Kultūras ziņas

Nacionālie partizāni filmā "Segvārdā Vientulis"

Kultūras ziņas

Kino ļaudis gatavojas Latvijas simtgadei

Dostojevska "Lēnprātīgā" Dailes teātrī

Mihaila Gruzdova lolojums - Dostojevska «Lēnprātīgā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Dailes teātra Kamerzālē šovakar būs pirmizrāde Mihaila Gruzdova iestudējumam „Lēnprātīgā”, kas tapis pēc Fjodora Dostojevska tāda paša nosaukuma stāsta motīviem. Izrādes centrā ir mīlestības, dzīvības un nāves tēma, kas risināta caur kāda laulāta pāra attiecību prizmu. Ģirts Ķesteris to dēvē par ļoti noderīgu seansu visiem, kurus padziļināti interesē cilvēku attiecību sarežģījumi un to risinājumi.

Garstāstam „Lēnprātīgā” Dostojevskis impulsu savulaik guvis, izlasot avīzē par kādu traģisku gadījumu. Proti, kāda šuvēja izdarījusi pašnāvību, izlecot pa logu, un viņai rokās bijusi svētbilde.

Savā stāstā tad viņš centies atšķetināt šīs sievietes noslēpumu, un kā uzskata režisors Mihails Gruzdovs - viņam caur to izdevies pateikt ļoti dziļas lietas par mīlestību, dzīvību un nāvi.

Izrādes centrā ir mīlas stāsts starp vīrieti un sievieti ar visai ievērojamu gadu starpību, stāstu izspēlē Ģirts Ķesteris un Ieva Segliņa. Aktieri pēc atklātā izrādes mēģinājuma atzīst, ka uzreiz pēc izrādes ir pat grūti runāt, tik ļoti šis stāsts pārņem savā varā.

„Dostojevskis ir tāds, viņš traki ievelk, un brīžiem ir pat tā nedaudz baisi, ka tik neievelkФ par daudz. Jā, kaut kāds dzīvības un nāves kods tur ir iekšā,” saka Ieva Segliņa, bet Ģirts Ķesteris piebilst: „Šī nav izrāde, pēc kuras, lai atslēgtu prātu, var doties uz lielveikalu. Es vakar pamēģināju aiziet uz lielveikalu. Speciāli veicu šo akciju, lai mazliet nomainītu vidi, atgrieztos dzīvē, bet, nē, nespīd! Piecpadsmit minūtes es centos kaut ko uzmērīt, taču tā arī atstāju nelaikotu, skrēju ārā no veikala. Un tas liecina par kaut ko. Lielveikals neiet klāt nu nekādi”.

Reizē Ģirts Ķesteris aicina skatītājus nenobīties no Dostojevska dziļumiem vai tēmas smagnējības, jo pašā pamatā izrāde ir melodrāma, kas ļoti smalki un trāpīgi runā par attiecībām:

„Tas ir stāsts par mīlestību, bet tādā šodienas terminoloģijā runājot - stāsts ar šausmu elementiem. Vīrieša un jaunākas sievietes attiecību modelis. Ļoti precīzs. Es domāju, ka cilvēkiem, kuriem interesē attiecības ne tikai „Cosmopoliten” līmenī, bet mazliet padziļināti zemapziņas līmenī, kuriem ir problēmas ar attiecībām dzīvē (un kam gan nav?), lūdzu, ierodieties, tas ir seanss. Un tajā var saņemt arī atbildi. Priekšā to neteikšu, lai nāk paši un skatās”.

Ievas Segliņas redzējumā stāsts ir arī par to, kas notiek, ja dzīvi un arī mīlestību pārāk cenšamies kontrolēt ar prātu un nespējam tai ļauties kā skaistam piedzīvojumam:

„Mans personāžs ir tas, kurš pārstāv emocijas, gaisu, vēju, bet Ģirta personāžs ir tas, kurš racionāli mēģina visu salikt pa plauktiņiem. Un tad viņa pasaulē ienāk viens tāds tauriņš kā mans personāžs, kurš grib dzīvot un cenšas arī viņu atdzīvināt”.

Tieši atbilstoši aktieri bijis viens no iemesliem, kādēļ režisors Mihails Gruzdovs jau sen loloto ieceri par šī Dostojevska darba iestudējumu, īstenojis tieši šobrīd. Viņš darbam piešķīris arī kaut ko mazliet no pasakas intonācijas, kurā jaušams arī humors.

Dostojevskim, izrādās, ir ļoti daudz humora. Kad mēs paši ciešam, tas ir viens, bet, kad mēs skatāmies no malas uz savām ciešanām, tas var būt arī diezgan smieklīgi. Un Dostojevskim ir gan humors, gan ironija, gan pašironija,” secina Mihails Gruzdovs.

Izrāde „Lēnprātīgā” ir Gruzdova īpašs lolojums arī tādā ziņā, ka viņš tai veidojis ne tikai režiju, bet arī dramatizējumu, vizuālo ietērpu un muzikālo noformējumu. Līdzās Ievai Segliņai un Ģirtam Ķesterim izrādē spēlē arī Lidija Pupure vai Lilita Ozoliņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti