Rīta Panorāma

"Iespējamā misija" atlasīs 30 jauniešus darbam skolā

Rīta Panorāma

Vai Ukrainas notikumu dēļ Latvijas politiķiem jābūt piesardzīgākiem?

Gandrīz komēdija "Milēdija" uz Dailes teātra skatuves

«Milēdijas» raksturu centīsies atklāt Agnese Zeltiņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Dailes teātrī piektdien būs pirmizrāde Dž.Dž.Džilindžera iestudētajai Ērika Emanuela Šmita lugai „Milēdija”. Tās pamatā ir Aleksandra Dimā slavenā romāna „Trīs musketieri” motīvi, tikai lugas centrā izvirzīts apburoši valdzinošās, bet reizē stindzinoši biedējošās Milēdijas tēls.

Galvenajā lomā redzēsim Agnesi Zeltiņu, kura Dailes teātrī atgriežas pēc 15 gadu pārtraukuma. Kā jau Milēdijai pieklājas - Agnese Zeltiņa izrādē būs ļoti krāšņi tērpta un rotāta. Latvijas Radio korespondente Baiba Kušķe ar viņu satikās ģērbtuvē pirms izrādes mēģinājuma.

„Daudz visādu medaljonu, kulonu, katra rota ir absolūti unikāla, vienreizēja. Es ļoti daudz izmantoju ahātus, īpaši šajā kolekcijā. Man ir arī koraļļi. Šī te ir tāda ļoti grezna rota - Maljorkas pērles,” - īsi pirms mēģinājuma Agnese Zeltiņa savā ģērbtuvē taisa vaļā kārbiņu pēc kārbiņas un izrāda savas jaunākās pašas dizainētās rotas. Daļu no tām valkās arī viņas izrādes varone, ne velti šī kolekcija arī saucas „Soulstones Milēdija”. Agnese Zeltiņa savu rotu zīmolu atklāja aizvadītā gada nogalē, un nu tapusi jau ceturtā viņas veidotā kolekcija – piesātinātos, sarkanos un melnos toņos.

Rotu piesātinātie toņi savā ziņā sasaucas ar Agneses Zeltiņas atveidotās Milēdijas būtību un raksturu. Milēdija jeb lēdija Vintere ir kā apbrīnojami skaista, bet arī indīga puķe, kuras valdzinājuma varai neviens upuris nespēj pretoties, kaut arī tas bieži vien maksā dzīvību. Un savu mērķu sasniegšanai viņa upurus netaupa.

Par Dimā varoni Milēdiju tiek teikts, ka tas nu reiz ir tēls, kurā līdzās skaistumam grūti ieraudzīt kaut vienu pozitīvu īpašību. Kāpēc Milēdija ir tāda - to tad arī savā lugā centies atklāt Ēriks Emanuels Šmits. Lugā uzzinām, ka lēdija Vintere ir augusi bez mīlestības, jau bērnībā viņai nogalināti abi vecāki un viņa piedzīvojusi ļoti sāpīgas nodevības. Agnese Zeltiņa ir ļoti dedzīga savas lomas advokāte:

„Šī meitene jau no mazām dienām ir mācījusies izdzīvot. Viņu nevar vainot par to, ka viņa to dara, izmantojot vīriešus. Viņa ir vienkārši izdzīvotāja. Šī sieviete nav tikai bende, viņa pati ir upuris, jo ir ļoti daudz cietusi. Es cenšos atrast savā personībā to, kas manī rezonē ar tēlu. Es esmu diezgan pamatīgi pētījusi vīriešu psihi, es zinu, kādi mēdz būt vīrieši. Tāpat es šo to zinu arī par nodevību un sāpēm, un to visu es izmantoju, lai saaustu šo te tēlu kopā. Lai viņš būtu dzīvs, saprotams un ļoti cilvēcīgs”.

Izrāde tiek pieteikta kā gandrīz komēdija, ar savu stilistiku, formu un izmantoto mūziku tā nojauks klišejiskos uzslāņojumus par „Trim musketieriem”, kaut gan daudzus pazīstamus citātus un motīvus tajā varēs atrast un saklausīt.

Ne tik tradicionāli pierasts būs arī d'Artanjana tēls, ko atveidos Gints Grāvelis. Vai viņš dzīvē ir sastapis tādas sievietes kā Milēdija?

„Jā, jā, jā. Par sievietēm mēdz teikt, ka viņām patīk sliktie puikas, bet džekiem attiecībā pret sievietēm jau ir tas pats. Milēdijā ir šis neatklātais noslēpums, un katram vīrietim gribas būt tieši tam īstajam, kurš uzminēs šo noslēpumu. Tas ir kaut kas tāds, ko tu nesaproti līdz galam, un tieši tāpēc tas ir interesanti. Ir tas teiciens: Rossiju umom ņe poņatj. Es domāju - sievieti arī ar prātu nav iespējams saprast,” saka Gints Grāvelis.

Izrādē ļoti liela loma būs vizuālajai un arī skaniskajai pusei. Ilze Vītoliņa darinājusi kostīmus, kuri jo īpaši krāšņi būs Agnesei Zeltiņai - viņa pārģērbsies desmit reizes. Muzikālais materiāls savukārt bijis Kārļa Lāča pārziņā, viņš radījis gan vairākas oriģinālmelodijas, gan populāru dziesmu jaunus aranžējumus.

Pirmizrāde „Milēdija” Dailes teātrī skatāma piektdien, 7. martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti