Multimediālā dejas izrāde «Latvju zīmēs rotāties» uz lielajiem ekrāniem nonāks janvārī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 2022. gada 29. janvāra "Forum Cinemas" kinoteātrī "Kino Citadele" pirmizrādi piedzīvos multimediālā dejas izrāde "Latvju zīmēs rotāties", informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāvji.

Multimediālas dejas izrādes filmēšana ilgusi vairāk nekā trīs mēnešus, tajā piedalījušies ap 600 latviešu skatuviskās dejas dejotāji no septiņpadsmit Latvijas A grupu ansambļiem, Saulkrastu koris "Anima", bungu un dūdu mūzikas grupa "Auļi", mūziķi Otto Trapāns, Undīne Balode, Jānis Kalniņš un Latvīte Cirse. Filmēšanas procesā iegūti 30 000 video faili jeb 196 stundu garš materiāls, lai taptu aptuveni stundu ilga multimediāla dejas izrāde.

Kā norādīja LNKC, video mākslinieku komanda Reiņa Blūma vadībā šobrīd veic pēdējos darbus, "lai skatītājs šo notikumu varētu ne tikai piedzīvot un vērot, bet izjust kā emocionālu dejas, video un audio baudījumu."

Multimediālā dejas izrāde "Latvju zīmēs rotāties"
Multimediālā dejas izrāde "Latvju zīmēs rotāties"

LNKC arī uzsvēra, ka tas būs īpašs notikums latviešu skatuviskās tautas dejas vēsturē, jo ierastā stadiona vai skatuves formāta vietā zīmes kārtosies digitālā vidē, saplūstot simtiem dejotāju ar tradīciju, animācijām un montāžas iespējām. "Ikviens, kas piedalījies filmēšanas procesā, var apliecināt, ka dalība šajā projektā ir bijusi izaicinoša un neierasta, jo katrs dalībnieks ir filmējies vienatnē, tikai aptuveni nojaušot, kādi deju raksti veidosies, kuri dejotāji atradīsies blakus un kā to visu papildinās video mākslinieku radītā scenogrāfija," atklāja LNKC.

"Tāpat kas nebijis skatuviskās tautas dejas kontekstā ir skaņas kvalitāte, ar kādu šī izrāde piedāvā ieklausīties 15 oriģinālos, tautas dziesmu tekstos balstītos Mārtiņa Miļevska radītos skaņdarbos," atzīmēja LNKC. Skaņu režisors Kaspars Bārbals studijā "Lauska" izrādes skaņu celiņu izveidojis "Dolby Atmos" formātā.

Dejas izrāde "Latvju zīmēs rotāties"
Dejas izrāde "Latvju zīmēs rotāties"

Projektu īsteno mākslinieciskā darba grupa – idejas autore un horeogrāfe inscenētāja Dagmāra Bārbale, režisors Reinis Suhanovs, komponists Mārtiņš Miļevskis, vokālo aranžējumu autore Laura Leontjeva, video režisors Reinis Blūms un skaņu režisors Kaspars Bārbals. Multimediālā dejas izrāde "Latvju zīmēs rotāties" tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru un biedrību "Vektors".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti