Mūžībā aizgājis leģendārais teātra režisors Oļģerts Kroders

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Deviņdesmit viena gada vecumā trešdienas rītā mūžībā aizgājis leģendārais teātra režisors Oļģerts Kroders, aģentūrai BNS apstiprināja Valmieras teātra direktore Evita Sniedze.

Deviņdesmit viena gada vecumā trešdienas rītā mūžībā aizgājis leģendārais teātra režisors Oļģerts Kroders, aģentūrai BNS apstiprināja Valmieras teātra direktore Evita Sniedze.

"Varam mierināt sevi ar domu, ka viņam tagad ir vieglāk," viņa atzina. Informāciju par Krodera izvadīšanu teātris sola sniegt tuvākajā laikā.

Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdienas rītā izplatījis līdzjūtību Krodera tuviniekiem, Valmieras Drāmas teātra saimei un visai Latvijas teātra sabiedrībai, Kroderu mūžībā aizvadot.

"Mūsu atmiņās vienmēr paliks Oļģerta Krodera spilgtā personība, intelektuālais brīvības gars, spēja būt vienmēr jaunam un neatkarīgam savās domās un spilgtajos izrādes uzvedumos. Tieši tāds viņš paliks mūsu atmiņās, jo nezūdošā degsmē prata nodoties savas dzīves lielākajam aicinājumam un izaicinājumam – teātrim. Mākslinieka spilgtais radošais mūžs ir ierakstīts Latvijas teātra vēsturē un vienmēr būs teātra mākslas cienītāju piemiņā," norāda prezidents.

Kroders dzimis 1921.gada 8.septembrī Rīgā aktrises Hertas Vulfas un teātra kritiķa, tulkotāja Roberta Krodera ģimenē. 1940.gada septembrī viņš sācis mācības Latvijas Universitātes Filoloģijas un filozofijas fakultātē, bet 1941.gada 14.jūnijā nejaušības dēļ kopā ar ģimeni izsūtīts uz Sibīriju. Latvijā Kroders atgriezies 1956.gadā un nodarbojies ar teātra kritiku. 1959.gadā viņs sācis strādāt Liepājas teātrī, pirmā izrāde profesionālajā teātrī ‒ Jāņa Kalniņa opera "Ugunī". Ģimenes intelektuālās tradīcijas, paša neatlaidīgais darbs un plašas kultūras intereses izveidojušas Kroderu par vienu no erudītākajām personībām Latvijas teātra mākslā.

Kroders bija Valmieras teātra režisors (1964‒1974 un kopš 2001), Liepājas teātra režisors (1959‒1964) un galvenais režisors (1974‒1989), kā arī Nacionālā teātra galvenais režisors (1990‒1995).

Krodera pēdējā iestudētā izrāde Valmieras teātrī bija Aleksandra Ostrovska "Līgava bez pūra", kuras pirmizrāde bija šā gada jūnijā. Viņam bija arī plānots jaunajā sezonā kopā ar režisori Inesi Mičuli iestudēt Aleksandra Mardaņa traģikomēdiju "Mātes un meitas".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti