Monoizrāde «Cilvēks, kurš vairās no lifta» piedzīvo pirmizrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Liepājā pirmizrādi piedzīvojusi mono izrāde „Cilvēks, kurš vairās no lifta”. Tas ir humora pilns stāsts, kā vientulības pārņemts cilvēks draudzējas ar liftu. Galvenajā un vienīgajā lomā iejuties Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins. Mazās formas izrāde pirmo reizi tiks izrādīta uz jaunās koncertzāles „Lielais dzintars” Eksperimentālās skatuves. 

Izrādi „Cilvēks, kas vairās no lifta” Liepājā iestudējusi režisore Gaļina Poliščuka. Šis ir jau otrais viņas iestudējums šajā sezonā Liepājā. Gan pats izrādes stāsts par vientulības tēmu, gan fakts, ka režisore un Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins abi absolvējuši Maskavas Valsts teātra mākslas institūtu (GITIS), ir mudinājis Gaļinu Poliščuku skatītājiem atklāt un parādīt „Cilvēku, kas vairās no lifta.”

Viņu šis vēstījums uzrunājis personīgi: „Man ļoti patīk šī luga. Manuprāt, veciem cilvēkiem Latvijā ir ļoti grūti. Daudziem bērni brauc prom, bet viņi bieži šeit paliek vieni. Kad es dodos prom uz ārzemēm arī nopelnīt naudu, es pārdzīvoju par saviem vecākiem un savu vecmāmiņu, kura ir Jēkabpilī. Es esmu vienīgā, kas viņiem var palīdzēt.”

Herberts Laukšteins: Šis ir stāsts par vientulību
00:00 / 01:04
Lejuplādēt

Liepājas teātra direktoram Herbertam Laukšteinam šī ir pirmā viņa monoizrāde. Lai piedalītos iestudējumā, viņš devies atvaļinājumā, tā piepildot savas radošās vēlmes: „Man ir vairāki izglītības diplomi. Vienā no tiem rakstīts, ka esmu arī aktieris, ne tikai režisors. Kad Gaļina man iedeva šo materiālu, man izlasot, tas ļoti patika. Cilvēki savu brīvo laiku pavada dažādi, cilvēki brauc makšķerēt, bļitkot. Man pa šiem septiņiem gadiem bija sakrājušies neizmantoti atvaļinājumi, es izvēlējos šo laiku pavadīt tā."

Galvenā varoņa vientulības tēma mīsies ar humoru. „Tas ir tāpat kā dzīvē. Es bieži mēdzu pieminēt Čārlija Čaplina piemēru. Kad skatāmies viņa filmas – viņš tur ir tāds neaizsargāts mazs cilvēciņš, viņam tur visi dara pāri, bet pārējie, kuri sēž zālē, skatās uz to un smejas, vēderus turēdami. Te varētu būt aptuveni tāpat,” par izrādes noskaņu stāsta Herberts Laukšteins.

Izrāde norisināsies dažādās vietās - arī kapos, jo izrādās - galvenā varoņa viens no iecienītākajiem brīvā laika pavadīšanas veidiem, ir svešu cilvēku bēru apmeklēšana, savukārt lifts nebūs tikai norises vieta vien. Režisores vārdiem sakot, lifts ir aktiera partneris un dvēseles cilvēks. Cilvēks, kas vairās no lifta, ir kāda cilvēka nebūt ne skumjais stāsts – tā lasāms uz Liepājas teātra afišas.

Nākamā izrāde gaidāma 3.aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti