Kultūras ziņas

Akadēmiskās, džeza un folkmūzikas radošā sintēze

Kultūras ziņas

Jāņa Streiča "Gadījumi"

Nakts dialogs "Saules līnijā"

Nakts dialogs – skatītāju vērtējumam nodota Jevgeņijas Šermeņevas izrāde «Saules līnija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

18. oktobra vakarā pirmizrādi piedzīvoja Jevgeņijas Šermeņevas pirmais režijas darbs – krievu mūsdienu dramaturga Ivana Viripajeva lugas “Saules līnija” iestudējums. Izrāde stāsta par laulāta pāra attiecību krīzi pēc septiņiem kopā nodzīvotiem gadiem. Tas ir naksnīgi skarbs dialogs, mēģinot patiesi ieraudzīt un sadzirdēt vienam otru, un jautā – vai vispār iespējams pilnībā tapt saprastam un spēt izprast vistuvāko cilvēku?

Izrāde “Saules līnija” iestudēta Žaņa Lipkes memoriālā. Ar šo iestudējumu krievu valodā sevi režijā piesaka teātra žurnāliste un producente Jevgeņija Šermeņeva, kas darbojusies arī Latvijas teātra balvas “Spēlmaņu nakts” žūrijā.

“Man vienmēr gribējies, lai izskan jau uzrakstīta, spēlēta, skatītāju pieprasīta luga, mūsdienu dramaturģija, kas runā šodienas valodā par to, kas mūs interesē un uztrauc. Un šeit vēl tas sasaucas ar Covid-19 laiku, kad daudzi bija ieslēgti mājās un ilgu laiku bija spiesti būt kopā, un dienu no dienas izskaidrot attiecības, viņi nevarēja aiziet prom un izejas nebija. Tas ļoti trāpa, un atkal mēs stāvam šis situācijas priekšā, kad rīt var visu kustību slēgt un atkal būsim viens ar otru,” pastāstīja režisore.

Izrāde “Saules līnija” vēsta par precēta pāra laulību krīzi – saspringts divu bezbērnu četrdsmitgadnieku attiecību dialogs, kas ieildzis līdz pulksten pieciem rītā. Strīdi, sapratnes meklējumi, ironija, drāma, neziņa – visdažādāko emociju spektrs aktieru Andra Buļa un Marijas Daņiļukas izpildījumā.

“Tā ir tēma, ja kāds cilvēks ir bijis attiecībās – nav svarīgi, precēts, neprecēts – ilgāk par šiem mistiskajiem 7 gadiem vai pat līdz tam; es domāju, ka te ir uzskatāmi saprotami strīdi, nesaprašanās, viens nepareizs vārds, tai pašā laikā, es ceru, cieņa un mīlestība vienam pret otru,” par darbu stāstīja Andris Bulis.

“Jo vairāk mēs mīlam cilvēku, jo vairāk mēs no viņa pieprasām, uzliekam augstāku latiņu, līdz ar to tā sāpe lielāka, kad mani nesaprot vai es tevi nesaprotu.”

Savukārt Marija Daņiļuka uzsvēra lugu: “Luga ir ļoti superīga, ļoti interesanta, dramaturgs Ivans Viripajevs, slavenais krievu dramaturgs. [..] Tajā ir ļoti garšīga valoda, luga ir specifiska, tā ir mūsdienu dramaturģija, bet tā ir ļoti dziļa. Mani ieinteresēja pati luga, man ļoti patīk tieši Viripajeva valoda, viņam ir savs īpašs rokraksts. Viņš ir ļoti talantīgs cilvēks, režisors, dramaturgs, mākslinieks. Tas mani vispirms ieinteresēja, bet otrkārt, mani ieinteresēja Žeņa Šermeņeva, kura iepazīstināja ar šo lugu… Šis ir viņas pirmais režijas darbs, debija, viņa ir ļoti talantīgs cilvēks.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti