Kultūras ziņas

Dizaina gaismas objekti Kuldīgā

Kultūras ziņas

Valmieras vasaras teātra festivāls

Nacionālais teātris uzsāk 98. sezonu

Nacionālā teātra pagājušās sezonas labākie aktieri - Uldis Anže un Agnese Cīrule

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Par Latvijas Nacionālā teātra pagājušās sezonas labākajiem aktieriem atzīti Uldis Anže un Agnese Cīrule. Teātra jaunās sezonas atklāšanā abiem skatuves māksliniekiem pasniedza ceļojošās teātra balvas – Elzas Radziņas kulonu labākajai aktrisei un Kārļa Sebra gredzenu labākajam aktierim.

Anže balvu saņēma par Lāčplēša lomu izrādē „Uguns un nakts”, bet Cīrule – par Līgavas lomu izrādē „Asins kāzas” un Deas lomu izrādē „Cilvēks, kas smejas”. Agnese Cīrule, kura Nacionālā teātra štatā būs tikai trešo sezonu, ir viena no jaunākajām šīs balvas saņēmējām.

Viņa Latvijas Radio atzina, ka šāds pagodinājums nācis ļoti negaidīti: „Es, protams, vēl aizvien nesaprotu, kas ir noticis. Parasti tik jaunām aktrisēm nedod tādas balvas… Bet ar savu ierasto latvieša domāšanu man gribas cerēt, ka nākamā sezona un arī tālākie gadi teātrī man būs izaugsmes gadi, ka tas nebūs tāds pašapmierinātības laiks. Jo tad ir jāiet projām no teātra. (..)

Mamma, novēlot man izturību jaunajā sezonā, šorīt sacīja, ka labākie karavīri norūdās cīņās. Un šis man tiešām ir bijis tāds rūdījuma gads.

Es izgāju cauri ļoti daudziem emocionāliem stāvokļiem, un man ir jāsaka, ka tas bija tā vērts. Tas prasa daudz, bet tas bija tā vērts.”

Agnese Cīrule
00:00 / 00:50
Lejuplādēt

“Es nekādas lielas cerības neloloju. Es iz pieredzes esmu sapratis - ja tu dzīvo šai dienai, tad atnāk vairāk pārsteigumu. Jo es vairāk izdomāju kaut ko iepriekš, jo tas mazāk piepildās. Tāpēc ļaujos pārsteigumam, kas mani sagaidīs,” par teātra jauno sezonu saka Anže.

Iepriekšējās sezonās Elzas Radziņas kulonu kā Nacionālā teātra sezonas labākās aktrises saņēmušas Maija Doveika, Lāsma Kugrēna, Dita Lūriņa, Lolita Cauka un citas skatuves mākslinieces. Bet par teātra labākajiem aktieriem iepriekšējās sezonās atzīti Gundars Grasbergs, Ivars Kļavinskis, Edmunds Freibergs. Uldis Anže šo balvu saņēma arī 2013.gadā.

Savukārt Veltas Līnes ceļojošo balvu Antas Klints gredzenu – par spilgtāko mīlētājas lomu aizvadītajā sezonā – šogad saņēma Evija Skulte par Ebijas lomu izrādē „Mīla zem gobām”. Savukārt režisors Valdis Lūriņš saņēma īpašo atzinību par spožu atgriešanos aktiera profesijā ar Andrē lomu izrādē „Ak, tētīt…”.

Atklāj jauno sezonu

Ar šiem nelieliem svētkiem Nacionālā teātrī jau tradicionāli tika atzīmēta pirmā darba.

Teātra trijās zālēs jaunajā sezonā iecerēti 15 jauniestudējumi.

Tradicionāli arī šogad uzmanības centrā ir klasiska. 15.septembrī sezonu ievadīs Ināras Sluckas iestudējums pēc mazpazīstama Andreja Upīša darba “Sieviete”. Viesturs Kairišs pievērsies Henrika Ibsena un Edvarda Grīga “Pēram Gintam”. Bet ar Marjusa Ivaškeviča speciāli teātrim rakstītu lugu “Guļošie”, ziemā teātrī viesosies režisors Kirils Serebreņņikovs.

“Protams, būs izklaide, protams, mēs taisīsim “Žurku”, būs Ziemassvētku koncerts. Bet tas, ko man gribas, ka mums vajadzētu saprast, ka tehnoloģiju ārprātā, kurā ir tik daudz sēnalu, lai teātris mazliet liek  mums ne tikai izklaidēties, bet arī padomāt,” saka  Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Pirmā darba diena teātra kolektīvam vienmēr ir svētki, kuros satikšanās prieks mijas ar apziņu par intensīva darba sākumu. “Man būs ļoti daudz pārsteigumu. Man būs laikam ražīgākā sezona pēc astoņiem gadiem. Mani gaida ļoti lieli pārbaudījumi, tāpēc es esmu šodien tāda – un es tiešām jūtos, kā nākamajā klasē pārcelta. Man tiešām ir 1.septembra sajūta,” atzīst aktrise Marija Bērziņa.

Citādāk uz jauno sezonu raugās aktieris Uldis Dumpis: “Nekādas priekšnojautas, kā parasti, viss ir miglā tīts. Lēciens tumsā, kā parasti.”

Šogad tradicionālā kopbilde tapa atšķirīgi no ierastās fotografēšanās laukā pie teātra. Ar 98.sezonas sākumu Nacionālā teātra kolektīvs visus sveica no Lielās zāles.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti