Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Jaunas prasības autovadītāja apliecības iegūšanai

Henrika Ibsena "Pērs Gints" Nacionālajā teātrī

Nacionālais teātris izrādē «Pērs Gints» šķetina dzīves jēgas pavedienus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

„Ir ļoti grūti iet tieši uz priekšu, uz to jēgu. Tu vienmēr novirzies. Tieši tāda ir dzīve ne tikai man, Pēram, bet jebkuram,” par jauno izrādi „Pērs Gints” stāsta režisors Viesturs Kairišs. Pirmizrāde Latvijas Nacionālajā teātrī 27.oktobrī.

„Ibsens viņu uzrakstījis pavisam nenotveramu, tā ir vairāk ideja nekā reāla būtne, lai gan es ticu, ka tik liela mīlestība var pastāvēt. Ticība, cerība, mīlestība,” par jauno izrādi stāsta Solveigas lomas atveidotāja Agnese Cīrule.

Izrādes režisors ir Viesturs Kairišs, scenogrāfs Reinis Dzudzilo, kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo, horeogrāfe Elīna Lutce, bet gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš. Izrādi „Pērs Gints” Nacionālajā teātrī veido kā gleznu. Tas ir dzīvības un nāves ceļš. Režisors komandas kopdarbu arī nosaucis par augsto dziesmu.

Ibsenu no jauna tulkojis Edvīns Raups. Piecu cēlienu garo lugu Ieva Struka dramatizējusi divos cēlienos. Tas ir bijis kā lidojums, lai paskatītos uz kopainu.

„Dzīves jēga un izpratne par dzīves jēgu. Tā, starp citu, ir tā, kas ir visvairāk mainījusies cilvēku plašākā izpratnē. Diemžēl citus dievus mēs liekam viena Dieva vietā - kā to samērot un kas paliek pāri dzīves beigās. Tos miljonus jau tu nepaņemsi kapā līdzi,” par izrādi stāsta Struka.

Tīrā skatuves telpa skatītāja acu priekšā uzglezno Pēra Ginta dzīvi. Titullomu atveido aktieris Uldis Anže. Pirmais cēliens veltīts Pēra mātei, otrais – Solveigai.

„Tu sākumā piedzimsti no miesām, proti, tu no interjera, kas ir vēderā, tiec eksterjerā, kas ir ārā, dabā. Pēc tam tu atkal, ja turpini radīt, atgriezies sievietes miesā, kurā tiek iesēta sēkla un atkal no jauna radīts,” skaidro scenogrāfs Dzudzilo.

„Teātris ir suverēna pasaules līdzība un visas izrādes, arī tās, kas ir jau gatavas un pēc tam tiek teātrī spēlētas, viņu sākums un gals ir tukšā skatuve. Tas ir Pēra sākums, kas ved uz galu,” atzina kostīmu māksliniece Dzudzilo.

Ibsena „Pēra Ginta” iestudējumā skan arī slavenā Edvarda Grīga mūzika. Šīs paralēles ir nesaraujamas.

Izrādē lomās: Uldis Anže, Daiga Kažociņa, Agnese Cīrule, Madara Botmane, Egils Melbārdis, Ināra Slucka, Raimonds Celms, Juris Lisners, Lolita Cauka, Līga Liepiņa, Rasma Garne, Baiba Indriksone, Uldis Dumpis, Ģirts Jakovļevs, Uldis Norenbergs, Jānis Skanis, Ainārs Ančevskis, Kristians Kareļins, Anna Klēvere, Liene Sebre, kā arī Uldis Sniķeris, Lauma Vainavska, Ance Kukule, Terēze Zabarovska, Adelīna Balode, Emija Lūse, Elīza Podmošina, Sāra Barinbaum.

Šī nedēļa aizritēs Pēra Ginta zīmē - pirmie jauniestudējumu piesaka Nacionālais teātris ar pirmizrādi 27.oktobrī, bet  28.oktobrī Nacionālajā operā un baletā būs jauns baleta iestudējums „Pērs Gints”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti