Rīta Panorāma

Šodien Pasaules operas diena

Rīta Panorāma

Igaunijā ģimenes ārstu prioritāte būs vakcinācija

Intervija ar Nacionālā teātra direktoru Jāni Vimbu

Nacionālā teātra direktors: Par mājsēdi sabiedrība ar savu rīcību nolēma vasarā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Par esošajiem ierobežojumiem – “lokdaunu” un mājsēdi – sabiedrība ar savu rīcību nolēma jau vasarā – tā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” šī brīža epidemioloģisko situāciju un no tās izrietošo kultūras dzīves apstāšanos vērtēja Latvijas Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba.

Nacionālā teātra direktors, komentējot šī brīža ierobežojumus, kuru dēļ nedrīkst notikt publiski pasākumi un kultūrvietas ir slēgtas, uzsvēra: “Man ir patiešām ļoti žēl, ka mēs kā sabiedrība jau vasarā nesapratām, ar ko tas varētu beigties. Respektīvi, šie rezultāti ir tā neizdarība, ko mēs vasarā neizdarījām – nesadzirdējām viens otru, nesaklausījām epidemiologus, ārstus, kuri diezgan uzstājīgi un skaidri mēģināja mums pateikt, kā tas var beigties. Turklāt mums bija pieredze ar pirmo, ar otro vilni. Žēl.”

Vaicāts, vai savu lomu spēlējusi arī pārāk liela sabiedrības tolerance pret citādu viedokli un nevēlēšanās iesaistīties agresīvos konfliktos, Vimba atzina: “Acīmredzot.

Droši vien nav pareizi no manas puses publiski to teikt, bet, acīmredzot, mūsu tolerance ir pārkāpusi kaut kādas robežas.”

Vimba skaidroja, ka līdz “lokdauna” beigām – 15. novembrim – visas izrādes teātrī ir atceltas, taču teātris turpina pārdot biļetes uz datumiem pēc 15. novembra. Tikmēr teātrī turpinās mēģinājumi un top divas Lielās zāles izrādes – Ināras Sluckas režijā “Sievietes daļiņas”, bet  radošā komanda no Igaunijas iestudē darbu “Vīrs, kurš zināja čūsku vārdus”.

Teātra direktors uzsvēra, ka lepojas ar sava teātra darbiniekiem, jo tie, izņemot dažus  gadījumus, nebija īpaši jāmudina vakcinēties pret Covid-19. Vimba gan atzina, ka ar pāris darbiniekiem, kas nevēlējās vakcinēties, teātris ir pārtraucis darba attiecības, savstarpēji vienojoties. Starp šiem darbiniekiem neesot bijuši aktieri.

Komentējot emocionālo noskaņojumu teātrī, Vimba atzina, kas tas ir briesmīgs:

“Es jums pateikšu godīgi, ir briesmīgi. Saprotiet, mēs tikko bijām ieskrējušies.

Ar astoņām, desmit pirmizrādēm sākām sezonu – viena par otru krāšņāka. Dažādas izrādes, dažādas spēles valodas, skatuves iekārtojumi. Mūsuprāt, katrai gaumei, dažādiem vecumiem. Tikko esam ieskrējušies, un atkal tas ir jārauj nost. Teātri nevar atvērt kā interneta veikalu – šodien ciet, rītdien vaļā. Mēs tirgojam biļetes laicīgi uz priekšu. Un tas prasīs mums atkal milzīgas pūles, lai sasniegtu skatītāju un teiktu: “Teātris darbojas, var nākt, iegādāties biļetes.”''

KONTEKSTS:

Covid-19 saslimstībai Latvijā sasniedzot visu laiku augstāko atzīmi, medicīnas nozarē izsludināja ārkārtējo situāciju. Mediķi cēla trauksmi par tūlītēju nepieciešamību pēc stingriem ierobežojumiem valstī.

Vēlāk valdība lēma valstī no 11. oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju, kas Covid-19 pandēmijā ir jau trešā reize. 

Tomēr nedēļu vēlāk, redzot, ka vīrusa izplatība aug un Latvija ir pirmajā vietā pasaulē Covid-19 izplatības ziņā, vienojās no 21. oktobra līdz 15. novembrim ieviest tā dēvēto "lokdaunu" un mājsēdi. Iecerēts, ka pēc tās ikdienas gaitas plašāk varēs atsākt tā dēvētajā "zaļajā režīmā", proti, ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti