Rīta regtaims

Uz zaļumballi! Folkloras kopa "Tarkšķi" jaunajā minialbumā godā ceļ mandolīnu

Rīta regtaims

"Klasikas" viešņa - ērģelniece Larisa Bulava

Latvijas Televīzijā top raidījums "Skroderdienas 4 olekšu distancē"

Nacionālajā teātrī top pirmsjāņu raidījums «Skroderdienas 4 olekšu distancē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Nacionālajam teātrim sadarbojoties ar Latvijas Televīziju, top raidījums pirmsjāņu laikam "Skroderdienas 4 olekšu distancē", kas ļaus izbaudīt Nacionālā teātra nozīmīgo tradīciju – Rūdolfa Blaumaņa “Skroderdienas Silmačos” – pandēmijas noteiktajos publiskās distancēšanās apstākļos.

Raidījums “Skroderdienas 4 olekšu distancē” Latvijas Televīzijas ēterā būs skatāms 22. jūnijā pulksten 15.00. Pirmsjāņu nedēļā sešu vakaru garumā raidījuma epizodes un to tapšanas stāsti būs skatāmi teātra mājaslapā, sociālajos tīklos, kā arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv. Pati izrāde “Skroderdienas Silmačos” Latvijas Televīzijā Līgo dienā būs skatāma vērienīgajā 2016. gada Druvienas brīvdabas versijā.

Līdz šā gada 12. martam nevienam neienāca prātā, ka skroderzeļļa Rūda vārdi izrādes finālā: “Tātad Silmačos tomēr būs kāzas! Un vēl manam meisteram! Nez vai uz to man nebij jāsauc urā!”, 2020. gada jūnijā no Nacionālā teātra skatuves varētu neizskanēt, ja reiz tie skanējuši gandrīz 100 gadu.

Izrādās, var notikt neiespējamais – “Skroderdienas” no teātra skatuves šogad pārcēlušās uz ekrāniem.

Teātrī stāsta: “Epidemiologu noteiktos 2 metrus esam pārrēķinājuši Blaumaņa laika mērvienībās, tāpēc aktieri centīsies ieturēt cits no cita 4 olekšu distanci. No “Skroderdienu” notikumiem esam ņēmuši atslēgas frāzes un atslēgas tēlus. Pievērsīsimies gan veceņu trijotnei, gan jauniešiem un viņu kārei pēc tā, kas atrodams zaļajā krūzē. Uzzināsim, no kurienes “Silmačos” ieklīst pauninieki un kas slēpjas zem Blaumaņa dotā apzīmējuma “Laime pirtiņā”. Uzmanības centrā, protams, būs “Silmaču” mīlētāji – Antonija, Elīna, Dūdars un Aleksis – un atgādinājums visiem mums pirmsjāņu laikā, ka “sirds palaikam nav valdāma ar paša prātu, ko nu vēl ar otra padomu”.”

Raidījuma caurviju motīvs būs aktieris, kuram Nacionālā teātra slavenākajā lugā nevienas lomas vēl nav bijis, tāpēc gribas izzināt šīs lugas leģendāros sižetiskos un vēsturiskos pavērsienus.

Galvenajās lomās: Dita Lūriņa, Līga Zeļģe, Daiga Gaismiņa, Indra Burkovska, Ināra Slucka, Inga Misāne-Grasberga, Liene Sebre, Sanita Paula, Uldis Anže, Ainārs Ančevskis, Uldis Dumpis, Juris Lisners, Gundars Grasbergs, Ivars Kļavinskis, Jānis Āmanis, Jānis Vimba, Igors Šelegovskis, Uldis Siliņš, Jurģis Spulenieks.

Raidījuma režisore un scenārija autore – Indra Roga, scenārija konsultante – teātra zinātniece Ieva Struka, video režisore – Linda Ģībiete.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti