Rīta Panorāma

Intervija ar finanšu ministru Jāni Reiru

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Atklāta jaunā LNOB sezona!

Nacionālās operas un baleta sezonas pirmais jauniestudējums būs operete «Jautrā atraitne»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ar krāšņu muzikālu notikumu "Inga Kalna. Verdi" 14. augustā atklāta Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) jaunā sezona. To šogad iezīmēs vairāki spilgti un ievērojami iestudējumi.

Brīdī, kas Latvijas Televīzija viesojas operā, sarkanajos samta krēslos uz kopbildi pulcējas baleta mākslinieki, to vadītāji un palīgi. Jo baleta māksla Operā šogad svin simto jubileju. Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis skaidro: "Tas tiešām ir īpašs gads, jo mūsu baletam atskaites punkts ir 1922. gada 1. decembris, kad notika pirmā lielas formas izrāde – pilnmetrāžas balets "Veltīgā uzmanība". Ar to tad mēs arī skaitām mūsu baleta vēsturi."

Par godu apaļajai dzimšanas dienai sagatavota arī krāšņa programma. To novembra sākumā atklās horeogrāfa Edvarda Kluga "Carmina Burana", kas tikai pirms dažiem gadiem piedzīvoja pirmizrādi Kanādā, kā arī būs redzama Balančina "Serenāde". "Tas ir viens no populārākajiem amerikāņu horeogrāfa Balančina darbiem, kas nekad pie mums nav bijis iestudēts, vispār mēs pirmoreiz esam atvēzējušies uz Balančina horeogrāfiju, un tas mums ir ļoti liels notikums," uzsver Leimanis.

Pēcāk Latvijas baleta mākslinieki dosies viesizrādēs uz Somiju, bet jau decembra sākumā atgriezīsies Latvijā, kad ar dažādu pašmāju un starptautiski atzītu baleta zvaigžņu piedalīšanos notiks lielais galā koncerts.

"Bet nebūs tikai galā koncerts, top arī daudzas īsākas un garākas filmas par mūsu baletu, top grāmata, izstādes, tā kā būs daudz un dažādi notikumi," sola Leimanis.

Darba pilnas rokas ir arī operas orķestrim. Tā pavadījumā ar koncertu "Inga Kalna. Verdi" 14. augustā tika atklāta Latvijas Nacionālās operas un baleta sezona. 

LNOB galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš stāsta: "Pirmā pirmizrāde ir operete "Jautrā atraitne", kura, es ceru, būs ļoti brīnišķīgs iestudējums gan muzikāli, gan skatuviski. Pie diriģenta pults būs [Tomass] Rēzners, austriešu diriģents."

Šogad programmā izskanēs daudzi jau iepriekš iepazīti iestudējumi un koncerti, arī tradicionālie Vecgada notikumi. Savukārt nākamajā gadā pirmais lielais iestudējums būs Alvja Hermaņa iestudētā "Jenūfa".

"Un sezonas beigās mūs sagaida arī viena brīnišķīga opera – "Adriana Lekuvrēra" ar mūsu publikai jau iemīļotu režisoru [Vensānu] Busāru, kurš savulaik veidoja "Karmelīšu dialogus". Tā būs atkal jauka satikšanās ar viņu," priecājās Ozoliņš.

Tāpat jaunajā sezonā ko baudīt būs arī bērniem – programmā iekļauts gan "Riekstkodis", gan "Sniegbaltīte un septiņi rūķīši", gan operas un baleta tematikai veltīti koncerti "Mazulis ausās, mūziku klausās" un citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti