Kultūras ziņas

Vecrīgas ainavas gleznās un fotogrāfijās

Kultūras ziņas

Ēvī Upeniece iekārto 95. jubilejas izstādi

Dailes teātris sāk 101. sezonu

«Moderna dramaturģija un klasika, komēdija un drāma ideālā balansā» – Dailes teātris sāk simtgades sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dailes teātris šogad svin simtgadi, jubilejas gadā skatītājiem piedāvājot 11 jauniestudējumus. Kā centrālais notikums iecerēta teātra dibinātājam Eduardam Smiļģim veltītā izrāde “Smiļģis”, informēja teātrī. Sezonu teātris uzsāks ar angļu rakstnieka Roberta Aika darba “Ārsts” iestudējumu Gata Šmita režijā, kura pirmizrāde paredzēta 18. septembrī.

Par sezonas jaunumiem un plāniem 26. augustā informēja Dailes teātra direktors Juris Žagars un mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs. Mediju pasākumā piedalījās arī sezonas pirmā jauniestudējuma “Ārsts” režisors Gatis Šmits, kā arī aktieri Vita Vārpiņa un Kārlis Arnolds Avots.

Dailes teātra simtgades sezona tiks atzīmēta visa gada garumā ar dažādiem mākslas notikumiem, bet svinību kulminācija paredzēta 2021. gada novembrī – jubilejas gada noslēgumā. Tad notiks koncerts “Dailes oratorija” un gaismas un mūzikas performance, kas būs vērojama no ēkas ārpuses.

“Jau šī gada novembrī skatītājiem piedāvāsim Dailes teātra dibinātājam, režisoram Eduardam Smiļģim veltīto izrādi “Smiļģis”. Tāpat īpaši šai jubilejai sadarbībā ar maestro Raimondu Paulu ir ierakstīts un tiks izdots instrumentālās mūzikas albums, kurā iekļauta maestro Dailes teātrim komponētā mūzika,” stāstīja Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Dailes teātra jaunā simtgade sākusies ar vērienīgiem remonta un labiekārtošanas darbiem ēkā un tās apkārtnē. Tāpēc, dodoties uz izrādēm, apmeklētājiem jārēķinās ar nelielām izmaiņām.

Jaunais direktors iecerējis vērienīgas pārmaiņas teātra ēkā, ko domā īstenot tuvāko trīs gadu laikā un kam nepieciešami apmēram 700 000 eiro.

Teātrim bijuši daudzi akūti nepieciešami remonti, kas saistās ar ugunsdrošību un ventilācijas sistēmām. Bet mūsu lielais sapnis, ka mums trīs gadu laikā izdosies realizēt Mazās zāles pārbūvi uz 350 vietām no 200 vietām. Un ka mums izdosies izveidot jaunu, Lielās zāles skatuves izmēra mēģinājuma zāli aktieriem autentiskā augstumā, lai varētu izvietot dekorācijas,” stāstīja Žagars.

Mūsu uzdevums ir nepārvērst Dailes teātri ne par intelektuālu, ne par politisku, bet iet kaut kādā dzīvesprieka, izaicinājuma, radošuma virzienā. Te vienmēr būs vitalitāte uz skatuves, radošums. Tam nav jābūt obligāti krāšņam, vienmēr jābūt dinamiskam; un doma, degsme un dinamisms – tādiem trīs “d” noteikti jābūt pārstāvētiem,” uzsvēra Viesturs Kairišs.

Jaunajā sezonā Dailes teātra trupai pievienojušies aktieri Toms Veļičko, Imants Strads un Kārlis Arnolds Avots.

Kā atzina teātra direktors, lai darbs teātrī ritētu ekonomiskāk un efektīgāk, nelielas izmaiņas veiktas arī teātra personāla sastāvā.  

Lielajā zālē plānotas sešas pirmizrādes.

Roberta Aika darba iestudējumam “Ārsts” ar Vitu Vārpiņu titullomā pirmizrāde paredzēta 18. septembrī.

Dailes teātra dibinātājam, režisoram Eduardam Smiļģim veltītā dramaturģes Māras Zālītes izrāde “Smiļģis” mākslinieciskā direktora Viestura Kairiša režijā pirmizrādi pieredzēs 20. novembrī.

17. decembrī paredzēta aktrises Rēzijas Kalniņas jubilejas koncerta pirmizrāde Dāvja Sīmaņa režijā.

Nākamo jauniestudējumu veidos režisors Intars Rešetins – tā būs komēdija “Totāla izgāšanās” pēc Henrija Luisa, Džonatana Šēra un Henrija Šīlda lugas motīviem.

Eižena Jonesko absurda komēdijas “Degunradži” iestudējums Eiropā pazīstamās ungāru režisores Ildiko Gasparas vadībā pirmizrādi piedzīvos 19. martā.

Sezonu teātris noslēgs ar Rūdolfa Blaumaņa “Skroderdienām Silmačos” Justīnes Kļavas svaigā un mūsdienīgā dramatizējuma versijā, kurai jaunu muzikālo ietvaru komponē maestro Raimonds Pauls. Pirmizrāde plānota 2021. gada 21. maijā.

Pirmā pirmizrāde Mazajā zālē notiks 9. oktobrī. Tas būs godalgotā britu dramaturga Dankana Makmillana lugas “Monstrs” iestudējums Dmitrija Petrenko režijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti