Kultūras ziņas

Dž. Dž. Džilindžers aizkustina Latgales skatītājus

Kultūras ziņas

"Bišumāte un vilkacis" Nacionālajā teātrī

Divas pirmizrādes arī Nacionālajā teātrī

Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvo «Šausmu autobuss» un «Nature Morte»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Divas pirmizrādes šonedēļ notika Latvijas Nacionālajā teātrī. Iedvesmojoties no nīderlandiešu rakstnieka Paula van Lona grāmatas, ir tapusi izrāde “Šausmu autobuss”, bet horeogrāfe Agate Bankava iestudējusi izrādi “Nature morte”.

Skatītājiem ir jāņem vērā, ka bērni, kuri jaunāki par astoņiem gadiem, un pieaugušie izrādē „Šausmu autobuss”  netiek ielaisti. Kā teic izrādes režisors Kārlis Krūmiņš – bailes bieži uztveram kā negatīvas emocijas, tomēr bērniem tās piedzīvot mākslas formā ir nepieciešams.

Režisors un teksta autors Kārlis Krūmiņš. Izrādē spēlē Zane Dombrovska, Līga Zeļģe, Artis Drozdovs, Jānis Vimba un Kārlis Reijers.

Savukārt laikmetīgās dejas izrādes “Nature morte” (kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē “klusā daba”) autore un horeogrāfe Bankava iespēju iestudēt šo izrādi Nacionālajā teātrī saņēma kā Latvijas Kultūras akadēmijas festivāla “Patriarha rudens” balvu.

Izrādē piedalās gan aktieri, gan dejotāji, un, kā izteikusies horeogrāfe, viņa kopīgi ar māksliniekiem vēlējusies apskatīt tēmu cilvēks/daba/nāve.

“Glezniecībā nature morte (klusā daba) dod lielāku brīvību māksliniekam veidojot kompozīciju, tajā primārais ir estētiskais baudījums, nevis ilustratīvisms. Līdzīgi ir arī laikmetīgajā dejā, kur paralēli estētiskajam baudījumam svarīga ir arī radītā enerģija un personības, kas atrodas uz skatuves. Šajā izrādē es nevēlos nodalīt aktierus no dejotājiem, viņi visi ir mākslinieki,” stāsta horeogrāfe Agate Bankava.

Izrādē piedalās aktieri  Madara Botmane,  Evija Skulte, Ainārs Ančevskis, Jurģis Spulenieks un dejotāji  Rūdolfs Gediņš, Eva Kronberga,  Andris Kačanovskis, Modris Opels un Anastasija Lonšakova.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti