējis izrādi «Peldošie – ceļojošie»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mīlas trīsstūri, četrstūri un piecstūri 20.gadsimta sākumā. Trešdienas, 29.janvāra, vakarā Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) pirmizrāde pēc Mihaila Kuzmina romāna veidotajai Vladislava Nastavševa izrādei „Peldošie – ceļojošie”.

Jaunais režisors, kura iestudējumi jau ir izpelnījušies skatītāju un kritiķu atzinību, arī šoreiz ir gatavs pārsteigt publiku. Saloni un varietē, mazliet izvirtusi dzīve un melodramatiskas kaislības - pateicīgākais vodeviļas materiāls.

„Stāsts ir par sieviešu un vīriešu attiecībām, par to, kas ir sieviete un kas ir vīrietis. Mēs drīzāk runājam par arhetipiem,” atklāj režisors.

JRT aktieri skatuvi ir apdzīvojuši kopā ar klavierēm. Simts gadus vecie flīģeļi ir kļuvuši par varoņu neatņemamu sastāvdaļu, prasot no aktieriem pat akrobātiskas iemaņas.

„Klavieres un cilvēki ir viens un tas pats. Klavieres ir it kā cilvēku iekšējā pasaule” norāda Nastavševs.

Jautāts, vai klavieres jau nerādās sapņos, aktieris Andris Keišs stāsta, ka laikam pārāk guļot, jo sapņos klavieres nerādoties. Izrādē ir daudz skatuves kustību, mūzikas un savdabīga humora. Taču aktieri atzīst, ka aiz komiskā un vieglā slēpjas grūts un sarežģīts darbs.  

„Šis žanrs ir tāds, kurā mēs neesam pieraduši daudz spēlēt. Forma diktē saturu,” teic aktieris Kaspars Znotiņš.

Nastavševs ar klavierēm saistīts vēl ciešāk nekā aktieri – mūziku izrādei režisors komponēja pats. Izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Monika Pormale. Lomās: Baiba Broka, Sandra Kļaviņa, Andris Keišs, Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Ģirts Krūmiņš, Mārtiņš Upenieks, Maija Apine, Edgars Samītis un Iveta Pole.

Sudraba laikmeta dzejnieka, prozaiķa, komponista, literatūras un mākslas kritiķa, tulkotāja un atdzejotāja Mihaila Kuzmina 1915.gadā Pēterburgā izdotais romāns „Peldošie – ceļojošie” atspoguļo Krievijas impērijas galvaspilsētas avangardiskākās kultūras bohēmas dzīvi starp abām 20.gadsimta sākuma revolūcijām, kurai tā autors piederēja kā viena no spilgtākajām figūrām Pēterburgas artistu kabarejās un visizmeklētākajos galvaspilsētas literārajos žurnālos. 

Romānā „Peldošie – ceļojošie” aizplīvuroti, ar zināmu māksliniecisku pārspīlējumu portretētas atpazīstamas Sudraba laikmeta bohēmas leģendas – Sergejs Sologubs, Olga Gļebova-Sudeikina, Sergejs Sudeikins, Vsevolods Kņazevs, Anna Ahmatova, Pallāda Bogdanova-Beļska u.c.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti