Labrīt

"Altum" vadītājs: Fonds lielo uzņēmumu atbalstam nav labdarībai, valsts sagaida arī atdevi

Labrīt

Liepāja gatava cīnīties pret ostu reformu, Linkaits - no reformas neizvairīties

Nacionālais teātris jaunajā sezonā plāno sešas pirmizrādes

Nacionālā teātra direktors Vimba: Jaunās sezonas plānus precīzāk saukt par sapņiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Aptuveni sešas pirmizrādes Lielajā zālē no pasaules klasikas līdz laikmetīgiem darbiem jaunajā sezonā iecerējis Nacionālais teātris. 14. jūlijā teātris uzsāka savu 102. sezonu, kad arī drosmīgi paziņoja par tās plāniem, vienlaicīgi piebilstot, ka – atkarībā no apstākļiem – daudz kas var mainīties.

“Gribu iesākt ar tādu poētiskāku un vispārinātāku tekstu, atsaucoties uz Koelju – līdzko man bija atbildes uz visiem jautājumiem, tā man nomainījās visi jautājumi,” tā stāstu par savu sajūtu šobrīd teātrī uzsāk Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba. Pēdējo mēnešu laikā, reaģējot uz situāciju, viens pēc otra izstrādāti pieci dažādi teātra darbības plāni, ko tomēr tā arī nevarēja īstenot.

Tagad Nacionālais teātris no visiem Latvijas teātriem tomēr pirmais drosmīgi izsludinājis savas jaunās, 102. sezonas sākumu un arī jau ļoti konkrētus plānus. Jānis Vimba gan visu laiku nebeidz akcentēt, ka varbūt precīzāk tos tomēr saukt par sapņiem.

“Ir ļoti grūti pateikt, vai tā tiešām būs nākamā sezona, jo tas viss ir atkarīgs no tā, kas notiks pasaulē, kas notiks Latvijā. Tās ir mūsu ieceres, tas ir tas, uz ko mēs ceram,” uzsver Vimba.

Sezona atklāta 14. jūlijā ar pirmo klātienes notikumu pēc ilga pārtraukuma, un tā ir Oskara Pauliņa “Sajūtu izstāde – Gaisma”, kuras uzvedumi LMT Jaunajā zālē skatāmi vēl divas dienas.

Nākamnedēļ, 23. jūlijā, digitālajā platformā “Baltais kubs” savukārt pirmizrādi piedzīvos Žana Pjēra Dopaņa luga “Skolotājs!” Intara Rešetina režijā ar Uldi Anži titullomā. Viņš arī ieskicē tēmas aktualitāti: “Par skolotāja ideālu neatbilstību tai realitātei, ko no tevis grib. Patiesību sakot, tā ir traģēdija par to, ka katram cilvēkam ir nepieciešamība būt vajadzīgam. Un tad, kad tu izjūti vai nu vienaldzību, vai klaju nevajadzību pēc sevis, tad tas rada, maigi izsakoties, ārkārtīgi lielu diskomfortu.”

Pirmizrāžu sēriju 31. jūlijā turpinās Reiņa Suhanova iestudējums Jaunajā zālē – Māras Zālītes luga “Margarēta” ar Daigu Kažociņu titullomā, kas būs skatāma gan klātienē, gan tiešsaistē.

No 5. augusta teātris vērs vaļā Lielo zāli, kur sākotnēji izrādīs pandēmijas dēļ nenotikušās Jaunās zāles izrādes, tādējādi sākot atdot parādu skatītājiem. Bet pirmizrāde Lielajā zālē plānota septembra vidū. Jānis Vimba stāsta: “Lielajā zālē 17. septembrī ir paredzēts koncerts “Īstā sālsmaize”, ko gatavo režisori Kaspars Zvīgulis, Jānis Vimba un citi. Cerams, ka septembrī skatītāji zālē varēsim atgriezties jau kuplākā skaitā.”

Lielajā zālē jaunajā sezonā plānotas aptuveni sešas pirmizrādes, tostarp Raimonda Paula 85. jubilejas koncerti, kas notiks janvārī. Pirmizrāžu vidū ir gan mūsdienu igauņu autora Reina Rauda darbs “Perfektā teikuma nāve”, ko veidos Valters Sīlis, gan pasaules klasika – Šillera un Šekspīra lugas, ko iestudēs Dita Lūriņa un Elmārs Seņkovs.

Netrūks jaunumu arī mazajos spēles laukumos, to vidū izrāde “Klusā dzīve”, ko Ināra Slucka iestudēs ar trim lieliskām aktrisēm, kuru vārdus teātris vēl patur noslēpumā.

Nacionālais teātris ir pirmais drosmīgais, kas nācis klajā ar tik konkrētiem nākotnes plāniem, lai arī tie, pilnīgi iespējams, piedzīvos korekcijas.

Bet ne mazāk intensīvi darbu turpina arī citi Rīgas teātri. Dailes teātris 15. jūlijā atvērs Lielo zāli skatītājiem ar Dmitrija Petrenko jauniestudējumu “Elpa”, un jau nākamnedēļ tur gaidāma pirmizrāde Paulas Pļavnieces iestudējumam “Sidraba šķidrums”, kam augustā sekos jauna izrāde “Ārsts” Gata Šmita režijā.

Oficiāli savu 100. sezonu Dailes teātris atklās septembrī, un tās centrālais notikums būs Māras Zālītes lugas “Smiļģis” iestudējums, ko veidos Viesturs Kairišs.

Jaunais Rīgas teātris (JRT) savukārt kopš jūnija sākuma aktīvi strādā pie televīzijas seriāla “Aģentūra” veidošanas pēc Alvja Hermaņa un Jāņa Joņeva scenārija, kurā piedalās visi JRT aktieri un ko plānots sākt izrādīt rudenī. Kad teātris atsāks spēlēt izrādes, tas atkarīgs no izmaiņām ierobežojumos, jo šobrīd spēkā esošie pieļauj pārāk mazu skatītāju skaitu nelielajās JRT zālēs.

Attiecībā uz teātra dzīves svarīgo notikumu “Spēlmaņu nakti” – Teātra darbinieku savienības vadītāja Daiga Gaismiņa sola, ka, visticamāk, tas 23. novembrī šogad būs, un šobrīd notiek plānošanas darbi.

“Protams, daudz grūtāk ir kaut ko saorganizēt pēdējā brīdī. Lai cik sāpīgi būtu atcelt, bet saorganizēt pēdējā brīdī nevarēs, tā ka, protams, mēs ejam uz to, ka būs. Nevaru šobrīd konkrēti pateikt, kur un kā. Visticamāk, Dailes teātris vai kāda cita liela telpa, kur ir iespējams cilvēkus izsēdināt pēc iespējas plašāk.”

Ja ierasti “Spēlmaņu nakts” nominantus izziņo jūnijā, tad tagad tas notiks septembra vidū, un, visticamāk, viņu vidū līdzās tradicionālajām būs arī tiešsaistes izrādes un to veidotāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti