Mūsdienu sabiedrības spogulis. Tuvojas mūzikla «Zvaigznes bērns» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Par lepnības un paštaisnuma postošo varu, kā arī par piedošanas un mīlestības dziedinošo spēku vēstīs jaunais Jāņa Lūsēna un Kārļa Vērdiņa mūzikls visai ģimenei "Zvaigznes bērns". Tā pamatā ir Oskara Vailda pasakas motīvi. Pirmizrāde būs skatāma 19. janvārī Rīgā, VEF kultūras pilī, un pēc tam mūziklu izrādīs vēl septiņās Latvijas pilsētās.

Tuvojas mūzikla «Zvaigznes bērns» pirmizrāde
00:00 / 05:38
Lejuplādēt

Mūzikla pamatā ir Oskara Vailda pasakas "Zvaigznes bērns" motīvi. Vailda pasakas Jānis Lūsēns kā sev ļoti tuvas atklāja studiju laikā Liepājas mūzikas skolā, un jo īpaši viņu saistīja "Zvaigznes bērns" ar savu poētisko valodu un galvenā varoņa dzīvesstāstu, kas šķita kā radīts, lai to ietērptu mūzikā. Tagad tas arī īstenots. Mūzikla scenāriju veidojis pats Jānis Lūsēns, bet dziesmu tekstus un dialogus – dzejnieks Kārlis Vērdiņš.

Vailda pasaka vēsta par Zvaigznes bērnu, kuru kā zīdaini ziemas aukstumā izglābj kāds vienkāršs, bet žēlsirdīgs meža cirtējs. Zvaigznes bērns izaug patmīlīgs, cietsirdīgs un apmāts no sava īpašā skaistuma, un tikai skarbi dzīves pārbaudījumi spēj atkausēt viņa akmens cieto sirdi, padarot to maigu, mīlošu un piedodošu.

Jānis Lūsēns uzskata, ka šis Vailda stāsts ir arī kā mūsdienu sabiedrības vērtību spogulis: "Tās aktuālākās lietas saistās, manuprāt, ar to, ar ko mūsu sabiedrība slimo visos līmeņos – tas ir paštaisnums, godkāre un savas taisnības absolutizēšana. Es domāju, tā ir lielākā problēma. Līdzcietība, ieklausīšanās otrā, otra netiesāšana, kamēr tu neesi līdz galam visu izpratis, – šis lietas ir palikušas kaut kur otrā plānā.

Manuprāt, tas, kas notiek ar sabiedrību, atspoguļo kaut kādus iekšējus kompleksus, kas ir katrā cilvēkā, iespējams, no ārkārtīgi straujās dzīves, kurai mēs netiekam līdzi, un vēl visa šī pandēmija…

Cilvēki dusmojas uz visu pasauli, bet varbūt uz šīm lietām jāpaskatās vienkāršāk, plašāk un bez kaut kādiem paštaisniem uzstādījumiem."

Režisors Mārtiņš Kagainis stāsta, ka viņam vissvarīgākais ir izveidot patiešām mūzikla žanram atbilstošu darbu, kurā visi elementi ir vienlīdz spēcīgi un tai pašā laikā veido vienotu veselumu. Sižetiski viņš darbu raksturo kā pieaugšanas stāstu, kad cilvēks atskārš, ka viņa spēks ir nevis pārākumā pār citiem, bet atbalstā un sadarbībā ar citiem.

"Stāsts ļoti labi piedāvā ideju, ka šim zēnam vienā mirklī pazūd pamats zem kājām, un tas viss, ko viņš ir būvējis – viņa spēks, varenība, izskats, skaistums, iznesīgums – tiek viņam atņemts. Un kas tad viņam ir atlicis bez šī visa apkārt izveidotā? Nekas! Un tas ir mirklis, kas ļauj viņam pieņemt šo soli – doties, darīt un veidot sevi ne tikai ārišķīgi, bet jau iekšēji, tādējādi pieaugot," uzsver Kagainis.

Zvaigznes bērna lomā mūziklā dublēsies divi Rīgas Doma kora skolas audzēkņi – Patriks Tabaks un Markuss Rūtentāls. Viņi stāsta, ka viņiem tā ir interesanta un arī izaicinoša pieredze, jo Lūsēna mūzika atšķiras no tās, ko viņi dzied skolā ikdienā, pie tam mūziklā klāt jāliek arī aktieriskais darbs. Zvaigznes bērna tēlā vissarežģītākais ir atspoguļot šī tēla radikālās pārmaiņas izrādes gaitā.

Patriks Tabaks un Markuss Rūtentāls skaidro: "Tēls ļoti izteikti mainās mūzikla gaitā. Brīžiem grūti noķert to momentu, kas viņam liek mainīties. Grūti saprast tos īstos apstākļus. Nevis likt mainīties, tāpēc ka režisors tā pateica, bet ir jāizprot, kāpēc viņš mainās, un tas ir grūts process. Bet mūzika lielākoties palīdz sajust tos brīžus, kad notiek šīs pārmaiņas tēla būtībā un raksturā."

Izrādē piedalās arī citi Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas audzēkņi un absolventi un kopā ar viņiem arī tādi populāri un pieredzes bagāti dziedātāji kā Zigfrīds Muktupāvels, Uģis Roze un Kristīne Zadovska, kura atzīst: "Tik feini, ka sajaucas tās paaudzes un rodas kaut kāds tāds īpatnējs mikslis, tāda īpatnēja enerģija starp mums. Tie jaunie – daži mūs nezina, daži mūs zina – un tādējādi veidojas ļoti interesanta sadarbība."

Jaunā mūzikla "Zvaigznes bērns" pirmizrāde notiks 19. janvārī Rīgā, VEF Kultūras pilī, pēc tam izrādes notiks vēl septiņās Latvijas pilsētās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti