Dienas ziņas

Vai ziemas prieki uz ezera ledus ir droši?

Dienas ziņas

Palīdz ārzemju latviešu bērniem mācīties latviešu valodu

Latgalieši vērtē NT izrādi "Latgola.lv"

Nacionālā teātra iestudējumu «Latgola.lv» izrāda «Gorā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Aizvadītajās brīvdienās Latvijas Nacionālais teātris pirmo reizi izrādīja iestudējumu "Latgola.lv" Latgales vēstniecībā "Gors". Biļetes uz izrādi bija izpirktas jau vismaz mēnesi pirms izrādes datuma.

Tautas komēdija “Latgola.lv” tapusi pēc Baltinavas pašdarbības teātra vadītājas Anitas Ločmeles jeb Danckovītes viencēliena “Ontons un Anne” motīviem, šobrīd tā nospēlēta jau vairāk nekā 100 reižu un 2011. gadā bija skatītākā Nacionālā teātra izrāde. Tomēr izrādes radošā grupa atzīst, ka pirms uzstāšanās latgaliešu auditorijas priekšā bijis īpašs satraukums.

Dace Bonāte un Uldis Dumpis stāsta, ka galvenais uztraukums bijis par valodu, jo izrādē sanākusi "tāda nacionālā teātra latgaļu valoda". Līdz šim aktieru ansamblis ar "Latgolu.lv" ticis līdz Madonai un Līvāniem, pamazām tuvojoties Rēzeknei.

"Mēs, protams, zināmā mērā bijām uztraukušies. Tāpēc, ka mēs esam ārpus mājas, un tāpēc, ka mēs esam Latgalē," atzīst izrādes režisors Valdis Lūriņš. "Bet latgalieši ir taktiski, – ja kādam kaut kas nepatiks, viņi pateiks taisni tā kā ar mietu pa pieri."

Iepazīties ar Ontonu un Anni, kā arī viņu kaimiņiem Pīteru un Mari uz Latgales vēstniecību "Gors" ieradušies skatītāji no visa Latgales reģiona, un biļetes izpārdotas vairāk nekā mēnesi pirms izrādes datuma.

Vairāki skatītāji atzina, ka tieši “Latgola.lv” kalpojusi par iemeslu pirmo reizi apmeklēt Latgales vēstniecību, lai uzzinātu, vai Nacionālajam teātrim izdevies ticami atainot latgaliešu valodu un temperamentu.

"Ziniet, visa izrāde bija forša, galvenais, ka latgaliešu dialektā vēl parunāja," saka Vasīlijs no Viļāniem, atzīstot, ka aktieri diezgan pareizi runājuši.

"Skatījos izrādi četrus gadus, jā, gandrīz vai piecus gadus atpakaļ un man daudz kas bija piemirsies," stāsta rēzekniete Biruta. "Man patīk. Arī aktieri, viņiem latgaliešu valoda labāk izdodas nekā bija sākumā."

"Jauka izrāde, jauki, paldies, bet nu – saprast valodu ne visai varēja, varbūt tā akustika," saka andrupenietis Jānis.

"To viņiem var piedot, viņi jau nav latgalieši," piebilst Irēna.

Skatītāji pauda gandarījumu par radošās grupas ieguldīto darbu, iedziļinoties latgaliešu mentalitātē, kā arī cerību, ka Latgalē būs iespējams redzēt izrādes turpinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti