Labrīt

Auto var vadīt arī bez rokām! Gatis Caunītis auto vada ar kājām

Labrīt

LIZDA vadītāja: Risinājums skolotāju trūkumam - nevakcinētie pedagogiem strādāt attālināti

Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvo muzikālā pasaka pieaugušajiem "Pa laimes lāča pēdām"

Mūžīgie laimes meklējumi. Muzikālā pasaka pieaugušajiem «Pa Laimes lāča pēdām»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

10. decembrī Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvos Oļega Šapošņikova režijā tapusī muzikālā pasaka pieaugušajiem "Pa Laimes lāča pēdām". Iestudējuma dramatizējumu pēc Andreja Upīša stāsta "Sūnu ciema zēni" motīviem veidojusi Monika Zīle. Tradicionāli izrādē skanēs arī latgaliešu valoda. Izrādē iesaistīta teātra deju trupa un vairāki mūziķi.

Muzikālā pasaka pieaugušajiem "Pa Laimes lāča pēdām" vedīs Daugavpils teātra skatītājus ceļojumā ar domām par laimi un tās vērtību. Tas ir tikai cilvēciski – savu skatījumu par iestudējumu pauž režisors un Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikovs.

"Man liekas, ka ir ļoti maz cilvēku uz pasaules, kuri nenodarbotos ar laimes meklējumiem. Katrs pa savam to laimi meklē vai ir meklējis, vai apstājies savos meklējumos, to neatradis, vai noguris meklējumos. Tāpēc šī laimes meklējumu tēma ir mūžīga," teic režisors.

Šajā iestudējumā, atšķirībā no oriģināldarba, trīs tālie braucēji, dzenot pēdas Laimes lācim, izmetīs brangu līkumu, aizbraucot pieredzes bagātās Eiropas plašumos, lai ceļojuma laikā saprastu – katrs ir pats savas laimes kalējs. Oļegs Šapošņikovs atklāj: "Pamatā ir stāsts par to, kā cilvēki mēģināja to laimi atrast. Mēs jau visi zinām Andreja Upīša oriģināldarbu, bet mūsu gadījumā šis stāsts ir pārveidots, pateicoties mūsu rakstniecei Monikai Zīlei, ar kuru teātrim ir izveidojusies ļoti cieša sadarbība un ļoti produktīva. Tāpat kā iepriekšējās reizēs izrādē skanēs latgaliešu valoda. Bet stāsts nav lokāls par latgaliešiem, stāsts ir par katru no mums. Un vēstījums ir – nav tālu jābrauc, lai to atrastu, laime ir tepat, tā ir mūsos."

Pasakā "Pa Laimes lāča pēdām" teātra skatītājus mudinās iejusties neviens cits kā teātrī tik ļoti iemīļotais aktieris Jānis Jarāns, te nedaudz atgādinot slaveno vakara pasaku stāstītāju – Miedziņu.

"Man ir uzticēta bezmaz lielākā loma šajā izrādē, kā es pats uzskatu, es visu to vadu, es esmu Teicējs. Pa šiem gadiem esmu tāds augumā nedaudz sarucis, man te arī tāds kostīms kā rūķītim, esmu te tāds labais rūķītis," saka Jarāns. Pati izrāde gan nav vienkārša pasaka, galveno tās vēsti teātrim izdodas iznest caur muzikāliem priekšnesumiem. Jarāns atklāj, ka izrāde ir kā kabarē – ar dziesmām, dejām, kostīmiem, gaismām.

Veidot izrādi pieaugušajiem pēc skolas laikā lasītā Andreja Upīša stāsta "Sūnu ciema zēni" motīviem, ko dramaturģiski ietērpa Monika Zīle, bija izaicinājums visam teātra kolektīvam, atklāj aktrise Kristīne Veinšteina. Būtiski bija caur izrādi atklāt režisora vēlmi pievērst uzmanību latviešu dzīvesziņai, paskatoties uz to Eiropas kultūras kontekstā, un novērtēt patiesās, cilvēciskās vērtības.

"Tas bija interesants process, jo mēs, pieaugušie, jau principā esam kā mazi bērni, kam patīk pasakas, tikai savā ikdienas skrējienā esam to aizmirsuši. Bet, kad sāc to pasaku lasīt, saproti, jā, tas ir arī par mani – pieaugušo! Mēs braucam uz Eiropu, bet piepildās tas senais klasiķu teiciens, ka nekur nav tik labi kā mājās. Lai cik arī tālu tu būtu pasaulē, tāpat Latvija ir tā vieta, kur tev augt, pilnveidoties, būt un darīt. Tas arī ir šīs izrādes vēstījums," uzsver aktrise.

Muzikālā pasaka pieaugušajiem "Pa Laimes lāča pēdām" pirmizrādi uz Daugavpils teātra lielās skatuves piedzīvos 10. decembrī, tajā skanēs Valta Pūces mūzika Reiņa Sējāna aranžējumā, izrādē iesaistīti mūziķi un Daugavpils teātra dejotāju trupa.

Izrāde paredzēta skatītājiem no 16 gadu vecuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti