Kultūras ziņas

Reiņa Lismaņa foto gleznas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Aizvadīts desmitais klasiskā un laikmetīgā baleta vakars

Nacionālajā operā aizvadīts desmitais klasiskā un laikmetīgā baleta vakars

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jau desmito reizi dejotāji un horeogrāfi skatītājus iepazīstinājuši ar saviem jaunākajiem darbiem, Latvijas Nacionālajā operā aizvadot baleta vakaru "Iespējams". Tika rādīti gan izcili, pasaules slavenu uzvedumu fragmenti, gan horeogrāfijas, kuras līdz šim Latvijā nebija redzētas. Horeogrāfu rindās bija arī vairāki skatītāju iemīļoti baleta solisti.

Pēc pandēmijas radītās pauzes Latvijas Nacionālajā operā atkal aizvadīts klasiskā un laikmetīgā baleta vakars "Iespējams". Kā atzīst baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis, šis bija viens no labākajiem vakariem šī cikla vēsturē, jo dejotāji ļoti noilgojušies pēc skatuves: "Bet galvenais, protams, ir šī pasaules pirmizrāde, šie jaunie darbi. Ir izaugusi vesela plejāde mūsu horeogrāfu, jo viņi tiešām sāka šeit, pēc tam bija izrādes uz Jaunās skatuves, pēc ļoti nopietna darba arī uz Lielās skatuves, kas jau saņēmuši Dejas balvu, nopietnus apbalvojumus, jo viņi jau iziet arī starptautiski. Šis, kā teikt, mazais stādiņš ir devis ļoti lielu koku un augļus."

Šogad skatītājus priecēja arī dejotājas Alises Prudānes pirmā horeogrāfija. "Pirmais mans iedvesmas avots darbam bija Imanta Ziedoņa epifānija. Šī epifānija bija par laiku, un tas man lika arī pārdomāt laiku cilvēka dzīvē. Un es gribēju uztaisīt šo darbu par laiku cilvēka mūžā. Parādīt cilvēka sajūtas, attīstību, pārdzīvojumus un to, kā laiks ietekmē cilvēku, maina. [..] Šī bija pirmā reize, kad es rādīju skatītājiem savu darbu, un, es teikšu, ka dejot ir vieglāk. [..] Tu esi atbildīgs par to, kas notiks uz skatuves, kāda būs horeogrāfija, vai gaismas visas nostrādās, kā vajag, vai viss saslēgsies. Tu esi uztaisījis savu darbu, savu ideju izteicis un tikai atliek paļauties, ka viss notiks tā, kā tam ir jābūt. Paldies maniem dejotājiem un visai grupai, jo viņi izdarīja visu, kā bija plānots, un pielika vēl klāt savu atdevi," gandarīta ir Prudāne.

Šī Nacionālā baleta tradīcija dod iespēju ne tikai horeogrāfiem, bet arī dejotājiem, kam ļauts izdejot savas sapņu lomas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti