Mūžībā devies rakstnieks un režisors Andrejs Migla

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

12. maija vakarā 80 gadu vecumā no dzīves šķīries režisors un rakstnieks, "Gada liepājnieks 2020" Andrejs Migla, vēstīts portālā IrLiepaja.lv.

Andrejs Migla dzimis 1940. gadā. Bijis rakstnieks, režisors un pedagogs. Sarakstījis grāmatu par Liepājas teātra aktrišu folkloras kopu "Kurzemes spraunās atštaukas" un Liepājas teātra Klaipēdas kursu "Mūsu Klaipēdas kursiņš", vairākas lugas un romānus sarakstījis kopā ar rakstnieku Valdi Rūmnieku.

No 1963. gada līdz 1974. gadam bija Liepājas teātra režisors, no 1968. gada – galvenais režisors. Laikā no 1975. līdz 1982. gadam strādājis Latvijas Radioteātrī. Izveidojis un vadījis Liepājas teātra 1. un 2. aktieru studiju. 

Bijis Latvijas Rakstnieku savienības un Teātra darbinieku savienības biedrs.

"Līdz pēdējam brīdim aktīvs, radošu ideju pilns un darboties gribošs – tāds atmiņā paliks rakstnieks un režisors Andrejs Migla.

Režisors Liepājas teātrī ienāca uzreiz pēc Konservatorijas beigšanas. No 1968. līdz 1974. gadam bija arī teātra mākslinieciskais vadītājs. 60. gados iestudējis spilgtus, novatoriskus un principiāli nozīmīgus iestudējumus – B. Brehta „Māte”, E. Līva „Velnakaula dvīņi”, J. Gruša „Mīla, džezs un velns” un citus, tomēr visvairāk viņa vārds saistās kopā ar Imantu Kalniņu un viņu kopdarbā tapušajiem mūzikliem – pirmajiem Latvijā – „Trīs musketieri” un „Princis un ubaga zēns”. Mūzikli, kuros aiz romantiskā sižeta un demokrātiskās muzikālās formas tika ieslēpts spēcīgs protesta lādiņš. [..]

Liepājas teātrim klāt režisors bija nepārtraukti – vācot materiālus grāmatām, piedaloties izrādēm veltītās diskusijās, daloties atmiņās par iestudējumiem vai vienkārši apmeklējot pirmizrādes. Šobrīd Liepājas teātra aktieri gatavo koncertprogrammu, kurā izskanēs Imanta Kalniņa dziesmas, kas tapušas Liepājas teātra izrādēm. Andrejs tās klausīsies no mākoņu maliņas," teikts Liepājas teātra atvadvārdos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti