Nacionālajā teātrī top Māra Bērziņa romāna «Svina garša» iestudējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Nacionālajā teātrī top Māra Bērziņa godalgotā romāna “Svina garša” iestudējums. Pirmizrāde paredzēta 4.februārī.

1940. un 1941. gadā Latvijā straujā tempā nomainās lielvalstu varas, un latviešu puisis Matīss no Torņakalna, kurš nevēlas karot ne vienā, ne otrā frontes pusē, mēģina būt malā. Protams, tas neizdodas. Nepieciešamība izdzīvot frontes aizmugurē, uzdzīve un andelēšanās ar kreiso preci, pirmā sastapšanās ar mīlestību, nodevību, nelietību, žēlsirdību, un svina garša mutē. Gan no nomaldījušās lodes, gan no tā, kas notiek ar Latviju.

Māra Bērziņa romāns “Svina garša" tūlīt pēc iznākšanas nokļuva apspriestāko un pirktāko grāmatu vidū. Dēku un piedzīvojumu romāns, no vienas puses, traģikomisku notikumu virkne, kas maina cilvēku dzīves, no otras puses. Romāns 2015. gadā  ir saņēmis Dzintara Soduma balvu, Baltijas Asamblejas balvu literatūrā, Rīgas domes atzinības rakstu, kā arī piedalās Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio balvas „Kilograms kultūras 2015” balsojumā.

Izrādē lomās būs Madara Botmane, Daiga Gaismiņa, Lāsma Kugrēna, Līga Zeļģe, Liene Sebre, Ainārs Ančevskis, Jānis Āmanis, Mārtiņš Brūveris, Raimonds Celms, Kaspars Dumburs, Arturs Krūzkops, Voldemārs Šoriņš, Jānis Vimba, Kristians Kareļins, Kristaps Ķeselis, Uldis Sniķeris, Tija Mētra Zeļģe.   

"Ir daudz foršu cilvēku, kas saprot, kā teātris turpināsies. Ģeniāli autori piedzimst simts gados. Tu lasi pasaules lugas un reizi pusgadā atrodi kaut ko, kas ir tiešām labs, kur negribi mainīt ne vārdiņu. Bet, ja gribi mainīt un autors ir dzīvs un tev blakus, tad labi ar dramaturgu satikties un atrast kopēju valodu,” norāda iestudējuma režisors un dramatizējuma autors Valters Sīlis.

Izrādes scenogrāfs ir Uģis Bērziņš, kostīmu māksliniece Ieva Kauliņa, mūzikas autors Edgars Raginskis, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti