Kultūras ziņas

"Kabarē Sibīrija" – smiekli caur asarām

Kultūras ziņas

RIGA IFF uzņem ātrumu

Kamēr karš vēl nav sācies

Mūzikas namā «Daile» izrāda jauniestudējumu «Karš vēl nav sācies»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vakar mūzikas nams “Daile” pulcēja skatītājus uz krievu dramaturga Mihaila Durņenkova lugas “Karš vēl nav sācies” jauniestudējumu. Tā ir izrāde par mums, par mūsu laiku, par to, kā dzīvojam un vai spējam rast risinājumus un atbildes samilzušām problēmām, pirms vēl mūsu starpā nav sācies karš.

Krievu režisore Ļera Surkova izrādi veidojusi kā trīs aktieru teātri, izvēloties dažādu teātra skolu un dažādu tautību aktierus – latvieti Gunu Zariņu, lietuvieti Giti Ivanausku un Rīgas Krievu teātra aktieri Aleksandru Maļikovu.

Neparastā, 12 novelēs risinātā mūsdienu dzīves tematikai veltītā izrāde pulcēja daudz interesentu.

“Man rakstot gribējās uzdot jautājumu, kas notiek ar mums, ar mūsu sabiedrību šodien. Par ko stāsta kaut  tematiski atšķirīgas, tomēr visas 12 noveles,” atzīst dramaturgs Mihails Durņenkovs. “Man kā rakstniekam ir iespēja fiksēt šo  trauksmaino, interesanto un mainīgo laiku un cilvēkus tajā. Kas būs rīt, varam vien minēt. Mūsdienu dramaturģija no klasiskās atšķiras ar to, ka tā  runā  par cilvēku, bet klasiskā literatūra  – par cilvēci  vispār.”

Savukārt režisore Ļera Surkova uzsver: “Man kā radošam mūsdienu cilvēkam ar šo izrādi bija iespēja  padalīties ar savām izjūtām par šo laiku. Un arī tas, kā  izvēlētie trīs dažādu tautību aktieri spēj saprasties un runāt par vienu un to pašu rakstnieka skarto tēmu.  Skatītājiem savā galvā jāsavāc visu šo dažādo  noveļu vēstījums, bet nevis tādēļ, lai viņi aizietu no izrādes nomākti, bet gan, lai uzdotu sev jautājumus.”

Izrādes notikumos palīdz orientēties katrai novelei  dotie nosaukumi: “Vienīgā”, “Robots”, “Vecīši”, “Viltus ziņas”, “Baseins”, “Dienasgrāmata”. Te netrūkst ne humora devas, ne vientulības un pamestības sāpes, ne agresijas, ne  asprātīgu dialogu, ne necenzētas vārtrūmes leksikas, nedz arī spraigas aktieru  acumirklīgas pārtapšanas spējas, pat nepametot  skatuvi.

"Ar šo izrādi runājam par aktualitātēm, kas ir mums apkārt un ar kurām dzīvojam ik dienu. Kā vēsta nosaukums, “Karš vēl nav sācies”, bet vai tā ir? Pat cilvēki, kuri mīl viens otru, nevar atrast kopīgu valodu. Tas arī ir karš, sāpīgs karš,” uzskata aktieris Aleksandrs Maļikovs.

Viņš arī norāda, ka šī izrāde atspoguļo īsto dzīvi, kas ir mums apkārt; tā skar vissāpīgākās  problēmas un pārdzīvojumus.

“Es teiktu, ka te ir daudz skaistuma, daudz humora, daudz mīlestības. Mēs ļaujam skatītājiem pašiem vērtēt, kas skaists, kas ļauns un tumšs,” piebilst lietuviešu aktieris Gitis Ivanausks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti