Pārmijas

Latgales vēstniecības "GORS" vadītāja Diāna Zirniņa: Ir liels izaicinājums, ko darīt tālāk

Pārmijas

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs krīzes laikā aicina izmantot digitālo piedāvājumu!

Aivars Leimanis: Dejotājiem sūtīsim baleta grīdas fragmentus, lai var trenēties mājās

Nacionālā baleta vadītājs Leimanis: Dejotājiem sūtīsim baleta grīdas fragmentus, lai var trenēties mājās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

3. aprīlī vajadzēja notikt Latvijas Nacionālā baleta jauniestudējuma "Gulbju ezers" pirmizrādei. Bet tā vietā skatītājiem nāksies palikt mājās un mūsu Baltā nama piedāvātajā ciklā "Piektdienas un sestdienas vakars Operā" baletus "Gulbju ezers" un "Dons Žuans" baudīt digitālajā platformā. Par to, kā šobrīd klājas mūsu baleta māksliniekiem, telefonsarunā atklāj Latvijas Nacionālā baleta vadītājs Aivars Leimanis. "Saglabāsim optimismu – viss būs!" viņš ir pārliecināts.

Uz jautājumu, cik tālu radošā komanda bijusi nokļuvusi iestudējuma procesā, Leimanis atbild, ka tas bijis jau finiša taisnē, bet ir stingri pārliecināts, ka pirmizrāde tomēr reiz būs, tikai vēlāk. “Tas būs mūsu visu laiku greznākais, krāšņākais un dārgākais iestudējums, jo sadarbojamies ar izcilo kostīmu mākslinieku Robertu Perdziolu, kurš veidojis izrādes gan Ņujorkas Metropoles operā, gan BBC amerikāņu baleta teātrī un Maskavas Lielajā teātrī. Tāpat arī scenogrāfs Huans Giljermo Nova ir ļoti labi zināms. Tas būs skaists, klasisks iestudējums. Šī nu reiz ir izrāde, kuru nevajadzētu "uzlabot". Tā ka saglabāsim optimismu – viss būs!"

Lai gan mūsu baleta mākslinieki izveidojuši jautru videostāstu, kā treniņi notiek ārkārtas laikā, Leimanis neslēpj savas raizes: "Dejotājiem šis ir grūts laiks – mums taču visu laiku jātrenējas! Pat atvaļinājuma laikā vadošie solisti var atļauties atpūsties tikai nedēļu, augstākais – desmit dienas. Tagad – kā nu kurš: cits pie palodzes turas, cits pie durvju stenderes, un trenējas mājās. Ir gan doma nākt baletdejotājiem palīgā – mēs dejojam uz speciāla linoleja, speciālas baleta grīdas – tāpēc nevaram trenēties uz koka, parketa vai kādām flīzēm.

Tāpēc acīmredzot šobrīd ziedosim vienu baleta grīdu, kuru sadalīsim divu metru fragmentos un nogādāsim katram dejotājam, lai var pilnvērtīgi trenēties mājās."

Aivars Leimanis arī stāsta, ka viņa rīcībā ir informācija no visas pasaules, kas šobrīd notiek baleta pasaulē. “Nīderlandes baleta vadītājs sākumā izsūtīja 14 baleta vadītājiem, tai skaitā arī man, aicinājumu uz informācijas apmaiņu, kas pie katra notiek, rezultātā šim čatam pievienojās vēl un vēl, un pašlaik šajā čatā esam 107 baleta vadītāji no visas pasaules. Sākumā bija informācija, kur vēl kaut kas notiek – kur vēl mākslinieki trenējas, kur trenējas mazās grupās, kur vēl notiek izrādes.

Pēdējās izrādes notika Dienvidāfrikā un Krievijā, bet tagad čats arvien apsīkst un apsīkst, jo nekur vairs nekas nenotiek."

Tomēr labā ziņa ir tā, ka mūsu opernams šīs nedēļas nogalē – piektdien un sestdien – savus skatītājus iepriecinās ar baleta izrādēm, kuras būs iespējams vērot digitālajā formātā. 3. aprīlī, kad bija paredzēta pirmizrāde jaunajam “Gulbju ezera” iestudējumam, noskatīsimies iepriekšējo iestudējumu, kas arī bija ļoti skaists. Izrāde nofilmēta 2018. gadā – tajā redzēsim Jūliju Braueri, Jolantu Lubēju, Viktoru Seiko un Aleksandru Viļumani pie diriģenta pults. Savukārt 4. aprīlī būs "Dons Žuans", kas iestudēts pirms diviem gadiem. Abas izrādes būs skatāmas no pulksten 19.00, un katra būs pieejama 48 stundas. Pirms izrādes – muzikologa Mikus Čežes interesantie komentāri.

Tomēr Leimanis uzsver, ka baletu skatīties ierakstā un vērot klātienē – tās, protams, ir divas nesalīdzināmas lietas. "Mēs visi ļoti skumstam pēc saviem skatītājiem."

Bet kas pašu Aivaru Leimani šobrīd uztur pie prieka un optimisma? Zinām, ka viņš kaislīgs makšķernieks...

"Šobrīd ķeras vimba, bet tā nav gluži mana zivs, toties visas savas makšķernieku lietas beidzot esmu savedis kārtībā – sašķirojis, salicis, esmu izmetis kādus četrus maisus ar nevajadzīgiem dokumentiem.

Viss, kam ikdienā nebija laika un bija žēl arī tērēt atvaļinājumu, tagad sakārtots un sistematizēts," neslēpj mūsu baleta vadītājs un atklāj – ja viss ritēs pēc optimistiskā scenārija, tad pēc "Gulbju ezera" pirmizrādes sekos vēl citi interesanti iestudējumi. "Plāni mums ir lieli!" Piemēram, nākošajā gadā paredzēts Kšištofa Pastora iestudētais "Drakula", taps arī iestudējums pēc Kafkas romāna "Process".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti