Kultūras ziņas

Sācies jauno pūtēju konkurss "Wind Stars"

Kultūras ziņas

"Boņuku" pasniegšanu varēs vērot LTV1

"Dzimusi vakardien" – nopietna komēdija

Nacionālajā teātrī tapusi komēdija «Dzimusi vakardien» par cilvēka dabas nemainīgo būtību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šovakar Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrāde – Lielajā zālē bez skatītājiem aktieri spēlē iestudējumu “Dzimusi vakardien”. Tā ir režisores Ināras Sluckas debija komēdijas žanrā. Izrādes veidotāji uzsver – “Dzimusi vakardien” ir nopietna komēdija, jo stāstā par kādu amerikāņu miljonāru un viņa līdzcilvēkiem līdzās smieklīgajām dzīves situācijām izcelti apstākļi, kādos cilvēkam nākas pieņemt izšķirīgus lēmumus.

Amerikāņu rakstnieka un režisora Garsona Kanina pagājušā gadsimta 40. gados sarakstītās lugas “Dzimusi vakardien” stāsta centrā ir mazizglītots miljonārs. Lai iegūtu labvēlīgus nosacījumus biznesa atbalstam, viņš ar savu padoto svītu un draudzeni ieradies Vašingtonā, lai uzpirktu senatorus. Viņa dzīves moto – ja kaut ko nevar nopirkt par naudu, tad to var nopirkt par lielu naudu! Galvenā varoņa raksturu iestudējumā paspilgtina viņa līdzība ar kādu mūsdienu Amerikas politiķi.

Iestudējuma režisore Ināra Slucka atklāja:

“Ļoti skaisti, ka cilvēkam atliek tikai nedaudz kaut vai painteresēties un sākt domāt, un viņš priekš sevis ļoti daudz ko atklās. Tas nenozīmē, ka uzreiz paliks gudrs.

Bet viņš saredzēs lietu kārtību un pastāvēs par sevi.”

Stāsts par attiecībām starp miljonāru, viņa draudzeni un kādu žurnālistu izklāstīts komēdijas žanrā. Kā atzīst iestudējuma režisore, tas aktieriem dod iespēju savās lomās izpausties īpaši niansēti.

“Tas cilvēks, kuru es spēlēju ir tik ārkārtīgi pretējs man, ka nemaz tik viegli negāja. Mēģināt saprast to domāšanu un noķert to pasaules redzējumu, to uztveri. Viņš pats nemaz to nenojauš, bet viņš īstenībā mīl, viņam īstenībā sāp, viņš īstenībā ļoti uztraucās. Viņam ir daudzas lietas, kuras viņš vai dzīve kaut kā ir nonivelējusi. Izskatās viss primitīvi, bet patiesībā nav,” pastāstīja aktieris Mārtiņš Egliens.

Savukārt aktrise Inga Misāne-Grasberga atzina, ka izglītība, kultūra un spēja mīlēt sievietes dara skaistas: “Tas bija, par ko es šajā lomā domāju. Tai pašā laikā, to tukšo galvu paturēt, lai neskan kā tukšā muca, bet lai tas tukšums ir spējīgs būt piepildīts!” Kaspars Zvīgulis par svarīgāko atzina azartu pierādīt taisnību.

Izrāde “Dzimusi vakardien” iestudēta ar diviem aktieru sastāviem. Otrajā sastāvā spēlē Juris Hiršs, Līga Zeļģe un Ainārs Ančevskis. Šādi teātris nodrošinās pret pēkšņām izmaiņām repertuārā, kas saistītas ar aktieru veselību. Lai arī izrādes saturiskais pamats ir nemainīgs, aktieru izpausmes un tēlojums ir atšķirīgi.

Režisore norādīja, ka no vienas puses tā ir aktieru konkurence, jo mēģinājumam ir dots mazāk laika, bet no otras puses aktieri var redzēt, kā tas otrs mēģina un saprast, kā tas strādā, skatoties no malas.

Iestudējuma “Dzimusi vakardien” lakonisko, bet izteiksmīgo scenogrāfiju veidojis Mārtiņš Vilkārsis un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš. Savukārt par eleganto augstākās sabiedrības amerikāņu garderobi izrādē gādājusi kostīmu māksliniece Marija Ulmane.

Cilvēka dabas nemainīgo būtību, neatkarīgi no vēsturiski atšķirīgiem dzīves posmiem, skatītāji varēs novērtēt pēc valstī noteiktā ārkārtas stāvokļa atcelšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti