Nastavševs atgriežas Ģertrūdes ielas teātrī ar izrādi «Te sākas nakts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Četrus gadus pēc izrādes „Melnā sperma” lielajiem panākumiem Ģertrūdes ielas teātrī atgriezies režisors Vladislavs Nastavševs. Pazīstams ar izrādēm, kas risina daudziem neērtas tēmas un prasa lielu psiholoģisku un arī fizisku piepūli gan no aktieriem, gan skatītājiem, Nastavševs šoreiz ķēries pie franču autora Alēna Girodī romāna „Te sākas nakts” iestudēšanas.

Nastavševs atgriežas Ģertrūdes ielas teātrī ar izrādi «Te sākas nakts»
00:00 / 04:43
Lejuplādēt

Opītis, viņa meita un mazmeita vada rāmu dzīvi kādā Francijas mazpilsētā. Atvaļinājuma laikā pēcpusdienās viņus apciemo trīsdesmit gadu vecais Žils, kuru ar Opīti saista neparasta draudzība. Mierpilnā idille mainās, kad stāstā iejaucas žandarmērijas šefs. Te sākas nakts. Tā Ģertrūdes ielas teātris piesaka režisora Vladislava Nastavševa jauno izrādi, kuras pamatā ir franču kinorežisora un scenārista Alēna Girodī (Alain Guiraudie) pirmais romāns ar tādu pašu nosaukumu.

"Jāatgādina, ka romāns Francijā ir saņēmis de Sada balvu, kas jau norāda uz ievirzi." Tā saka romāna dramatizējuma autors Vilnis Vējš. Marķīza de Sada vārdā nosaukto balvu pasniedz autoriem, kas pārkāpj robežas un atsvabina literatūru no morāles važām.

"Romāns ir pilnīgi amorāls, arī varoņi pārkāpj visas iespējamās sabiedrībā pieņemtās tabu robežas. Un tai pat laikā šis romāns ir ļoti cilvēcīgs, tas ir par visiem cilvēkiem, lai gan, protams, dominē "queer” jeb "šķērsa” estētika. Pie visas mīlas līnijas un trillera žanriskajiem elementiem ir ļoti asprātīga un skaidra dažādu sabiedrības institūtu kritika: heteroseksuālas, buržuāziskas, eidžiskas sabiedrības kritika, jo varoņi kaut kā savā veidā tiek galā ar visiem aizspriedumiem," saka Vējš.

Rakstnieks un režisors Alēns Girodī neslēpj savu homoseksualitāti, un šī tēma ievijas arī vairumā viņa filmu, kas guvušas atzinību Kannās un citos kinofestivālos. Girodī romāns sasaucas ar Girodī godalgoto filmu "Svešinieks pie ezera”. Cauri šķietami absurdajai un brīžam vardarbīgajai virskārtai jaušas stāsts par cilvēka ilgām pēc intimitātes, uzticēšanās un cilvēciska siltuma, saka Vilnis Vējš.

"Bet jāsaprot, ka Girodī romāns tāpat kā filmas ir hiperbolas, tā līdzība ir izkāpināta. (..) Varoņi kāpj pāri dažādām sabiedrības un vides uzliktām robežām un dara to tik viegli, ka tas mums nevienā brīdī neliekas kaut kas mākslīgs vai izdomāts. No otras puses, mēs ļoti labi saprotam, ka dzīvē tik traki nevarētu būt. Un šajā fantāzijas un realitātes sadurē izšķiļas plašāka doma par to, kas cilvēkam dzīvē ir svarīgi un kas nav," norāda Vējš.

Jauno izrādi Vladislavs Nastavševs veido kopā ar sev uzticamu aktieru ansambli jau no agrākām izrādēm. Galvenajā – Žila – lomā ir Igors Šelegovskis, izrādē spēlē arī Anta Aizupe, Marija Linarte, Āris Matesovičs, Inese Pudža un Kaspars Dumburs, kurš atveido žandarmērijas šefu.

"Tas ir fantastiski aktierim, kurš vēlas attīstīties un noslīpēt savu arodu un tehniku. Pie Vlada vienmēr var atrast kaut ko jaunu, viņš ir ļoti skrupulozs, smalks un gaumīgs režisors. Es jūtos drošās rokās. Tāpēc vien man patīk ar viņu strādāt. Zinu, ka man būs interesanti atrast sevī ko jaunu un caur šo darbu iepazīt arī citus cilvēkus,” saka Dumburs.

Žandarmērijas šefa ierašanās ir Opīša meitas Marietas pirksts. Viņu atveido aktrise Inese Pudža. "Jau lasot romānu, mani visu laiku nepamet sajūta par to, kas notiek vienā cilvēkā. Kam viņš iet cauri, ko pats provocē, kur apstākļi vai citi cilvēki ielaužas viņa robežās un ar ko tas beidzas. Mans jautājums šeit ir – cik līdzdarbīgi mēs katrs pats esam savas dzīves notikumos?” tā Pudža.

Viena no ilgspēlējošākajām un allaž izpārdotām Ģertrūdes ielas teātra izrādēm ir Vladislava Nastavševa iepriekšējais veikums šeit – izrāde "Melnā sperma”. Teātra sezonas atklāšanā režisors atzina, ka šim projektu teātrim piemīt kas īpašs.

"Man šajā teātrī bez tā līderiem – Andreja [Jarovoja] un Maijas [Pavlovas] – patīk divas lietas. Pirmā ir pastāvīgas trupas neesamība. Otra, kas, iespējams, izriet no pirmās – cenzūras neesamība. Mēs te varam baudīt brīvību, un tādu vietu Rīgā nemaz nav tik daudz," uzsver Nastavševs.

Iestudējums „Te sākas nakts” pirmizrādi Ģertrūdes ielas teātrī piedzīvos pirmdien, 6.janvārī. Tuvākās izrādes gan jau ir izpārdotas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti