Nacionālā baleta trupai vasaras atpūta beigusies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Nacionālā baleta trupai vasaras atpūta beigusies – treniņzālē augusts sācies ar intensīviem mēģinājumiem nedēļas nogalē gaidāmajam festivālam „Baleta zvaigznes Jūrmalā”, kur piedalīsies arī plašs vietējo baleta solistu pulks. Viņu vidū arī jaunā balerīna Ieva Rācene, kura nupat atgriezusies ar medaļu no prestižā Korejas starptautiskā baleta konkursa un festivālā Jūrmalā dejos vairākos numuros.

„Tas ir tāds papildu prieks. Neuztveru to kā stresu, ir prieks vēl kaut kur uzstāties. Ir izrādes, bet vienmēr jau gribas kaut ko jaunu. Šis ir tāds mazs un jauks sākums sezonai,” saka Ieva Rācene.

Festivāla mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis šā gada koncertā uzsvaru licis tieši uz jaunākajiem baleta konkursu laureātiem.

„Tie ir Džeksonas baleta konkursa, Pekinas, Seulas konkursa laureāti. Tie tiešām ir tādi šī brīža aktuālākie dejotāji,” norāda Leimanis.

Piektdienas koncerta repertuāru Leimanis veidojis dinamisku un pat kareivīgu.

„Protams, tie ir klasiskie pas de deux [dueti], kur dejotāji var parādīt savu virtuozitāti, savus lēcienus, griezienus, trikus. Un lai tie nebūtu tie pierastie pas de deux, būs tādi, kas Latvijā ir maz redzēti vai nemaz neredzēti – no baletiem „Arlekināde”, „Esmeralda”, „Parīzes liesmas”, „Talismans”, kas nav mūsu repertuārā. (..) Un ļoti interesanta būs arī laikmetīgā horeogrāfija, lai būtu šis balanss starp klasisko baletu un aktuāli laikmetīgo,” stāsta Leimanis.

Laikmetīgās horeogrāfijas numuriem Leimanis izraudzījis arī nesen uz operas skatuves pirmizrādītos jauno horeogrāfu darbus, tostarp fragmentu no Elzas Leimanes-Martinovas iestudētā viencēliena „Tikko”.

„Tas ir visai satraucoši un pilnīgi savādāk. Viens ir saņemties iziet uz skatuves, bet otrs – sēdēt maliņā, kad tu vairs neko nevari izdarīt, un vērot, kā uztvers un sapratīs tavu darbu,” saka Elza Leimane-Martinova.

Līdzās Latvijas baleta solistiem koncertā uz skatuve kāps arī jaunās baleta zvaigznes no Itālijas, Ukrainas, Austrālijas, Krievijas un ASV. Viņu vidū būs arī latviešu izcelsmes amerikāņu balerīna Ārija Alekzandera (Aria Alekzander), kuras vecvectēvs Vilis Lapenieks pazīstams kā filmas „Zvejnieka dēls” režisors, bet viņa pati ir dejotāja ceturtajā paaudzē, kur saknes meklējamas latviešu tautas dejās. Jūrmalā Ārija dejos baleta klasiku un savas mātes Sarmas Lapenieces-Rozenbergas laikmetīgo horeogrāfiju.

„Esmu ļoti priecīga būt Latvijā. Iepriekšējo reizi šeit biju 15 gadu vecumā un ļoti gribēju vairāk iepazīt šo kultūru, par kuru uzaugot tik daudz esmu dzirdējusi. Šī būs mana pirmā uzstāšanās Latvijā kā baletdejotājai, un man tas ir liels gods. Dejošu fragmentu no baleta „Parīzes liesmas” un savas mammas veidoto laikmetīgo horeogrāfiju. Tas ir stāsts par jauniem cilvēkiem, iepazīšanos un mīlestību uz deju,” stāsta Ārija Alekzandera.

Jau vēstīts, ka festivāls „Baleta zvaigznes Jūrmalā” šogad notiks divas dienas – 6.augustā dejotāji ar viencēlieniem „Tango Plus” un „Marijas sapnis” iemēģinās atjaunoto kamerzāli, bet lielais koncerts ar ārvalstu solistu piedalīšanos notiks 7. augustā uz Dzintaru koncertzāles lielās skatuves.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti