Nacionālajā teātrī debitēs režisori Inga Tropa un Klāvs Mellis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dalmācieša raibuma cienīgu 101. sezonu gatavo Latvijas Nacionālais teātris. Pēc latviešu autoru zīmē aizvadītā jubilejas gada šajā sezonā uz teātra skatuves būs gan populāri pasaules klasiķu darbi, gan divas tikko rakstītas lugas. Nacionālajā teātrī debitēs divi jau labi pazīstami jaunie režisori – Inga Tropa un Klāvs Mellis, bet pirmoreiz Latvijā iestudēs krievu jaunās paaudzes režisors Ņikita Kobeļevs.

„Pagājušajā sezonā esam spēlējuši par 12 vai 13 izrādēm mazāk, bet skatītāju mums ir par 23 tūkstošiem vairāk!” sezonas atklāšanas pasākumā pavēstīja teātra direktors Jānis Vimba.

Viņa atziņu - varam strādāt mazāk, bet kvalitatīvāk – ar ovācijām uzņēma gan aktieri, gan tehniskie darbinieki, jo izrāžu apjoms pēdējās sezonās ir milzīgs. Skatītāju skaita pieaugumu nodrošinājuši tieši Lielās zāles iestudējumi.

„Nākošā acīmredzot būs dalmāciešu sezona, jo simtu pirmā! Es ceru, ka vairāk būs gaišo plankumu,” smejot aktieriem teica direktors.

Šo sezonu teātris sāks ar izpārdotākajām iepriekšējo gadu izrādēm „Pūt, vējiņi!”, „ART” un „Ezeriņš”, bet 19. septembrī gaidāmas pirmizrādes visās trīs zālēs. Aktieru zālē – somu dramaturga Juhas Jokelas „Finlandizācija” Valtera Sīļa režijā, Jaunajā zālē – režisora Toma Treiņa iestudējums Ivo Brieža jaundarbam „Pēdējais salmiņš”, bet Lielajā zālē – pērn iecerētā, bet šogad par jaunu veidotā izrāde pēc kinorežisora Aivara Freimaņa romāna „Katls”, kura darbība risinās Kurzemes katla laikā.

Nacionālajā teātrī debitēs režisori Inga Tropa un Klāvs Mellis
00:00 / 04:36
Lejuplādēt

„Mans varonis ir jauns zvejnieks, kurš mīlestības dēļ pieņem šādus tādus, varbūt galu galā nepareizus lēmumus,” stāstīja jaunais aktieris Kārlis Reijers, kurš Ināras Sluckas iestudējumā atveidos galveno - Ingus Zuša - lomu.

Reijeram šis būs tikai trešais gads Nacionālā teātra štatā, bet viņš jau kļuvis par nodarbinātāko aktieri ar 175 nospēlētām izrādēm pagājušajā sezonā.

„Man ir tik daudz izrāžu? Nemaz nezināju! Tas taču ir nenormāli!” izbrīnā iesaucās jaunais aktieris.

Lai gan brīvdienu bijis ļoti maz, viņš pagaidām nesūdzas.

„Labāk šādi, nekā sēdēt un neko nedarīt. Man pagājušā sezona bija lieliska iespēja audzēt muskuļus. Ļoti labs treniņš!” sacīja aktieris. 

Šajā sezonā Nacionālajā teātrī debitēs trīs režisori. Oktobrī Lielajā zālē Inga Tropa veidos bērnu izrādi – Luisa Kerola „Alisi Brīnumzemē”, bet decembrī skatītāju iemīļoto Nikolaja Gogoļa „Revidentu” iestudēs jauns režisors no Maskavas Ņikita Kobeļevs, kurš jau ticis nominēts Krievijas teātra balvai „Zelta maska”.

“Latvijā viņš iestudēs pirmoreiz. Viņš ir gana jauns, jaudīgs, nominēts režisors, ko es ieraudzīju Maskavā. Mūsu saruna, manuprāt, uzreiz aizgāja virzienā, kas var nest augļus,” stāstīja teātra direktors Jānis Vimba.

„Revidentā” galvenajās lomās būs Gundars Grasbergs un Arturs Krūzkops. Bet Jaunajā zālē sezonas beigās debitēs režisors Klāvs Mellis. Viņa teātra apvienība „Kvadrifrons” kopā ar Nacionālā teātra aktieriem uzvedīs Džeinas Ostinas „Lepnumu un aizspriedumus”.

„Un te nu es nonāku pie paša viltīgākā, kur es varētu arī paslīdēt. Bet – Nacionālā teātra direktors domas nav mainījis,” iesāka Vimba. Proti, daudzu skatītāju iecienītās „Žurkas” uznāciena Teātra dienā vairs nebūs.

Jaunais direktors uzsvēra: lai spētu uzrunāt nākotnes skatītājus, ir jāmainās.

„Mēs esam nolēmuši startēt gana drosmīgi – tā būs nākošā „Īsto” sērija. Tā ir komanda, kas veidojusi „Īstos Jāņus”, „Īstos Ziemassvētkus”, „Īsto bērnību” un citus projektus. Nākamais projekts būs Teātra dienas koncertuzvedums Lielajā zālē ar ļoti liela aktieru skaita līdzdalību. Mēs atgriežamies pie labi aizmirstās formulas, ka pirmkārt tas ir koncerts. Teātra dienā, manuprāt, vissvarīgākais ir aktieris un viņa atklāsmes, saruna ar skatītājiem brīvā formā. Protams, tur būs režija, scenogrāfija, gaismas un horeogrāfija, bet tas būs citādāk un, iespējams, nepierastāk.

Mēs gribam runāt savulaik Edmunda Freiberga izdomātajā formātā, ko kādreiz sauca „Aktieru viesistaba”,” atklāja Vimba, kurš pats darbosies arī uzveduma komandā.

Sezonas otrajā pusē Nacionālā teātra Lielajā zālē vēlreiz strādās Ināra Slucka, iestudējot Federika Garsijas Lorkas „Tukšo ziedu”, bet sezonu noslēgs Viljama Šekspīra „Sapnis vasaras naktī” Elmāra Seņkova režijā.

Aktieru zālē Reinis Suhanovs iestudēs Arto Pāsilinna „Dzīvnieku”, bet Toms Treinis – Deivida Hēra psiholoģisko trilleri „Putenī”. Valters Sīlis Jaunajā zālē interpretēs jaunu Rasas Bugavičūtes-Pēces lugu „Puika, kas redzēja tumsā”, bet neparastu formātu teātris izvēlējies Daigas Kažociņas iestudētajam Jasmīnas Rezā „Slaktiņa dievam”, ko spēlēs pārsvarā tikai izbraukumos ārpus Rīgas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti