Rīta Panorāma

Krievijā atrasta sasaluša alu lāča atliekas

Rīta Panorāma

Intervija ar ar Reini Nitišu

Morāles krustceles Dailes teātra iestudējumā "Ārsts"

Morāles krustceles Dailes teātra iestudējumā «Ārsts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dailes teātra Lielajā zālē jaunajā sezonā plānotas sešas pirmizrādes. Roberta Aika darba iestudējumam “Ārsts” ar Vitu Vārpiņu titullomā pirmizrāde jau 18. septembrī.

Britu dramaturga Roberta Aika  luga «Ārsts» ir ideju drāma – laikmetīgs darbs, kas, nepazaudējot emocionālo lādiņu, runā par to, kā pasaule ir mainījusies.

«Oriģinālā tā ir Artura Šniclera (ebreju izcelsmes austriešu rakstnieka, prozaiķa un dramaturga) 1912. gadā sarakstītā luga “Profesors Bernhardi”, ko Roberts Aiks “novietojis” mūsdienu informācijas laikmetā, sociālo mediju pasaulē,” atklāj režisors Gatis Šmits.

Galvenā varone – slimnīcas vadītāja Rute Vulfa – ir stipra, valdonīga sieviete, karjeras sieviete, kas uz saviem pleciem radusi iznest gan profesionālās, gan personīgās dzīves grūtības. Viss mainās dienā, kad aizstāvot savas pacientes tiesības uz mierpilnu nāvi, Rute liedz viņai iespēju saņemt pēdējo sakramentu.

Šis incidents kļūst par iesākumu karam starp pacientes tuvinieku reliģisko pārliecību un mediķu ētikas kodeksu, kā arī starp ārstes-sievietes prātu un jūtām. Tas liek slavenajai profesorei vienatnē stāties sabiedrības tiesas priekšā un noslēgt rēķinus ar savu pagātni.

„Tas, kas mani interesē kā Vitu, – kurā brīdi viņa atļauj būt sev vienkārši cilvēkam, sievietei, kurā brīdi viņa vairs nav ārsts. Tas ir interesanti, domājot kontekstā arī par mūsdienu sievietēm, arī par Latvijas sievietēm. Es domāju arī pati par sevi. Ir gandrīz kā nesavienojamas pasaules – sabiedrība šobrīd no mums pieprasa, lai mēs būtu izcilas jebkurā jomā,” problēmu ieskicē Vita Vārpiņa.

Režisors Gatis Šmits uzsver, ka iestudējums ir „emocionāla, ļoti jūtīga izrāde par sievieti”.

Izrādē spēlē arī Artūrs Skrastiņš, Dainis Gaidelis, Imants Strads, Ģirts Ķesteris u.c.

Scenogrāfs Rūdolfs Bekičs, kostīmu māksliniece Keita, gaismu mākslinieks Edijs Feldmanis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti