Kultūras ziņas

Pauļa Liepas un Lauras Veļas izstādes galerijā "Māksla XO"

Kultūras ziņas

Jauna latviešu kriminālkomēdija "Briksdāles ledājs"

Latvijas Nacionālais teātris sāk 104. sezonu

Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs būs Elmārs Seņkovs; jaunajā sezonā gaidāmi 11 jauniestudējumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Par Latvijas Nacionālā teātra māksliniecisko vadītāju kļuvis režisors Elmārs Seņkovs, šodien preses konferencē žurnālistus informēja teātra direktors un režisors Jānis Vimba. Atklājot teātra sezonu, aktieriem tika pasniegtas ceļojošās teātra balvas. Par aizvadītās sezonas labāko iestudējumu Lielajā zālē atzīts Ditas Lūriņas iestudējums "Ferdinands un Luīze", savukārt no  izrādēm mazajos spēles laukumos par labāko izraudzīta izrāde "Svešinieki vilcienā" Vladislava Nastavševa režijā. Jaunajā sezonā gaidāmi 11 jauniestudējumi.

Seņkovs pavēstīja, ka uzaicinājumu kļūt par Nacionālā teātra māksliniecisko vadītāju viņš saņēma pirms mēneša. Izvērtējot ieguvumus un zaudējumus, viņš aplēsis, ka ieguvumu ir daudz vairāk un atteikties no tāda piedāvājuma, Seņkova ieskatā, būtu dīvaini.

Jaunais Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs norādīja, ka ieņemt šo amatu ir liels pagodinājums. Turklāt viņu ar teātri saista gara vēsture, jo Nacionālajā teātrī tapuši 16 Seņkova iestudējumi.

Tā kā šī ir Seņkova pirmā darba diena jaunajā amatā, viņš uzsvēra, ka par gaidāmajām pārmaiņām vēl ir pāragri runāt, jo gaidāmā sezona jau ir saplānota un gatava. Viņš norādīja, ka Nacionālais teātris, cienot tradīcijas, vienmēr ir interesējies par latviešu kultūru, literatūru un latviešu oriģināldramaturģiju, un to Seņkovs plāno arīdzan veicināt. Tāpat teātra mākslinieciskais vadītājs ir iecerējis sekmēt jauno mākslinieku attīstību un jauno režisoru, dramaturgu iesaisti.

Seņkovs arī pavēstīja, ka teātrī viņš ienāk ar savu radošo komandu, ko veido kustību māksliniece Elīna Gediņa, mūziķis un komponists Edgars Mākens. Tāpat Seņkova komandā darbosies arī scenogrāfs Reinis Suhanovs.

Latvijas Nacionālais teātris jauno sezonu sāks ar Elmāra Seņkova izrādi "Pūt, vējiņi!". Augustā ir pēdējā iespēja noskatīties izrādi, kas triumfēja 2019. gada Spēlmaņu naktī, iegūstot Grand Prix un Gada lielās formas izrādes titulu.

Latvijas Nacionālā teātra 104. sezonas atklāšana
Latvijas Nacionālā teātra 104. sezonas atklāšana

104. sezonā Latvijas Nacionālais teātris piedāvās 11 pirmizrādes, kuras iestudējuši astoņi režisori.

Šogad repertuārā tiks iekļautas arī izrādes bērniem un jauniešiem, lai Latvijas Nacionālajā teātrī pulcētos un ar kultūru satiktos ikviens interesents, norādīja teātra pārstāvji.

15. septembrī pirmizrāde Lielajā zālē būs režisores Ināras Sluckas traģikomēdijai "Aizliegtais pianīns". Tā ir veidota pēc 2019. gadā iznākušā Māra Bērziņa romāna motīviem. Izrādē tiks izspēlēts asprātīgs un traģikomisks stāsts par to, kā mūsu dzīvi ietekmē birokrātija un absurdi likumi, kuri neuzrodas no zila gaisa. Tos sacer mūsu līdzpilsoņi.

21. oktobrī pirmizrādi piedzīvos Reiņa Suhanova izrāde bērniem "Pinokio piedzīvojumi". Tajā tiks izspēlēts klasiskais stāsts par galdnieku Karlo, kas no koka pagales izgrebj Pinokio, tāpat vien – iedvesmots un iztēlē redzēdams koka pagalē cilvēka kontūras. Puika atdzīvojas un dodas pasaulē, kur kopā ar skatītājiem iepazīst dzīvi visā tās krāšņumā.

22. septembrī Aktieru zālē pirmizrādīs Deivida Harovera drāmu "Naži vistās" režisores Inga Tropas versijā. Tas būs stāsts par pieaugšanu, jo, lai dzīvotu, kaut kam ir jāmirst, atkal un atkal atkārtojot dabas mūžīgo mainības ciklu. Mīlestības stāsts par meklējumiem, par kaisli, par nodevību, par vientulību, par spēju palaist tuvāko uz tālāko lauku, par spēju atvērties otram un iepazīt jaunu pasauli, galu galā par drosmi satikties pašam ar sevi uzartajā tīrumā.

Jaunajā zālē ukraiņu režisore Larisa Semirozumenko iestudēs ukraiņu dramaturģes Marinas Smiļanecas drāmu "Suņa māja". Tas ir stāsts par trīs brāļiem, kas pazaudējuši saikni cits ar citu. 

2. augustā Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs sanāca kopā ne tikai, lai svinīgā sapulcē atklātu 104. sezonu, bet arī pasniegtu ceļojošās teātra balvas. Veltas Līnes ceļojošo balvu "Antas Klints gredzens" par Intas un Magdalēnas lomām izrādē "Vīrs, kas zināja čūskuvārdus" un Lēdijas Milfordas lomu izrādē "Ferdinands un Luīze" saņēma Agnese Budovska. Elzas Radziņas kulonu par Majas Ņitovskas lomu izrādē "Sievietes daļas" saņēma Laura Siliņa. Kārļa Sebra gredzenu par Jāsona lomu izrādē "Mazā naudiņa" saņēma Kaspars Zvīgulis. Ieviņas un Kārlēna šķiltavas kā labākā jaunā aktrise saņēma Ieva Aniņa.

Par 103. sezonas labāko iestudējumu uz Lielās skatuves tika atzīts Frīdriha Šillera darba "Ferdinands un Luīze" iestudējums, režisore Dita Lūriņa. Pirmizrāde notika 2021. gada 16. septembrī. 103. sezonas labākā izrāde mazajos spēles laukumos – Viļņa Vēja skatuves versija pēc Patrīcijas Haismitas un Kreiga Vernera darbu motīviem "Svešinieki vilcienā", režisors Vladislavs Nastavševs. Pirmizrāde notika 2021. gada 14. septembrī.

Nodarbinātākie aktieri, kas 103. sezonā piedalījušies visvairāk iestudējumos, ir Daiga Gaismiņa un Egils Melbārdis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti