Kultūras ziņas

Rīgā viesojas Emmy laureāts režisors M. Herings

Kultūras ziņas

Laikmetīgās mākslas ikona ORLAN – Rīgā

"Migla" apņem Nacionālo teātri

Nacionālo teātri apņem «Migla»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mulsinoši filozofiska, kā japāņu kārbiņa ar noslēpumiem, Nacionālā teātrī 5. novembrī ieplūda "Migla". Jau vēstīts, ka režisores Indra Rogas jaunākais iestudējums tapis pēc spāņu rakstnieka Migela de Unamuno darba un tiek saukts par sāpju kumēdiju.

“Miglas” stāsts ir par kādu trīsdesmitgadīgu vecpuisi, kurš, baidoties apprecēties, netiek galā ar savām izjūtām . Apkārtējās sabiedrības spiediena dēļ, viņš tomēr nolemj bildināt kādu klavierskolotāju, tomēr tiek atraidīts.

Ja man prasītu, kāpēc šādu izrādi šodien vajadzētu iestudēt, man liekas, ka Indra [Roga] ir rīkojusies ļoti viltīgi, jo ir paņēmusi materiālu, kurā mākslinieks eksperimentē ar saviem personāžiem un izdarās, kā grib, tikai tāpēc, ka viņš ir mākslinieks un viņam ir tādas tiesības.Līdz ar to, Indra ir atbildējusi uz šo jautājumu," skaidro teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska.

Izrāde uztverama daudzslāņaini, jo ik brīdi, līdz aptverts viens līmenis, gluži kā no miglas iznirst nākamais. Skatītājiem ir iespēja baudīt sarkastiskās Unamuno atziņas par vīrieša un sievietes komplicētajām attiecībām Annas Heinrihsones tērpto spilgto personāžu izpildījumā, kuri dzīvo un mīl  Mārtiņa Vilkārša scenogrāfijā.

Man patīk tas, ko dara Indra Roga, es neesmu ļoti objektīvs skatītājs, bet man patīk, kā viņa domā, kā redz teātri, tēlus un šeit ir izdarīts ļoti liels darbs, kas redzams kostīmos, aktieros, telpā un mani ļoti fascinē, ko Indra grib pateikt," saka Valmieras teātra direktore Evita Sniedze.

Izrādē komiskais mijas ar sarkastiko, atgādinot par cilvēka iekšējiem pārdzīvojumiem. Iestudējums apliecina, ka  uzmanīgi klausīties un skatīties, iespējams arī miglā.

Tā ir kumēdīja, lai mēs nepārkāptu žanra likumus, jo Unamuno ir uzrakstījis nevis romānu, bet romīnu. Tāpēc mums ir nevis komēdija, bet kumēdija, lai neviens mums nevarētu pārmest, ka mēs pārkāpjam žanra likumus,” norāda režisore Indra Roga.

Spāņu rakstnieks un filosofs Migels de Unamuno lugā izstāsta pavisam vienkāršu stāstu par kāda trīsdesmit gadus veca rakstnieka bailēm zaudēt savu patību apprecoties. Bet, tā kā apkārtnē ir visai daudz laimīgi laulātu cilvēku, Augusto nolemj, ka ģimenes dzīve nepieciešama arī viņam. Diemžēl viņa noskatītā Euhēnija ir citās domās, un Augusto neatlaidība viņu nokaitina. Spāņu temperaments liek viņai rīkoties ne tikai asi, bet arī gudri.

„Stāstā neapšaubāmi eksistē mīlestības līnija, kura ir pietiekami samudžināta un pietiekami neiespējama. Protams, tās ir alkas pēc kāda ideāla nesasniedzama. Tā ir apziņas pasaule. Domu pasaule. Mākslas pasaule. Nevar par Unamuno divos vārdos vispār neko pateikt, jo tā tiešām ir ļoti komplicēta un ļoti interesanta pasaule,” atzīst režisore.  „Protams, viņš filozofē, bet filozofija te ir tāda, it kā viņš runātu par ēdienu, dzērienu nevis sarežģītiem jēdzieniem. Viņš filozofē, bet viegli, ar pašironiju.”

Lomas izrādē atveido Gundars Grasbergs, Mārtiņš Brūveris, Dita Lūriņa, Agnese Cīrule, Liene Sebre, Inga Misāne-Grasberga, Maija Doveika, Egils Melbārdis, Mārtiņš Egliens, Kaspars Dumburs, Ivars Kļavinskis, Līga Zeļģe, Ainārs Ančevskis, Jurģis Spulenieks, Uldis Siliņš.

Domāju, ka mēs esam strādājuši labi, ilgi un ar prieku. Man šķiet, ka aktieriem ir interesanti pašiem, un tad ir cerības, ka arī citiem varētu būt interesanti,” saka Indra Roga.

 

Izrādes scenogrāfs ir Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, horeogrāfe Inga Raudinga, gaismu mākslinieks Igors Kapustins. Dramatizējuma autore Indra Roga.

Migels de Unamuno (1864-1936) ir spāņu filozofs, esejists, dzejnieks, spāņu eksistenciālisma atzara pamatlicējs. Ieguvis klasisko katoļu pamatizglītību, Madrides Universitātē studējis filozofiju un literatūru, bijis sengrieķu valodas profesors un vēlāk ilgus gadus Salamankas Universitātes rektors. Pagājušā gadsimta 20., 30.gados Unamuno bija viens no Spānijas simboliem. Akadēmiski tendētās personības popularitāte daļēji izskaidrojama ar viņa polemiskajiem rakstiem presē un politisko darbību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti