Mūžībā devies režisors Mihails Kublinskis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

80 gadu vecumā mūžībā devies ilggadējais Latvijas Nacionālā teātra režisors Mihails Kublinskis, vietnē "Facebook" informē Latvijas Nacionālais teātris.

Kā lasāms teātra atvadu vārdos – Mihails Kublinskis, saukts par Miku, kā cilvēks bija izsmalcināts estēts, un tāds viņš bija arī savās izrādēs. Tajās viņš pieprasīja lielumu kā no katra atsevišķa cilvēka, tā no cilvēces kopumā.

Pie Mihaila Kublinska nozīmīgākajām izrādēm pieder traģēdijas un drāmas – Šekspīra “Romeo un Džuljeta”, Ibsena “Heda Gablere”, Millera “Skats no tilta”, Jaunsudrabiņa “Aija” un daudzas citas, bet reizē viņš ļoti smalki sajuta arī to stīgu, ko sauc par ikdienas cilvēka priekiem un bēdām.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Daudz skaistu lomu pie Mihaila Kublinska nospēlējusi Lolita Cauka, kura viņu raksturo kā režisoru, kas dzīvoja un strādāja savam laikam pa priekšu.
 
Lolita Cauka par Mihailu Kublinski
00:00 / 01:04
Lejuplādēt
 
Aktrise par režisoru saka: “Viņš bija lepns. Viņš nevienam neliecās mugurā, neklanījās. Viņa darbi vienmēr bija ļoti interesanti. Par viņiem varēja strīdēties. Bija, kam viņa izrādes nebija pieņemamas.  Bija cilvēki, kas par tām jūsmoja, bet viņš bija arī provokatīvs. Gan kā režisors, gan arī kā cilvēks. Viņā bija viss, un to visu viņš arī centās uz skatuves uzvest.
 
Mikam par savu likteni teātrī var pateikties ļoti daudzi aktieri. Viņš ir atvēris tik daudz interesantus aktierus un mani tai skaitā.
Es vienmēr esmu teikusi, ka mans režisors numur viens visas dzīves laikā bijis Mihails Kublinskis. Tāpēc man vienmēr ir gribējies Mikam teikt paldies par mūsu kopdarbiem. Es pieņemu, ka pēdējie gadi bija ļoti smagi, ļoti drūmi, un tāpēc man tikai gribas teikt – mīļais, Mik. Lai tev ir labi tagad. Lai miers.”
 
Mihails Kublinskis dzimis 1939. gada 12. aprīlī Rīgā. Pēc Rīgas 2. vidusskolas beigšanas sāka strādāt Latvijas Nacionālajā teātrī par mēbeļnieku rekvizitoru.
 
Vēlāk sācis piedalīties masu skatos, un 1960. gadā režisors Kārlis Pamše viņam piešķīra Klaida lomu izrādē “Amerikāņu traģēdija”. Paralēli darbam teātrī Kublinskis iestājās toreizējās Latvijas Valsts konservatorijas režijas nodaļā. 1964. gadā kļuva par Nacionālā teātra režisoru.
 

Teātra ilggadējais mākslinieciskais vadītājs Alfreds Jaunušans izraudzījās Kublinski par savu pēcteci - nākamo māksliniecisko vadītāju. Teātra galvenā režisora amatu Kublinskis pildīja no 1987. līdz 1989. gadam.

Kublinskis bijis arī jaunās aktieru paaudzes audzinātājs – aktieru meistarības pedagogs, vairākiem Nacionālā teātra aktieru kursiem iestudējot diplomdarba izrādes.

Par nopelniem latviešu teātra attīstībā 2005. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

1995. gadā saņēmis Spēlmaņu nakts balvu nominācijā "Gada latviešu literatūras iestudējums" par iestudējumu "Ceplis".

Mihails Kublinskis bez šīs balvas vēl piecas reizes ticis nominēts "Spēlmaņu nakts" balvai.

Saņēmis Latvijas teātra "Spēlmaņu nakts 2016/2017" balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā.

Godinot režisora piemiņu, svētdien Latvijas Televīzijas 1. programmā pulksten 13.55 pārraidīs Kublinska režisēto izrādi “Mīli manu sievu”. Bet uzreiz pēc izrādes kanālā LTV7 būs skatāms Kublinskim veltītā raidījuma “Nacionālie dārgumi” atkārtojums.

2018. gada 11. februāra LTV raidījums "Nacionālie dārgumi. 100g kultūras", veltīts režisoram Mihailam Kublinskim:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti