Kultūras ziņas

Pabeigta Daugavas stadiona rekonstrukcija

Kultūras ziņas

Kannu kinofestivālā godina latviešu kino klasiku

Nacionālo teātri vadīs aktieris Jānis Vimba

Nacionālā teātra vadību uztic aktierim un režisoram Jānim Vimbam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Nacionālo teātri turpmāk vadīs aktieris un režisors Jānis Vimba. Kultūras ministrijas (KM) komisija no deviņiem kandidātiem viņu izraudzījusies kā piemērotāko šim amatam.

Jaunais teātra valdes loceklis amata pienākumus uzsāks pildīt šā gada 27.jūnijā. Viņš amata pienākumus pārņems no Ojāra Rubeņa, kas teātri vadīja 11 gadus. Rubenis vēl vismaz gadu turpinās strādāt kā teātra izpilddirektors.

39 gadus vecais Vimba kopš 2007.gada ir Nacionālā teātra aktieris un pēdējos gados strādā arī kā režisors.

KM norāda, ka Vimba vadījis teātra radošo grupu un izstrādājis māksliniecisko konceptu teātra dalībai akcijās "Baltā nakts" un "Muzeju nakts", kā arī piedalījies apbalvojuma "Spēlmaņu nakts" koprežijā. Tāpat Vimba ir strādājis arī Finanšu ministrijā pie valsts budžeta izdevumu prognožu sagatavošanas un Pašvaldību lietu pārvaldē, piedaloties valsts teritoriālās reformas izstrādē. 

Vimba absolvējis Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas fakultāti, savukārt Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) ieguvis bakalaura grādu mākslās.

Jaunais teātra valdes loceklis šobrīd LKA turpina maģistrantūras studijas teātra mākslā. 

Vimba norāda, ka šim amatam pieteicies, jo vēlas jaunus karjeras izaicinājumus un uzskata Nacionālo teātri par ļoti svarīgu Latvijas kultūras vērtību. Viņa uzmanības centrā būs arī slodzes samazināšana un atalgojuma palielināšana teātra darbiniekiem.

Jānis Vimba
00:00 / 00:49
Lejuplādēt

"Pirmkārt, es gribu nomierināt visus, kas no jauna cilvēka gaida revolūciju. Šī nebūs revolūcija, šī būs evolūcija. Šis būs turpinājums iepriekšējā valdes locekļa iesāktajiem darbiem. Risināsim problēmas, tai skaitā skatītāju problēmu, kuru kļūst arvien mazāk, jo vienkārši iedzīvotāju Latvijā kļūst arvien mazāk. Neaizmirsīsim arī par jaunas teātra valodas meklējumiem. Es uzskatu, ka teātrim ir nepārtraukti jāattīstās. (..) Šis ir konvencionāls teātris, un es tiešām cienu Nacionālo teātri, savu darbavietu.

Šis ir tradīciju teātris, un mēs to mēģināsim saglabāt. Varbūt pat mēģināsim atgriezt vecaizmirstas lietas. (..)

Esam vienojušies ar izpilddirektoru Ojāru Rubeni, ka es pabeigšu spēlēt tās lomas, kas ir repertuārā, jaunas lomas un režijas darbus neņemu. Tā kā varētu teikt, ka es noslēdzu lielu posmu savā dzīvē," teica Vimba.

Pieteikumus teātra valdes locekļa amatam izvērtēja speciāli izveidota nominācijas komisija, kuru vadīja KM valsts sekretāre Dace Vilsone. Komisijā bija arī Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes loceklis Zigmars Liepiņš, Pārresoru koordinācijas centra Kapitālsabiedrību pārvaldības nodaļas vadītāja Dzintra Gasūne, KM Nozaru politikas nodaļas vadītāja Iluta Treija un neatkarīga eksperte – biedrības „Latvijas Jaunā teātra institūts” valdes locekle, LKA asociētā profesore - Zane Kreicberga.

"Komisija atzinīgi novērtēja Jāņa Vimbas iegūto izglītību ekonomikā, to, ka šī izglītība likta lietā arī vairākās darba vietās gan valsts, gan privātajā sektorā, un, protams, arī aktiera un režisora arodos iegūtās zināšanas un prasmes Nacionālajā teātrī. Vadot teātri, lieti noderēs gan zināšanas ekonomikā, gan lieliska izpratne par teātra ikdienas darbu," uzsver Vilsone,

akcentējot, ka Vimba konkursā spējis piedāvāt arī spēcīgāko vīziju par Nacionālā teātra turpmākās piecgades darbību un attīstību. 

"Ļoti būtiski, ka Nacionālā teātra vadību varēsim uzticēt profesionālim, kurš ilgus gadus strādājis šajā teātrī un pārzina to no iekšienes – labi izprot gan mākslinieciskās darbības specifiku, gan pazīst radošo un tehnisko kolektīvu," atzīmē nominācijas komisijas loceklis Liepiņš.

Savukārt Ojārs Rubenis darbam publiski veltītas uzslavas, ka Nacionālais teātris no stagnējoša pēdējos gados kļuvis par vienu no modernākajiem. “Rubenis, manuprāt, izdarīja milzīgu darbu ne tikai saliedējot aktieru trupu, bet arī aicinot ļoti interesantus režisorus – gan latviešu jaunos režisorus, gan dažādus ārzemju režisorus, kas lika trupai strādāt nebijušām līdz šim viņiem manierē un stilā, un dažādos veidos izaicināja. Tas nāca ļoti par labu,” vērtē teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska.

KONTEKSTS:

Rubeņa darbības pilnvaru termiņš teātra vadībā beidzās pērn 15.decembrī. Uz vakanto valdes locekļa amatu 2018.gada sākumā KM sludināja atklātu konkursu. Pieteikumu iesniegšanas termiņu konkursa nominācijas komisija lēma pagarināt līdz šā gada 23. martam. Konkursā savas kandidatūras pieteica un tika izvērtēti deviņi pretendenti.

Tikmēr Rubenis uzņēmās teātra izpilddirektora pienākumus. Uz laiku, līdz atklātā konkursā tiks izraudzīts jauns teātra valdes loceklis, teātra valdē iecelts KM nominēts pagaidu valdes loceklis - KM valsts sekretāre Vilsone.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti