Nacionālā teātra «Baltajā kubā» tapis Vizmas Belševicas šausmu stāsts «Baltā sieva»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

18. jūnijā Latvijas Nacionālā teātra “Baltajā kubā” gaidāma jau ceturtā e-teātra pirmizrāde – šoreiz režisors Valters Sīlis iestudējis Vizmas Belševicas šausmu stāstu “Baltā sieva” aktrises Madaras Botmanes izpildījumā, medijus informē teātrī.

Izcilā latviešu dzejniece prozā sarakstījusi ne tikai autobiogrāfisko “Billi”, bet arī joku un šausmu stāstus, kas ļauj pārliecināties par viņas spožo humora izjūtu. Domājot par literāro materiālu, kas varētu uzlādēt ar zināmu optimisma devu, režisors Valters Sīlis kopā ar aktrisi Madaru Botmani izvēlējās pārlapot latviešu autoru šausmu stāstu izlasi un izvēle apstājās pie Belševicas stāsta “Baltā sieva”.

Baltā sieva ir greizsirdības lēkmē sev galu padarījusi aktiera laulātā draudzene. Būdama neredzama, proti, pēc nāves ieguvusi plazmas matrices formu, viņa ielavās teātra izrādes mēģinājumu procesā.

“Bet kāda nemiera dzīta viņa klīst pa Rīgu un ko sadara, iekļuvusi teātrī – lai paliek intriga,” atzīmē teātrī.

Kā pamatoja Madara Botmane – te jocīgi senatnīgā valodas stilizācija lieliski sader kopā ar šausmu estētiku, turklāt ļauj iekļūt slēgtā teātrī, kas sasaucas ar ārkārtējo situāciju ne tikai Latvijas, bet visas pasaules teātros.

Režisors Valters Sīlis par izrādi stāsta: “Šajā darbā saplūst iedvesmas no Vizmas Belševicas asprātīgā teksta, “Youtube” “drag” performancēm, “Snapchat” un “Messenger” sejas filtriem, kā arī, protams, delartiskā komēdija. Tas viss kopā tad arī ir mēģinājums radīt teatrālu monologu laikmetam, kad liela daļa teātra notiek internetā, kurā jau vairāku desmitu gadu laikā ir izveidojusies sava kultūra, folklora un video veidošanas valoda.”

Izrādes videomākslinieks ir Toms Zeļģis.

Pēc pirmizrādes platformā “Zoom” notiks tikšanās ar Valteru Sīli, Madaru Botmani un Jāni Vimbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti