Mūsdienu lauku traģiskās un komiskās problēmas - Lielvārdē notiek Gunāra Priedes teātra festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mūsdienu lauku problēmas gan no traģiskās, gan komiskās puses būs vadošā tematika sestdien Lielvārdē notiekošajā Gunāra Priedes teātra festivālā.

Lielvārdē notiek Gunāra Priedes teātra festivāls
00:00 / 05:31
Lejuplādēt

Visas dienas garumā festivāls risināsies Lielvārdes kultūras namā, un tajā līdzās mājiniekiem piedalīsies arī amatierteātri no Baldones, Liepājas, Jaunjelgavas, Cēsīm un Brantu pagasta. Lielvārdieši vienmēr lepojušies ar savu izcilo dramaturgu Gunāru Priedi, un viena no cieņas izpausmēm ir arī 2008. gadā iedibinātais Priedes teātra festivāls. Tā galvenais vadmotīvs ir izcelt aktuālus pašmāju dramaturģijas darbus.

Latvijas Radio viesojās Lielvārdē, lai tiktos ar vienu no Gunāra Priedes festivāla veidotājiem, Lielvārdes Tautas teātra režisoru Kārli Lišmani. Kultūras nama Lielajā zālē, kur noritēs festivāls, redzamas dekorācijas pirmizrādei, kas festivālu atklās, un tā ir Birutas Zujānes luga "Puķainais peldkostīms". Uz skatuves redzami dažādi lauku dzīvi raksturojoši simboli.

Lišmanis pastāstīja, ka izrāde notiek trīs plaknēs. "Ir centrālais laukums, kam aizmugurē ir dažādas projekcijas. Tāda ir tā telpa, ko mēs apdzīvosim. Stāsts ir par zemi kā vērtību. Vecā paaudze to saskata kā atmiņu vietu, kā eksistences nepārtrauktību, kas iet bojā. Jaunā paaudze kā vērtību, kas ir produkts – pārdodams, biznesa sastāvdaļa," stāstīja viens no festivāla veidotājiem.

Ar Latvijas lauku problemātikai un paaudžu attiecībām veltītu pirmizrādi festivālu atklās Kārļa Lišmaņa vadītais Lielvārdes Tautas teātris, un līdzīga tematika ieskanēsies arī citās festivāla izrādēs, jo Priedes festivāls allaž pievēršas tieši pašmāju aktuālajai dramaturģijai. Tā ir atsauce uz to, ka arī Priedes lugas bija sava laikmeta spogulis.

"Mēs, lielvārdieši, varam būt ļoti lepni, ka mums ir savs autors Gunārs Priede, kura gandrīz visas lugas ir iestudētas mūsu kultūras namā. Tāpēc mēs izdomājām, ka tas varētu būt tāds kopēji apvienojošs latviešu mūsdienu dramaturģijas festivāls, kurā tiek spēlēta tikai latviešu dramaturģija," stāstīja Lišmanis.

Inese Tālmane un Kārlis Lišmanis
Inese Tālmane un Kārlis Lišmanis

Festivālu izveidoja 2008. gadā, pieminot Gunāra Priedes 80. jubileju. Ik reizi tajā iekļauj arī kādu Priedes lugu, un šoreiz tā būs "Centrifūga", ko izrādīs Brantu amatierteātris.

Šogad pirmo reizi tiks pasniegta Dzidras Bļodones balva, iedibināta par godu leģendārajai Lielvārdes skolotājai un režisorei, kura pirms diviem gadiem devās mūžības ceļos. Balvas ieguvējus izraudzīsies žūrija, kurā strādās Jānis Jurkāns un Lelde Stumbre.

Līdzās izrāžu veidotājiem šoreiz īpašā uzmanības centrā būs arī lugu autori, kas kuplā skaitā aicināti uz festivālu.  Viena no tā veidotājām, Dramaturgu asociācijas valdes locekle Inese Tālmane pastāstīja: "Skatītājiem un režisoriem būs iespēja tikties ar autoriem, parunāties, ieskatīties dramaturgu darba aizkulisēs. Un iespējams, režisoram atrast arī savu dramaturgu un veidot kādu kopīgu projektu".

Latvijas Radio sastapa arī vienu no ilggadējiem Lielvārdes teātru aktieriem Mihailu Nagli. Viņš šobrīd darbojas gan Lielvārdes Tautas teātrī, gan Lielvārdes senioru teātrī "Paši", un festivālā spēlēs divās izrādēs. Viņš stāstīja, ka teātris viņam nozīmē – būt kolektīvā, un tas ir ļoti daudz.

"Sevišķi, kad cilvēks nāk jau tādā nopietnā vecumā, tad tas kolektīvisms ļoti, ļoti palīdz. Tas stiprina, mobilizē. Mūsu senioru teātrī ir vairāk par 20 cilvēkiem. Tā ir tā kā viena ģimene. Ja mūsu senioru teātra "Paši" nebūtu, mēs būtu ļoti daudz ko zaudējuši.

Otrā kolektīvā man, savukārt, ir sadarbība ar jaunāko paaudzi. Piemēram, šajā izrādē vienu no galvenajām lomām spēlē Jānis Janciņš, kura tēvs kādreiz arī bija ļoti aktīvs teātra spēlētājs. Tā kā tā ir tāda paaudžu pēctecība," stāstīja Naglis.

Kopumā tomēr jaunus cilvēkus piesaistīt amatierteātrim kļūst aizvien grūtāk – atzina režisors Kārlis Lišmanis.

"Mainās paaudzes, un mainās daudzas lietas. Principā kolektīvs noveco. Jaunajai paaudzei vairs tās teātra lietas neinteresē kā kādreiz. Viņi nav gatavi regulāri darboties, teiksim, otrdienās, ceturtdienās nākt uz mēģinājumiem. Tas varēja notikt pie stabilas dzīves. Šobrīd ir tā, ka – te man ir darbs un te man nav darba, cenas vienu dienu ir tādas, otru dienu jau tādas… Mūsu dzīve ir nestabila, tāpēc to stabilitāti amatiermākslā prasīt ir ļoti grūti.

Maz mums teātrī ir to jaunākās paaudzes cilvēku, un tie paši ir pamatā četrdesmitgadnieki, tādu divdesmitgadnieku nemaz nav," stāstīja Lišmanis.

Cerību stariņš ir nesen izveidotā Lielvārdes Tautas teātra studija jauniešiem, ko vada Inese Tālmane.

"Tie ir mūsu Lielvārdes vidusskolas audzēkņi, kuri gribēja darboties. Foršais ir tas, ka viņi atrada mani, nevis es meklēju viņus. Sākām mēs ar četriem, un ar katru reizi ir kāds, kurš ir padzirdējis un grib pievienoties. Manuprāt, tieši tā ir tā pievienotā vērtība, ka nevis es tagad izdomāju, ka es veidošu jauniešu studiju un meklēšu, kurš tad nu pie manis strādās, bet, nē, viņi atrada mani. Un līdz ar to tas darbs ir daudz interesantāks un vērtīgāks," stāstīja Tālmane.

Lielvārdes kultūras nams
Lielvārdes kultūras nams

Lielvārdes kultūras namā sestdien visas dienas garumā notiks Gunāra Priedes teātra festivāls, kas līdzās diviem Lielvārdes teātriem pulcēs arī amatierteātrus no Baldones, Liepājas, Jaunjelgavas, Cēsīm un Brantu pagasta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti