Nacionālajā bibliotēkā sāksies Valtera Sīļa izrāžu-lasījumu cikls «Lasām Latvijā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Konferenču centrā 28. aprīlī plkst. 18.30 notiks laikmetīga izrāžu-lasījumu cikla “Lasām Latvijā” pirmais lasījums. Tas veltīts sabiedriski politiskajam, literārajam un reliģiskajam neatkarīgajam žurnālam “Auseklis” un norit Latvijas valsts simtgades pasākumu programmas ietvaros. Ieeja bez maksas.

Žurnāla “Auseklis” (1987—1988) sastādītāji pirmajā numurā to nosauca par pirmo no cenzūras brīvo izdevumu, kas Latvijā laists klajā kopš 1934.gada 15.maija apvērsuma. “Auseklis” iznāca Atmodas laika ieskaņās, tā numurus veidoja, pavairoja mašīnrakstā un izplatīja no rokas rokā konspirācijas apstākļos, baidoties no padomju specdienestu represijām.

Izrāžu-lasījumu cikla režisors ir Valters Sīlis, mākslinieks – Uģis Bērziņš. Pirmajā lasījumā piedalīsies aktieri Inga Tropa, Klāvs Mellis un Toms Veličko. Izrādi papildinās vēsturnieka, LNB pastāvīgās ekspozīcijas “Grāmata Latvijā” kuratora Gustava Strengas komentārs.

“Vispirms mani interesē paskatīties uz tekstu, kura lasīšana, – kur nu vēl rakstīšana, kur nu vēl publiska lasīšana, – ir prasījusi lielu drosmi," saka režisors Valters Sīlis. "Toreiz tas bija teksts, kas varēja radīt lielas nepatikšanas. Liela daļa no maniem darbiem teātrī ir vārda brīvības svinēšana, arī šis darbs ir vārda brīvības svinēšana."

"Vēl mani ļoti interesē veids, kā šī žurnāla rakstu autori sarunājas ar varu, kā tiek uzrunāta ideoloģijas humānā puse – idejas no PSRS dibināšanas laika vai Gorbačova pārbūves laika –, kas nevar realizēties totalitārisma apstākļos. Līdz ar to žurnāla teksti ik brīdi apliecina konfliktu ar valsts varu un iekārtu, vienlaikus sarunājoties ar to,” skaidro režisors.

Izrāžu-lasījumu ciklā tiek izmantotas LNB pastāvīgajā ekspozīcijā “Grāmata Latvijā” skatāmas vai ar tās tēmām saistītas grāmatas. “Lasām Latvijā” ar laikmetīgu skatuves līdzekļu palīdzību atklās, kā grāmatas un lasīšanas process gadsimtu gaitā veidojis Latvijas teritorijas iedzīvotāju identitāti, kā grāmatas palīdzējušas nokļūt līdz valsts idejai un tās īstenošanai, kā valsts liktenis atspoguļojas grāmatās. Izrāžu cikla veidotājus interesē ne tikai izvēlēto grāmatu saturs, bet arī to radīšanas, izdošanas un lasīšanas apstākļi, kā arī lasīšanas process kā performatīvs akts.

Šī gada gaitā LNB notiks piecas izrādes-lasījumi, 2018.gada sākumā būs iespēja vienas nedēļas garumā noskatīties visus iestudējumus.

Žurnāla “Auseklis” eksemplārs mašīnrakstā apskatāms ekspozīcijā “Grāmata Latvijā”. 28. aprīlī ekspozīcija atvērta no plkst.12.00 līdz 20.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti