Rīta Panorāma

Intervija ar Krišu Zupiņu

Rīta Panorāma

Zoom intervija ar Jāni Šipkēvicu

Intervija ar Jāni Vimbu

Nacionālā teātra direktors: Piešķirtie līdzekļi, pirmkārt, palīdzēs sakārtot algu jautājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

4. jūnijā valdībā lemts par gandrīz 6 miljonu eiro piešķiršanu finansiālās situācijas stabilizēšanai Kultūras ministrijas kapitālsabiedrībām – valsts teātriem un koncertorganizācijām. Latvijas Nacionālajam teātrim no šīs summas atvēlēts nepilns miljons, LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atklāja teātra direktors Jānis Vimba, skaidrojot, ka piešķirtie līdzekļi, pirmkārt, palīdzēs sakārtot algu jautājumu.

Vimba uzsvēra, ka ārkārtējā situācija teātrim finansiāli bijusi smaga, norādot, ka katra valsts teātra biļešu ieņēmumi veido vairāk nekā pusi no iestādes kopējā budžeta.

Darbinieku pasargāšana šajā situācijā ir sāpīgs jautājums, atzina Vimba: “Daļa ir ļoti pasargāta, daļa nepavisam. Jo vienkārši nav darba. Kaut vai tik vienkārši: biļešu kontrolieri – ko var kontrolēt, ja nav biļešu, nav cilvēku, nav skatītāju?”

Teātra direktors arī uzsvēra, ka ārkārtējās situācijas laikā ne ar vienu aktieri nav pārtraukts darba līgums: “Mēs neesam pagarinājuši [līgumus], nevis pārtraukuši, kā lielākā daļa preses ir pasludinājusi.

Mēs neesam nevienu atlaiduši – mēs neesam pagarinājuši [līgumus]. Šobrīd pārējie aktieri ir drošībā, un izskatās, ka tā arī paliks.”

Teātrī pašreiz arī netiek plānots trupu papildināt ar jauniem aktieriem. Vimba skaidroja: “Tas droši vien būtu dīvaini, ka mēs vieniem sakām “paldies” un citus ņemam vietā.”

Vērtējot iespējas nākamajā sezonā atsākt klātienes izrādes, Vimba atzīmēja, ka teātrī aprēķināts – Lielajā zālē, ievērojot fizisko distancēšanos, vietas pietiktu 240-260 skatītājiem. Viņš norādīja – veselības ministres paziņojums, ka sākot no 10. jūnija iekštelpās varēs pulcēties līdz 100 cilvēkiem, teātrim “diezgan maz ko dod”, skaidrojot, ka teātrī aprēķinātais skaits arī ir tas, kas Lielās zāles izrādei varētu nodrošināt pašizmaksu.

“Līdz ar to mēs droši vien skatīsimies mazo zāļu virzienā. Iespējams, ka tas būs kaut kāds hibrīda variants starp lielajām un mazajām zālēm,” sprieda Vimba.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti