Labrīt

Izstādē apskatāmi VEF mazāk zināmie izgudrojumi no 80.gadiem

Labrīt

Top Hildas Vīkas darbu izstāde

"Dirty Deal Teatro" top sirsnīga izrāde par mīlestību "Armastus"

Mīlestībai nav vecuma: Izrāde «Armastus» «Dirty Deal Teatro»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Dirty Deal Teatro” top silta un sirsnīga izrāde par mīlestību, kuras autores ir jaunā dramaturģe Linda Rudene un režisore Inga Tropa. Izrādes nosaukums ir “Armastus”, kas ir “mīlestība” igauņu valodā, jo dramaturģei par iedvesmas avotu kalpojis viņas vecmāmiņas dzīvesstāsts, kas ir igauniete. Mūža nogalē viņa piedzīvojusi ļoti skaistu mīlestību, kas ne tikai izmainījis viņas dzīvi, bet arī attiecības ar mazmeitu.

Omes lomā izrādē iejūtas Inta Tirole, viņas draugu atveido Jānis Skanis, bet mazmeitu – Maija Arvena – jaunā aktrise, kas aktiermākslu izstudējusi Amerikā, bet šobrīd darbojas Latvijā.

“Armastus” ir pirmā jaunās dramaturģes Lindas Rudenes luga, ko iestudē teātrī. Iedvesmas avots tai bijis viņas omes dzīvesstāsts. 50. gados viņas ome pirmās lielās mīlestības dēļ pārcēlās uz Latviju, iemācījās valodu un palika šeit uz dzīvi. Tuvojoties 90 gadu jubilejai, omes dzīvē atkal ienāca ļoti skaista mīlestība, 14 gadus jaunāks draugs.

Šie notikumi omes dzīvē mazmeitai ļāva uz viņu palūkoties vēl neredzētā gaismā, labāk saprast viņu un vienlaicīgi arī pašai sevi.

Lindas Rudenes luga nav dokumentāla, drīzāk tā ir fantāzija starp īstenību un iztēli par mīlestību tās visdažādākajās izpausmēs.

“Tas ir milzīgs režisores Ingas Tropas nopelns, jo viņa bija tik drosmīga, ka viņa attīrīja manu lugu no nedaudz tā 21. gadsimta cinisma un ironijas, kas ir manī pašā un ir mūsos katrā, un viņa izdarīja, manuprāt, ļoti drosmīgu izvēli šodienai – ņemt vienkārši tīru mīlestību un runāt par to bez aizplīvurojuma. Gan par mīlestību, kas ir starp partneriem, gan ģimenes locekļiem. Un kas ietver sevī arī dažādus procesus, proti, ka mīlestība nav tikai maiga un pūkaina, ka mēs neviens neesam tik labi, kādi varbūt gribētu būt. Par dažādām mīlestības formām,” pastāstīja Linda Rudene.

Dramaturģe cer, ka lugas tēma un sižets vienos arī dažādu paaudžu skatītājus, jauniešiem dos iespēju ar citām acīm palūkoties uz vecvecākiem un otrādi.

“Vienkārši varbūt tā būs iespēja to cilvēku, kas ir līdzās, novērtēt kā personību, nevis kā kaut kādu staigājošu vēstures liecību. Kā personību, kura ir dzīva un krāsaina. Un aicinās pārdomāt, ka ir jāiepazīst savi vecvecāki, ka nepietiek tikai ar šo lomu – ome vai opis,” teica Rudene.

Režisore Inga Tropa uzsver, ka viņai svarīgi runāt par to, ka mīlestībai nav robežu, nav noteiktu parametru, vecuma, kad drīkst un kad vairs nedrīkst iemīlēties. Arī cienījamā vecumā cilvēks var uzplaukt pilnā krāšņumā, un izrādē to ļoti skaisti izspēlē Jānis Skanis un Inta Tirole, kura ir dramaturģes vecmāmiņas prototips.

“Tas ir ļoti cilvēcisks darbs. Mēs katrs tam it kā esam gājuši cauri, varbūt to esam tikai nojautuši,” teica Inta Tirole.

“Bet es varu pateikt priekšā - arī tā dēļ ir vērts nākt skatīties šo izrādi, jo viņi ir tik skaisti, kad viņi spēlē šo mīlestību, un arī tad, kad viņi bučojas vai skūpstās, cik skaisti viņi atplaukst! Es kārtējo reizi pārliecinos, ka mīlestība ir tik maģisks spēks! Un tas, kā Inta un Jānis sāk mirdzēt tajā brīdī, un visa telpa te sāk mirdzēt, tā kļūst vēl baltāka, vēl gaišāka, tas ir ļoti iespaidīgi un skaisti,” atzina Inga Tropa.

Mazmeitas lomu atveidos Maija Arvena, jauna aktrise, kas aktiermākslu apguvusi Amerikā, bet pirms vairākiem gadiem atgriezusies Latvijā, kā filmu aktrise debitējusi filmā “Nameja gredzens”, šī savukārt būs viņas debija Latvijas teātrī.

“Man pašai abas omītes ir mirušas, tāpēc es tā priecājos, ka man ir tāda Inta. Viņa tik ļoti asociējas ar to labāko daļu no omītēm, jo omītes ir dažādas, tā kā paldies tev!” teica Arvena.

Izrādes komponists ir Edgars Raginskis, iestudējuma “Armastus” pirmizrāde "Dirty Deal Teatro" skatāma 9. jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti